Voćnjaci u Šumadiji pod mrazom

0
992
Agrosaveti - Vocnjaci Sneg 01

Temperaturna kolebanja i snežne padavine u martu nisu oštetile u velikoj meri voćnjake u Šumadiji, iako je primećeno izmrzavanje kod određenih sorti kajsije koje cvetaju ranije.

Spyrale Adama 1120x1080

“Tamo već gde je došlo do izmrzavanja bitno je da se biljke drže u dobroj kondiciji, da se rade redovno mere zaštite u toku vegetacije da bi se biljka sačuvala i da bi pripremila rod za sledeću godinu. Ne treba takve zasade napustiti zato što su izmrzli, ali s obzirom da za sada nema nekog preteranog izmrzavanja mislim da neće ni biti većih problema. Jedino što strepimo jesu najave da će u aprilu biti manjih mrazeva koji mogu bitni kobni u periodu cvetanja i precvetavanja”, kaže Verko Kačarević, voćar i zaštitar iz sela Vinča kod Topole.

Vladimir Jokić nije primetio pojavu izmrzavanja u svom vinogradu koji se pruža na pet hektara iako je, kako tvrdi, loza već povukla sokove. Ipak, zabrinut je za voće i to najviše za breskve i kajsije.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

“Vinograd je u povoljnijem položaju dosta od ostatka voća, ali opet videćemo. Kajsije su većinom izmrzle, čekamo šta će biti sa breskvom ovih dana kada bude najavljena temperatura minus dva, tri do pet stepeni. Videćemo da li će doći do izmrzavanja. Uticaće sve to naravno i na rod jer sve što je krenulo u fazi balona-cvetanja, to je većinom izmrzlo, mada je i onaj mraz u februaru dosta oštetio biljke kada je bilo i do minus 16. On je tada dosta kajsiju oštetio, a za breskvu ćemo tek videti”, kaže Vladimir Jokić, vinogradar i voćar.

PROČITAJTE I...  Zaštita voća pre najavljenog kišnog perioda

“Niske temperature u martu najbolje podnose voćnjaci pod jabukom i šljivom ukoliko su se na vreme odradili tretmani na biljkam. Mi smo imali te tretmane. Jabuku smo radili sa bakarnim preparatima u kombinaciji sa mineralnim uljima. Isto smo takav tretman uradili i šljivi, a sa ostalim koštunjavim voćkama odrađeni su tretmani samo sa bakrom. Sada čekamo da vegetacija krene da imamo sledeće tretiranje na monilije cveta kada biljke dođu u fazu cvetanja”, objašnjava Kačarević.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

U voćnjacima gde je već otpočela faza cvetanja može doći do izmrzavanja i to kod kajsija, breskvi i nektarina. Ipak, stručnjaci primećuju i da je sneg koji je pokrio voćnjake ovih dana vlažan, zadržava se na granama, pa pravi termoizolaciju što sprečava efekat većeg izmrzavanja.

Izvor: RTV, Agronews

Prethodni tekstArtritis Encefalitis – bolest kod koza
Sledeći tekstPoljoprivredna godina u Subotičkom kraju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime