Varga: Bez azotnih đubriva, pšenica će biti trava

0
577
Agrosaveti - Psenica 15

U jesenjoj setvi štedelo se na osnovnom đubrenju, što je bio prirodan odgovor na iznenadna velika poskupljenja mineralnih đubriva. Međutim, ukoliko se bude štedelo i na azotu, stručnjaci upozoravaju da se na proleće neće videti razlika između pšenice i obične trave.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Inflaciju su prvi osetili poljoprivrednici i to u jesenjoj setvi. Cene inputa su porasle do neba. Kako navodi Vinko Stantić, poljoprivrednik iz Male Bosne, mineralno đubrivo je poskupelo sa 3.800 dinara (koliko je bilo prošle godine) na 11.000 dinara. Nafta sa 130 dinara na 175 dinara. Litar Totala je koštao prošle godine 350 dinara, a sada je 800 dinara.

„To je jedna litra! A o čemu mi divanimo? Tri posto inflacije. A nama poskupljuje kukuruz, prošle godine bio 18 dinara, a sada je dvadeset šest, dvadeset sedam dinara”, ističe Vinko.

2022 Custodia 1120x1080

Osnovno đubrenje značajno redukovano

Prema procenama Poljoprivredne stručne službe Subotica osnovno đubrenje je bilo znatno smanjeno, posebno za jare kulture, dok je kod ozimih useva na nivou od oko 70% potrebnih količina fosfora i kalijuma. Ukoliko se ne bude koristila neophodna količina azotnih đubriva u optimalnim agrorokovima, upozoravaju da će posledice biti velike.

PROČITAJTE I...  Za vrhunski prinos i kvalitet zrna - Chopin Evolution

Prema navodima Damira Varge direktora Poljoprivredne stručne službe Subotica azot je nosilac prinosa i ako izostane adekvatna primena azotnih đubriva doći će do drastičnog pada prinosa. „Izostankom azotnih đubriva, pšenica neće biti pšenica. Ona će biti trava”, ističe Varga.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Izvor: RTV

Prethodni tekstPorodična manufaktura bezglutenskog brašna i hladno ceđenih ulja
Sledeći tekstPeršun rešava problem otečenih nogu – evo i kako

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime