Poljoprivredna godina u Subotičkom kraju

0
1493
Agrosaveti - Psenica 2

Procenjuje se da danas u subotičkom ataru ima oko 75 hiljada hektara obradivog zemljišta. Prema podacima iz prošle poljoprivredne godine, veoma mali procenat tog zemljišta, proizvođači ovog kraja iskoristili su za voćarstvo i povrtarstvo, dok je najveći deo, čak 70 hiljada hektara pod ratarskim kulturama. Kukuruz je dominantna kultura ovog kraja, potom ga slede pšenica, suncokret, soja i ječam, a poslednjih godina proširuju se i površine pod uljanom repicom, kaže Neven Orčić iz Poljoprivredne stručne savetodavne službe Subotica. Oko tri hiljade hektara danas se nalazi pod ovom kulturom, nad kojom je sušna godina i u ovom kraju, nažalost ostavila posledice.

Adama Maganic 1120x180

„Što se tiče kukuruza, kao pretežne kulture u našim poljima, i soje, kao jedne manje kulture, rod je vrlo podbacio. Može se reći da je prepolovljen rod za prošlu godinu. Što se tiče samih proizvođača, mislim da su se on već prilagodili tom načinu gajenja, da imamo malo sušnih, malo kišnih godina“, kaže Neven i dodaje da su proizvođači prepolovili i sami useve, kako bi smanjili potencijalnu štetu.

PROČITAJTE I...  Kakvi su prinosi SUNCOKRETA u Banatu, hoće li biti zarade

Povećanje površina pod ratarskim kulturama u subotičkom ataru nije jedino što beleži porast u prošloj poljoprivrednoj godini ovog kraja. Veliki broj mladih proizvođača subotičkog kraja, u prošloj godini registrovalo je svoja gazdinstva i rešilo da ostane u svom kraju. Na to su u znatnoj meri po svemu sudeći uticali i podsticaji države nemenjeni upravo mladima kaže Anica Marcikić iz PSSS Subotica:

Paradajz 1120x180

„Veliki broj mladih poljoprivrednih proizvođača ostaje ipak na selu i opredeljuje se za bavljenje poljoprivredom, iz razloga što su rođeni na selu ili što je u današnje vreme tako možda najlakše doći do sopstvenog posla i baviti se sopstvenom proizvodnjom“, kaže Anica.

Većina njih koji se bave ratarstvom uveliko su sa ozimim kulturama zakoračili u novu poljoprivrednu godinu, nadajući se da će biti bolja. Sa već postojećim nedostatkom vlage i blagom zimom, dobro se nose, ali stručnjaci upozoravaju da se u narednom periodu osluškuje zemljište shodno rezultatima analiza, jer jedino tako će se doći do oporavka i željenih rezultata.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstVoćnjaci u Šumadiji pod mrazom
Sledeći tekstVoćarska proizvodnja Beograđanke u selu Poslon

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime