Program ishrane koza nakon jarenja

0
808
Agrosaveti - Alpska i sanska rasa koza 09

Na koji način se pravilno hrane koze nakon jarenja savetuje Zdravko Dobrić, diplomirani inženjer Poljoprivredne stručne službe.

Adama Maganic 1120x180

Odmah po završetku jarenja, kozi treba dati mlak napoj od pšeničnih mekinja i vode, a tokom prvih 24 sata daju se manje količine kvalitetnog sena. Zatim, prva dva, tri dana nakon jarenja obrok se sastoji od manje količine sena, uz dodatak koncentrata (100-200 grama po grlu dnevno).  Ovakav režim ishrane se sprovodi da bi se sprečile eventualne komplikacije sa vimenom (preobilno nalivanje, zapaljenja, itd.).

Potom se dnevne količine koncentrata postepeno povećavaju, da bi od petog do sedmog dana dostigli količunu od 400-500g koncentrata na dan po grlu.

MPS baneri II

Ukoliko je reč o kozi koja ima jedno jare, sa manje mlečnosti, pored kvalitetnog sena, potrebno je dati prekrupu od smeša žitarica.

Ukoliko je reč o kozama sa većom količinom mleka i većim brojem jaradi, pored kvalitetnog sena, potrebno je obezbediti smešu koncentrata, sa dodatkom nekog proteinskog hraniva.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Nakon mesec i po dana i ako se daje kvalitetno seno, količinu koncentrata treba smanjiti i to tako da dva meseca posle jarenja nema više potreba za koncentratom. Dakle, posle desetak nedelja mlečnosti, obrok može da se sastoji od kvalitetnog sena i 1-2 kilograma korensko-krtolasta hraniva.

PROČITAJTE I...  Koza ojarila petorke u Starom Slankamenu

Često se dešava da koze u prvih dva meseca izgube nekoliko kilograma telesne mase. To je normalno, zato što je potrebno nekoliko nedelja da se uspostavi balans između potreba organizma i unetih hranljivih materija.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

U periodu nakon jarenja, za visoku proizvodnju mleka u obroke treba dodavati vitamine i mineralne materije.

Izvor: PSSS

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstOnline kupovina POLOVNIH poljoprivrednih mašina iz inostranstva dostupna i kod nas
Sledeći tekstVeliki protest poljoprivrednika: Dogorelo do lakata

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime