Vlada Srbije odobrila ograničen izvoz pšenice, kukuruza, brašna i ulja

0
111
psenica
Foto: Pixabay

Vlada Republike Srbije odobrila je kvote za izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja.

Spyrale Adama 1120x1080

Novom odlukom Vlade dozvoljava se izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna na mesečnom nivou, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mesečna kvota 8.000.000 litara.

Po zahtevu će moći da se traži odobrenje za izvoz maksimalno 20% odobrenih količina po grupi proizvoda na mesečnom nivou. U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog meseca neće moći da podnesu zahtev za izvoz.

LIBRETO 1120x180

Zahtevi će se podnositi od 20. do 25. tekućeg meseca za naredni mesec, dok će se za mesec maj podnositi od 22. do 28. aprila tekuće kalendarske godine. Zahtevi se mogu podneti elektronskim putem na mejl adresu zahtevi.izvoz@minpolj.gov.rs, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Podsećamo da su iz Žita Srbije najavili dogovor neograničenog izvoza brašna i kvote za pšenicu, kukuruz i ulja. Predstavnici Žita Srbije su tražili da se dozvoli i izvoz rafinisanog i nerafinisanog suncokretovog ulja, međutim, ovom odlukom izvoz nerafinisanog suncokretovog ulja nije obuhvaćen. Međutim, kažu da je dobro što će krenuti izvoz i da veruju da će Vlada izaći u susret njihovim zahtevima.

PROČITAJTE I...  Produžen rok za prijavu na konkurs "50:40:10"

Sa druge strane, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ traže totalnu zabranu izvoza, dok se ne utvrdi koliko je pšenice i druge robe nestalo iz magacina robnih rezervi.

Prethodni tekstIz ličnog iskustva: Zašto se NE ISPLATI organska proizvodnja povrća
Sledeći tekstNedeljni pregled: Cena teladi SM rase dostigla 700 din/kg u Kraljevu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime