Da li ZADRUGARSTVO u VOĆARSTVU ima BUDUĆNOST?

0
62

Nikola Lončar iz Slankamena se bavi uzgojem jabuke, a pored svojih voćnjaka udružio je i lokalne proizvođače u voćarsku zadrugu, po principu koooperative koje postoje u Zapadnoj Evropi. Zadruga je osnovana od kapitala zadrugara, a u njoj su zadrugari od 25 do 75 godina. Evo i kako to izgleda i kako su se organizovali.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Nikola Lončar pripada grupi mladih poljoprivrednika sa vizijom i ogromnim potencijalom usmerenim ka poljoprivredi. On je 2008. godine završio poljoprivredni fakultetu u Zemunu, da bi potom i magistrirao na oblasti koja se odnosi na zaštitu billja. Cilj mu je bio da svoje znanje iz domena za koju se školovao pokaže na praktičnom primeru, pa je pored svojih voćnjaka udružio i lokalne proizvođače voća u veliku zadrugu poput kooperativa koje postoje u zemljama zapadne Evrope. Poljoprivrednici su još davnih dana uvideli značaj i prednosti udruženog rada i to su pretočili u posao od zajedničkog interesa.

Prednosti udruživanja

Prednosti udruživanja su brojne. Bez udruživanja poljoprivrednici teže dolaze do kupaca I repromaterijala, jer samo udruženi I sa većim količinama postižu bolju cenu na tržištu. Bez zadruge svaki pojedinačni proizvođač će imati problema da samostalno opstane u teškoj tržišnoj utakmici.

Adama Sultan 1120x180

Još jedan primer udruživanja u voćarstvu je zadruga Lipa i poslovanje po principima starih zadruga.

PROČITAJTE I...  Registrovan jabukin smotavac u zasadima: Ovo su mere zaštite

Duže skladištenje za bolju cenu

Skladište zadruge ima kapacitet od 3.000 tona sa kontrolisanom atmosferom, a isto toliko zadrugari poseduju i kućnih hladnjača. Ipak, u hladnjači zadruga voće može duže da se čuva, što voćarima omogućava da postignu bolju cenu. Godišnje se ukupno proizvede oko 6.000 tona jabuke koja se najvećim delom prodaje na inostranom i domaćem tržištu, a samo manji deo završi u industrijskoj proizvodnji. Država je prepoznala značaj udruživanja i kontinuirano pomaže i podstiče formiranje novih zadruga.

pylon galenika jan 023

Nesloga svedena na minimum

Zadruga je formirana iz kapitala svakog pojedinačnog zadrugara, pa je tako doneta odluka da spram udela svako ima i odgovarajuću moć u donošenju ključnih odluka. Nesloga je svedena na minimum, jer je sve proporcionalno novčanom ulogu. Zadružna pravila su doneta tako da sve bude u skladu sa dobrobiti same zadruge i njenog poslovanja.

U ovom trenutku jabuka stoji u hladnjačama, ima je dosta i čeka povoljan trenutak za prodaju. Interesovanje kupaca je za sada slabo, ali se Nikola nada boljoj situaciji posle praznika.

KWS banner 728x90

U Srbiji trenutno postoji 1.957 registrovanih zemljoradničkih zadruga, a više od 80 posto je aktivno. Brojke govore u prilog tome da se zadrugarstvo kod nas polako budi i u godinama koje slede zadrugarstvo će doživeti ponovo staru slavu.

PROČITAJTE I...  Dunja: Dragocena voćka, laka za uzgoj, a blagotvorna za zdravlje

Sagovornik: dipl. Inž. Nikola Lončar, Slankamen

Prethodni tekstVeće interesovanje ratara za setvu suncokreta – Cena primamljiva
Sledeći tekstKompletan VODIČ ZA UZGOJ PETUNIJA: Setva, održavanje, zaštita

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime