Proizvodnja jabuke i zove u Horgošu

0
176
Agrosaveti proizvodnja jabuke i zove 03

Jene Šerfeze iz Horgoša pod voćem ima oko 15 jutara. Kako kaže, do prošle godine imao je i nešto više, ali je izvadio dva jutra jabuke. O razlozima nešto kasnije, a na samom početku razgovora koristimo priliku da napravimo rezime ove sezone kada je jabuka u pitanju. Cilj je bio proizvesti prvoklasnu jabuku, a u tome se ove godine i uspelo, ističe naš sagovornik.

Vertigo POVERTWIN 1120x1080

“Veliku štetu su napravili oni mrazevi u cvetanju. Štete su različite od lokacije do lokacije. Mi u Horgošu smo na pola roda, ali na kraju smo uspeli da ono što je ostalo bude veoma kvalitetno.” – kaže Jene.

Vertigo CC3 728x90

CENA ZADOVOLJAVAJUĆA

Veći deo jabuke Jene je uskladištio u obližnju ULO hladnjaču, a deo u svoju običnu hladnjaču. Već je plasirao skoro pola od količine koju čuva u sopstvenom skladištu. Kako kaže, cena je zadovoljavajuća, a najvažnije je to što ima sigurnog kupca.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti proizvodnja jabuke i zove 01

“Počeli smo sa 40 dinara, a kasnije je došlo do korekcija, tokom decembra smo bili na oko 55 dinara, a cena zavisi i od vrste jabuke. Greni dajemo jeftinije, a nekada je baš ona bila jako tražena, menja se ukus potrošača. Mogu biti sretan što sarađuem sa jednim trgovačkim lancem, njima sam prodao dosta jabuka koje su kod mene ove godine bile jako krupne, delom zato što imam neke mlade zasade, pa to nije za neko duže skladištenje. Tako da sam tim trgovinama to plasirao.” – priča nam naš domaćin.

Custodia 1120x1080

Rekli smo na samom početku priče da je Jene izvadio dva jutra jabuke, te smo ga morali pitati: zašto?

Tekton 1068x180px

 

PROČITAJTE I...  Mladi zasad jabuke u selu Starčevo

“Često smo znali da počnemo prodaju sa cenom od 20 dinara za konzumnu jabuku, a mene proizvodnja košta 30 dinara. Imam lepe voćnjake, ali nisu jako intenzivni, pa ne mogu postići neke prinose o kojima se priča, 5-6 vagona. Ja ako postignem 2-3 vagona po hektaru, onda je dobro, a troškovi su veliki, osiguranje, gorivo, hemija, gajbice, radnici, a priča se i o tome da se nama manjim proizvođačima jabuka bliži kraj. Da nećemo moći parirati velikim, a osim toga i Rusi sade svoju jabuku, pa je sve neizvesno, kao jedna lutrija, a ja ne želim da je igram.” – smatra Jene.

Biofor baner 728x90

Agrosaveti proizvodnja jabuke i zove 04

ZOVA IMA PERSPEKTIVU

Iako je u proizvodnji jabuka pravi profesionalac, naš domaćin je postao poznat po proizvodnji zove koju smatra veoma perspektivnom biljkom i koja će možda uzeti primat nad jabukom. Plasman ima, cena joj je solidna, a za razliku od jabuke, uošte nije zahtevna, kaže Jene.

“Potražnja za zovom je puno veća u odnosu na ono što mi u ovom momentu možemo da ponudimo. Ja pričam o tome, širim informacije, ima onih koji sade, ali nije to taj zalet koji zova zaslužuje. Kupci me zovu, ima jedna koja je tražila zovu za Kanadu, sušenu, zatim se javio jedan kupac koji je tražio 50-60 tona suve za Tursku. Zova nije zahtevna, održavamo voćnjake od korova, orezujemo, prskati se ne sme, samo bakarnim preparatima, jer su kupci orijentisani prema organskoj proizvodnji.” – kaže naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Uzgoj jabuka u Bačkoj Palanci

Dakle, kupaca ima, ističe naš sagovornik. Cena je solidna, međutim, kada se zna da je cena zove u Mađarskoj preko 1 euro za kilogram sveže, a kod nas upola manje, možda je došao tenutak da se razmišlja i o korekciji cene, dodaje Jene. Sve u svemu sa plasmanom nema problema, jer je reč o veoma traženoj biljci.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime