Svinjska kuga: Sve što treba da znate za preventivnu zaštitu svinja

0
168

Svinjska kuga predstavlja najzarazniju i najopasniju bolest svinja. Reč je o bolesti koja se prenosi virusom, koji izaziva visoku telesnu temperaturu i unutrašnja krvarenja. Više od 90 odsto obolelih svinja umire u roku od nedelju dana.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Virus svinjske kuge se prenosi kontaktom sa inficiranom krvlju ili leševima. Zaraza se širi uvozom inficiranih životinja, inficiranim mesnim prerađevinama ili zbog loše higijene. Srbija se već dugo godina bori sa ovim problemom.

Goran Joksić, savetodavac za stočarstvo, ispred savetodavne stručne službe u Kragujevcu kaže da se virus najviše zadržava u zemlji i objektima u kojima životinje borave. Vlažna sredina pogoduje širenju virusa, a stručnjaci savetuju da se što češće tokom godine -„odmaraju objekti“ , tj. da se sredina u kojoj životinje borave dovede u dobro stanje, suvo i čisto.

Adama Sultan 1120x180

Prema rečima našeg sagovornika, virus se najviše izbacuje putem mokraće i na taj način se najlakše prenosi od grla do grla. Njegov savet je da se objekat ostavi praznim 7-10 dana što je moguće češće tokom godine, što će neutralisati prisustvo mikroba kuge u toj sredini.

PROČITAJTE I...  Zbog cene mleka rasprodaju krave

Šumadijski kraj je u pogledu svinjske kuge, na sreću, relativno pošteđen ovog problema, koji predstavlja noćnu moru za svakog stočara. U poslenje vreme, u ovom delu Srbije, nije zabeleženo neko veće i značajnije žarište. Ranije su dijagnostikovani samo pojedinačni slučajevi kada su stočari kupili neko neprovereno grlo ili je u upotrebu stavljena neka prerađevine od mesa. Svinjska kuga (evropska ili afrička) je toliko opasna da od nje ugine 90-100 % jedinki.

pylon galenika jan 023

Kakav splet okolnosti je doveo do toga da je ovaj kraj Srbije relativno pošteđen ove pošasti, da li je u pitanju svest proizvođača o ovom problemu i savetovanje sa strukom ili pak puka sreća? Naš sagovornik kaže da je ipak u pitanju samo srećna okolnost, ali i da struka daje sve od sebe da nagovesti na šta treba da se obrati pažnja.

Joksić naglašava da je odlično preventivno sredstvo natrijum-hidroksid. „Dakle, suv objekat i da se pospe natrijum-hidroksidom“, kaže Joksić i dodaje da će ove preventivne mere da deluju pozitivno na zdravlje svinja, kao i na sprečavanje kuge.

KWS banner 728x90

Pored napaćenih životinja, u celoj priči najviše trpe i stočari koji ne mogu da izvoze svoje proizvode na tržište Evropske Unije, ali naš sagovornika kaže da nije sve tako crno i da ima nade da se i meso iz Srbije nađe na inostranom tržištu. Svinjska kuga postoji svuda u svetu i nije lako iskoreniti je, ali rešenje je u preventivi I korišćenju natrijum hidroksida koji će u mnogome da spreči pojavu kuge I delotvorno će uticati na zdravstveno stanje životinja.

PROČITAJTE I...  Sastanak proizvođača svinja sa ministrom poljoprivrede

Jedan od zahteva Evropske unje jeste da se grla ne vakcinišu i da se na prirodan način iskoreni ovaj problem, koji skoro da ne postoji u agrarno razvijenim zemljama zapadne Evrope. Razlog za tako nešto predstavljaju rezidue ili ostaci od vakcine u samom mesu.

Rešenje ovog problema postoji i nije nemoguće savladati ga, čak i u uslovima u kojima naši stočari drže životinje. Ukoliko bi se stalo na put svinjskoj kugi,izvoz bi se povrćao za neverovatnih 50 procenata.

Sagovornik: Goran Joksić- savetodavac za stočarstvo, PSSS- Kragujevac

Prethodni tekstImate plastenik? Ove radove obavezno sprovedite tokom jeseni i zime
Sledeći tekstRatar Tiosav Paunovića iz Starog Kostolca

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime