Zašto mala gazdinstva i dalje rasprodaju stoku?

0
841
Agrosaveti---Krave---tov-bikova---Mramorac----03

Nakon što uzmu subvencije, mala gazdinstva u Srbiji usled neisplativosti proizvodnje tovnih bikova i mleka – rasprodaju stoku, rekao je predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević za Betu i pozvao državu da hitno preduzme odgovarajuće mere kako bi zaustavila smanjenje stočnog fonda.

Adama Maganic 1120x180

Palamerić je i sam proizvođač mleka, ali spada u velike farmere, te njemu otkupljivači mleko plaćaju 60 dinara, a uz premiju države od 19 dinara, njemu ta cena obezbeđuje zaradu. Međutim, kako kaže za Betu, tov bikova se ne isplati, iako je cena govedine u trgovinama visoka, a  malim proizvođačima mleka je neisplativa proizvodnja, jer ih otkupljivači ucenjuju sa cenom od po 25 dinara po litru.

Palamarević je pozvao državu da pod hitno napravi strategiju očuvanja stočnog fonda jer bez stočarstva nema poljoprivrede, ne može da se obezbedi stajsko đubrivo, jer uz samo mineralno đubrivo nije moguća poljoprivredna proizvodnja.

Paradajz 1120x180

Uz to, kako je rekao, kada se smanji broj goveda neće imati ko da pojede proizvedenu stočnu hranu.

PROČITAJTE I...  Farma koza i prerada mleka u selu Bela Reka

On je rekao da u Srbiji sada ima oko 150.000 krava, a da je netačan podatak o 220.000, „što znaju i u resornom ministarstvu“.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Izvor: Beta / Ekapija

Prethodni tekstOtac PRODAO NJIVU da ISPLATI RADNIKE, sin je prodavati NEĆE – šta će biti sa malinarima?
Sledeći tekstImela zauzima posebno mesto u svetu lekovitog bilja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime