Viškovi pšenice i dalje problem, kako je prodati?

0
198
psenica
Foto: WIkimedia.org / Autor: Аутор: User: Bluemoose - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=333105

Po nekim procenama, lager pšenice iznosi oko dva miliona tona, te je potrebno da se mesečno izvozi 180.000 tona pšenice. Međutim, trenutno se izvozi za četvrtinu manje. Kako prodati viškove pšenice?

Adama Maganic 1120x180

U septembru ove godine, direktorka „Žita Srbije“ Sunčica Savović upozorila je da će Srbija, nakon berbe, imati višak kukuruza od oko 2,5 miliona tona i isto toliko viška pšenice, kao i višak suncokreta oko 100.000 tona, a da je izvoz značajno otežan zbog logističkih problema, odnosno nedostatka transportnih sredstava i njihovih troškova.

Kako je tada navela, od prošle godine su ostale zalihe pšenice od oko 1,2 miliona tona, te da naše tržište poljoprivrednih proizvoda deli istu sudbinu kao regionalno i svetsko tržište žitarica, jer je prepravljeno žitom iz Ukrajine i drugih zemalja, te je konkurencija velika, a cene su niske.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

U oktobru tekuće godine je država intervenisala dodatnom podrškom za ratare kroz razmenu mineralnog đubriva za ratarske kulture preko Republička direkcija za robne rezerve. Međutim, to je bila samo interventna mera pomoći ratarima, a ne rešenje problema.

PROČITAJTE I...  Njive požnjevene u Banatu i dalje se ne zna cena pšenice

Plasman pšenice treba da bude briga države

Pojedina udruženja poljoprivrednika predlažu da se formira državni Savet za proizvodnju pšenice koji bi radio na iznalaženju zajedničkog rešenja za prodaju viškova pšenice.

galenika Plavo ulje 1120x180

Došlo je do ukrupnjavanja poseda i proizvođači žele profit, te proizvodnja pšenice treba profesionalno da se vodi. Iz udruženja „Agroprofit“ smatraju da je potrebno da se u Privrednoj komori formira odgovarajuće telo, te da plasman pšenice bude briga države, jer trenutno imamo veoma skupu proizvodnju, a male prinose, kaže  Čedomir Keco iz Udruženja „Agroprofit“, za RTS.

Protekle nedelje, na Produktnoj berzi je zabeležen rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, a ponder cena je iznosila 20,03 din/kg bez PDV-a.

Adama Forapro 1120x180

Kornel Kosoruš, poljoprivrednika iz sela Drljan kod Bečeja, ima za prodaju 80 tona pšenice. Cena na tržištu mu još uvek ne odgovara, a pošto ne plaća skladištenje, može još da sačeka kupca. Kako sam kaže, nada se da će cena porasti bar do 22 dinara + PDV.

Izvor: RTS, N1

BioPlug 728x90px

 

Prethodni tekstZnačaj organske materije u zemljištu i kako je obnoviti
Sledeći tekstPočele prijave za podsticaje za proizvodnju sadnog materijala

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime