Veliki protest poljoprivrednika: Dogorelo do lakata

0
418
traktor put protest
Ilustracija / Foto: Pixabay

Poljoprivrednici iz Vojvodine, Mačve, Stiga i drugih krajeva Srbije danas organizuju protestne vožnje i blokade kako bi skrenuli pažnju države na goruće probleme poljoprivrednika.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Poljoprivrednici Vojvodine i Braničevskog okruga započeli su jutros protest zbog niske otkupne cene suncokreta od oko 60 dinara po kilogramu. Oni traže da uljare isplate oko 90 dinara po kilogramu i najavljuju radikalnije mere ako im se ne ispune zahtevi, prenosi Beta.

Poljoprivredni proizvodjači u više opština u Vojvodini iz okoline Novog Sada, Stare Pazove, Sombora, Srbobrana, Temerina, Bača i još nekih opština nezadovoljstvo iskazuju protesnim vožnjama mehanizacijom čime, kako su rekli, upozoravaju Ministarstvo poljoprivrede da su nezadovoljni.

Adama Sultan 1120x180

Predsednik udruženja poljoprivrednika Inicijativa za opstanak poljoprivrede koja koordinira proteste u Vojvodini Radoslav Adamović rekao je da ni oni više neće pregovarati sa Ministarstvom poljoprivrede jer znaju njihove zahteve. „Ne prihvatamo više taktiku Ministarstva poljoprivrede da svaka dva dana zovu neko od udruženja poljoprivrednika i ‘kupuju’ vreme“, rekao je Adamović.

„Dajemo ministarstvu rok od 48 sati da odgovore na naše zahteve u suprotnom ćemo radikalizovazi proteste“ rekao je za N1 predstavnik Inicijative Radoslav Adamović.

Aneri Galenika 1120x185px

Na mrežama su se pojavili i snimci poljoprivrednika iz Srbobrana koji su krenuli za Novi Sad.

Kako javlja Beta, na desetine traktora je uspelo oko 13.30 da blokira jednu traku Bulevara Mihajla Pupina, kod zgrade Pokrajinske vlade u centru Novog Sada.Kako su kazali, uspeli su da se probiju do centra grada uprkos pokušajma policije da ih zaustave.

PROČITAJTE I...  Protest u Šapcu: Litre mleka prosipano u kanalizaciju (video)

Djordje Grujić, poljoprivrednik iz Srbobrana, rekao je da je skup bio prijavljen i da je neistina da policija nije znala za proteste.

Blokade su bile i kod Požarevca, gde je blokiran most na Velikoj Moravi. U blokadi je učestvovalo oko 200 traktora i ostale poljoprivredne mehanizacije. Oni od Ministarstva poljoprivrede Srbije traže da otkupna cena suncokreta umesto 60 dinara bude oko 90 dinara po kilogramu, piše N1.

Potpredsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Milan Marković rekao je za Betu da poljoprivrednici tog kraja više neće razgovarati sa nadležnim Ministarstvom jer znaju njihove zahteve.

„Neka nađu rešenje jer je država kriva što je zabranila izvoz rafinisanog ulja iz fabrika, pa su skladišta puna neprodate robe i ne mogu da otkupe suncokret po ceni koju tražimo“, rekao je Marković.

Dodao je da pošto je država kriva neka isplati iz budžeta razliku izmedju cene koju traže poljoprivrednici i koju nude uljare.

Ratari zahtevaju da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, a gorivo za jesenje radove da bude po 170 dinara na svim pumpama. Ratari za prolećnu setvu zahtevaju oslobađanje od akciza na gorivo.

PROČITAJTE I...  Protest poljoprivrednika STIG-a najavljen za 2. avgust

Izvori: N1/ Nova/ Danas / Serbia live / Beta

Prethodni tekstProgram ishrane koza nakon jarenja
Sledeći tekstUzgoj voća i povrća u okolini Čačka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime