Vinogradarski registar za kvalitet grožđa

0
1116
Agrosaveti - Vinogradarski registar 01

Svaki od učesnika na srpskom tržištu proizvodnje i prometa grožđa u obavezi je da se upiše u Vinogradarski registar. Vinogradar koji ima 0,1 hektara vinograda i manje i koji je lociran u granicama nekog od vinogradarskih područja, može besplatno da se registruje.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Stanje u srpskom vinogradarstvu naglo se pogoršalo tokom poslednjih decenija prošloga veka. Smanjenje površina pod vinogradima i opadanje proizvodnje grožđa posledica su promena u vinogradarskom i vinarskom sektoru kada je reč o površinama, vlasništvu, sortimentu i tehnologiji proizvodnje. Evropska unija je zbog toga podstakla izradu nove rejonizacije i sortnih lista u Srbiji.

Na ovaj način podstiče se krčenje vinograda iz kojih se dobija vino koje nije konkurentno vinima koja se sada masovno uvoze u Uniju, a promoviše podizanje zasada za dobijanje viskokvalitetnih kategorija vina.

Adama Sultan 1120x180

Rejonizacija

„Nova rejonizacija podrazumeva precizno ucrtavanje granica novih vinogradarskih područja (regiona, rejona i vinogorja, kao i vinogradarskih oaza). Ukidanje nekadašnjih podrejona i uspostavljanje sadašnjih rejona omogućilo je proizvođačima da proizvedu više podkategorija vina sa geografskim poreklom na širem geografskom području“, kaže mr Dejan Marinković iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Padinska Skela.

PROČITAJTE I...  Uzgoj virtemberg ovaca u selu Lopušnik

Vinogradarski registar

Novi Zakon o vinu donet je 2012. godine. U sklopu njega je definisana i baza podataka, odnosno Vinogradrski registar.

Aneri Galenika 1120x185px

Svaki od učesnika na srpskom tržištu proizvodnje i prometa grožđa u obavezi je da se upiše. Svaki proizvođač koji ima 0,1 hektara vinograda i manje i koji je lociran u granicama nekog od vinogradarskih područja, može besplatno da se registruje.

„Proizvođač na registrovanoj vinogradarskoj parceli takođe mora da poseduje sortiment predviđen rejonizacijom za dato područje, koji će gajiti po propisanim sistemima gajenja i u granicama dozvoljenog prinosa, kako ne bi došlo do pogoršanja kvaliteta grožđa za dobijanje raznih kvalitetnih kategorija vina. Propisani sortiment i tehnologija gajenja odnose se i na proizvodnju stonog grožđa“, objašnjava Marinković.

Upisom u Vinogradarski registar proizvođač stiče pravo na državne subvencije u proizvodnji, a to ujedno omogućava i kontrolu dodele novca. Promena podataka o godišnjoj proizvodnji grožđa prijavljuje se Ministarstvu poljoprivrede svake godine nakon berbe. Cilj je određivanja proizvodnog potencijala. Moguće je i brisanje iz registra, ukoliko se prestane sa delatnošću ili se više ne ispunjavaju potrebni uslovi.

PROČITAJTE I...  Između opstanka i nestanka: Budžetska eutanazija autohtonih domaćih životinja

Izvor: Agronews, Agroklub

Prethodni tekstSušenje i plasman jabuka i paradajza
Sledeći tekstKonferencija ”Quality as Concept” 5. oktobra u Beogradu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime