Veće interesovanje ratara za setvu suncokreta – Cena primamljiva

0
412
Agrosaveti---trovanje-pcela---suncokret---03
Foto: Vertigo produkcija/U našema ataru

Interesovanje ratara za gajenje suncokreta ove godine je veće nego inače. Imaju njive na kojima može da se ostvari dobar rod ove uljarice, a otkupna cena suncokreta je više nego dobra.

Agil 1120x180

Stevica Gajić iz Bačke Palanke kaže za RTV da ratari iz ovog mesta imaju dosta zemlje četvrte i pete klase, gde je rizično gajiti soju i kukuruz. To se pokazalo u godinama kada je bila suša. Takođe, dosta ima i parcela pete klase (oko 30 posto) na kojima bi, prema mišljenju Gajića, suncokret mogao da donese prosečan prinos. „Cena za suncokret je primamljiva, a i cena ulja je visoka. Cena ugovaranja je već 1,000 EUR po toni“, kaže Gajić.

Ove godine se više nego ikada vodi računa o troškovima ulaganja i isplativosti gajenih kultura, zbog čega će na oranicama opštine Bačka Palanka ovog proleća biti značajno više površina pod sojom nego inače.

BioPlug 728x90px

Kako navodi Miroslav Ilić, predsednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača u Bačkoj Palanci još jedna značajna promena je veće interesovanje ratara za suncokret. On je siguran da će cena suncokreta ove godine biti dobra, jer je na berzama već  1,000 evra tona.

PROČITAJTE I...  Pčelari da prijave sumnju na trovanje neoniktinoidima

„Svima nam je poznato da su Rusija i Ukrajina 75% izvoznici suncokretovog ulja i kada znamo da će na svetskom tržištu nedostajati 75% proizvodnje suncokretovog ulja, to nam govori da će i suncokret i suncokretovo ulje biti deficitarno“, zaključuje Ilić.

Orius 1120x1080

Izvor: RTV

Prethodni tekstKAKO zaštititi KOŠTIČAVO voće od MONILIE u fazi CVETANJA
Sledeći tekstDa li ZADRUGARSTVO u VOĆARSTVU ima BUDUĆNOST?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime