Žitounija: Mlinari bez novca za otkup novog roda pšenice

1
1303
psenica zetva psenice
Foto: Pixabay

Direktor udruženja mlinara „Žitonunija“ Zdravko Šajatović izjavio je za Betu da država još uvek nije platila mlinovima dug od 240 miliona dinara za isporuku brašna po zamrznutim cenama. Ovo nije jedini razlog zbog čega mlinari neće imati para za kupovinu novog roda pšenice.

Adama Asorbital 1120x180

Šajatović ističe da država duguje mlinarima novac za četiri meseca, jer su morali pšenicu da kupuju na slobodnom tržištu po višim cenama, pošto država nije imala da isporuči iz robnih rezervi, osim za 2 meseca. Sa druge strane, brašno su prodavali po ograničenim cenama, često nižim od cena po kojima su kupovali pšenicu. Takođe, tu je bila i zabrana, pa ograničenje izvoza, te je onima koji imaju viškove onemogućeno da ih prodaju na inostranom tržištu, kada je cena bila značajno povoljnija nego na domaćem tržištu.

Vlada Srbije ograničila je cene brašna u pakovanjima od jedan do pet kilograma u novembru prošle godine, na nivoima koji su tada zatečeni kod proizvodjača, od 36 do oko 50 dinara. U martu ove godine Vlada Srbije zabranila je izvoz brašna, a 20. aprila na pritisak izvoznika odobrila je kvote, da bi ih krajem tog meseca ukinula.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

On navodi da za mesec dana počinje žetva, a da mlinari nemaju novca za otkup novih količina pšenice. Kako dalje kaže, država nije odbila zahtev za isplatu duga, ali nije ništa ni odgovorila.

PROČITAJTE I...  Otkazan protest: Ministarka poljoprivrede razgovarala sa ratarima

Prema Zakonu o uređenu tržišta koji je na snazi od 1. januara 2022. godine država može da ograniči cene pojedinih proizvoda, ali je dužna da proizvođačima nadoknadi štetu koja je nastala zbog regulisanih cena.

Adama Tomigan XL 1120x180

Izvor: Beta

Prethodni tekstĐubrenje i Prihrana KROMPIRA: Sve što treba da znate
Sledeći tekstKoren sladića – lek za kašalj još od antičkog doba

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime