Uzgoj voća i povrća u okolini Čačka

0
131

Janka Lužnina, iz sela Miokovci, posetili smo u trenutku berbe višanja, sorte Šumadinka. Ovo mesto poznato je po proizvodnji voća, najviše po kajsiji. Iako se nalazi na samo desetak kilometara od Čačka mladi ga napuštaju i odlaze u grad. Janko Lužanin sa svojom porodicom, suprugom i decom, odlučio je da ostane na očevom imanju i tu uzgaja voće i povrće. 

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Da je na selu lako, nije. Mladi odlaze zbog nesigurnosti, nesigurna je prodaja kao i proizvodnja. Jedan stariji voćar, Jankov komšija, rekao nam je da je pored Janka ostao još samo jedan mladi poljoprivrednik u selu, svi drugi su otišli. Janko sa puno entuzijazma radi svoj posao i trudi se da obezbedi lep život svojoj porodici, uprkos niskim otkupnim cenama koje su trenutno aktuelne na tržištu.

Sve je drastično poskupelo, hemija, đubrivo. Proletos je džak UREE od 25 kg bio 1.000 dinara, a sad je isti taj džak đubriva od 25 kg 3.100 dinara. Preparati za suzbijanje korova su sa 400 dinara, stigli skoro do 1.000 dinara. Cena voća pada iz dana u dan, pa neke veće zarade neće biti.

Adama Sultan 1120x180

Rod višnje i kajsije zadovoljavajući, a cene ne obećavaju

Janko je zadovoljan sa rodom i kalibražom višanja, sve se predaje lokalnoj hladnjači, koja potom izvozi voće na rusko tržište. Opština pomaže poljoprivrednicima prilikom nabavke opreme, ali bi ta pomoć na nivou cele države trebalo da bude veća kako bi se mladi na neki načim zadržali na selu, budući da u Srbiji nestaje svako četvrto. Čitava gazdinstva se rapidno gase i uskoro neće imati ko da ostane na njima.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja oblačinske VIŠNJE i korisni saveti voćara

Zbog neizvesnog stanja u poljoprivredi, oscilacija cena i odsustva strategije, Janko je prinuđen da se pored voćarstva bavi i povrtarskom proizvodnjom na otvorenom polju. Blizina vode i obližnje reke racionalno je iskorišćena za navodnjavanje.

pylon galenika jan 023

Prosečan rod višanja ovog leta iznosiće oko 11 tona po hektaru, zasad je u sedmoj godini i još nije dostigao punu rodnost. Radna snaga nije veliki problem i Janko kaže da uspeva da nađe berače.

Ne želi da napusti dedovinu

Jankovi deda i otac su se bavili ovim poslom i on nije želeo da napusti sve ono u šta su generacije pre njega ulagale. Situacija za mlade na selu nije sjajna i to je dobro poznata činjenica. Da bi završili bilo kakav posao ljudi moraju da idu u Čačak, jer selo nema poštu, ambulantu, apoteku. Država mora pod hitno da nađe načina i zadrži mlade na selu.

KWS banner 728x90

Ako se nešto konkretno ne promeni u državi, sva je prilika da Jankovi naslednici neće ostati na selu i da neće imati ko da nastavi tradiciju dobrih voćara ovog kraja.

PROČITAJTE I...  Sušeno voće kao jedan od izvora prihoda

Sagovornik: Janko Lužanin, voćar i povrtar iz sela Miokovci

Prethodni tekstVeliki protest poljoprivrednika: Dogorelo do lakata
Sledeći tekstSprečite kvarenje domaće zimnice u tegli, provereno i sigurno

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime