Velika razlika u otkupnoj ceni domaće maline podelila malinare

0
374
Agrosaveti - Sastanak malinara 01

Malina se već uveliko bere u mačvansko-prnjavorskom kraju gde je hladnjačari plaćaju od 350 do 400 dinara za kilogram. U Zapadnoj Srbiji, Užicu, Arilju, Ivanjici, Kosjeriću i Požegi, gde se nalazi najveći deo njenih zasada, trenutne akontne cene su 250 dinara po kilogramu, kažu za Novu ekonomiju u Asocijaciji malinara Srbije.

Adama Maganic 1120x180

“Ovde su faktički podeljeni malinari, odnosno cela Srbija, na dva načina. Isti otkupljivači iz Zapadne Srbije plaćaju malinu (po kilogramu) od 350 do 400 dinara u mačvansko-prnjavorskom kraju, a kod nas je 250 akontna cena”, kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

On naglašava da će situacija u vezi sa ovogodišnjom cenom maline biti jasnija za sedam dana. Ocenjuje da trenutne cene maline u Zapadnoj Srbiji nisu zadovoljavajuće, jer je došlo do poskupljenja osnovnih životnih namirnica u odnosu na prošlu godinu.

MPS baneri II

Radović podseća da je na prelazu iz prošle u ovu godinu prodato od 30 do 45 hiljada tona prodate maline, koja nije isporučena. “Hladnjačari i izvoznici su (zbog toga) već plaćali penale kada su imali ugovore od 2,6 do 2,9 evra po kilogramu maline”, kaže predstavnik Asocijacije malinara Srbije. On podseća da su se cene u trgovini koja se tada obavljala u Srbiji kretale od 380 do 470 dinara za kilogram.

PROČITAJTE I...  Sačekati bolju cenu jabuka

Radović kaže da će cena maline u Zapadnoj Srbiji morati da raste, jer će malinari u suprotnom iskazati svoje nezadovoljstvo kroz proteste na putevima, ulicama, pred malinjacima ili hladnjačama.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Prinosi maline za 20-25 odsto manji od očekivanih

Toplotni talas koji je zahvatio celu Srbiju, prema rečima Radovića, najviše će se odraziti na voćarske i ratarske kulture, malina narednih dana neće smeti da se navodnjava, pa će prinosi biti manji od 20 do 25 odsto.

Radović je zamolio izvoznike maline, kupce i hladnjačare da ne podgrevaju tenzije među proizvođačima, jer je trenutna situacija složena, a problem je i nedostatak radne snage.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

“Mi samo apelujemo da se izjednače cene, ako one variraju od pet do 10 dinara, zbog troškova prevoza to je u redu”, kaže Radović.

Izvor: Nova ekonomija

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

 

Prethodni tekstStanje useva, suša rano stigla
Sledeći tekstLISTOVI BROKOLIJA: Ne samo da su jestivi, već su i veoma zdravi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime