Istraživači otkrili novih 27 virusa pčela

0
641
Agrosaveti - Virusi pčela 01

Međunarodni tim istraživača otkrio je 27 novih virusa pčela. Najverovatnije pčele „zarade“ virus sa biljke, koji potom šire na druge biljke i tako ugrožavaju, pre svega poljoprivredne useve. Međutim, negativne efekte, kako na pčele, tako i na useve, potrebno je tek utvrditi.

Spyrale Adama 1120x1080

Međunarodni tim istraživača otkrio je 27 novih virusa pčela. Veruje se da će im ovo otkriće pomoći da stvore strategije, kojima će sprečiti širenje patogena među ovim oprašivačima. „Uprkos važnosti pčela kao oprašivača i važnosti virusa za zdravlje pčela, naše razumevanje pčelinjih virusa je iznenađujuće ograničeno“, rekao je naučnik David Galbraith.

Uzorci iz 12 vrsta pčela

Kako bi istražili viruse, naučnici su sakupili uzorke DNK i RNK, koji su zaduženi za sintezu proteina, iz 12 vrsta pčela, iz devet zemalja širom sveta. Potom su razvili novu tehniku, kojom su utvrdili neke od poznatih virusa, ali i 27 onih koji ranije nisu bili evidentirani. „Sa ovom metodom možemo da utvrdimo sve viruse prisutne u uzorku, bez prethodnog znanja o tome šta bi moglo biti tamo“, rekao je Zahari Fuler (Zachary Fuller) sa Univerziteta Kolumbija.  Rezultate istraživanja objavili su u junu.

LIBRETO 1120x180

Virus sličan onome kod biljaka

Jedan od virusa koji je otkriven je sličan onome koji se može naći kod biljaka. Veruje se da pčele „zarade“ virus sa biljke, koji potom šire na druge biljke i tako ugrožavaju, pre svega poljoprivredne useve.

PROČITAJTE I...  Katastar pčelinjih paša na Android aplikaciji

„Moramo da obavimo više eksperimenata, kako bismo utvrdili da li virusi zaraze pčele, jer postoji mogućnost da oni postoje na polenu, ali da ne utiču direktno na pčele. Važno je utvrditi i da li imaju negativne efekte, kako na pčele, tako i na useve“, rekla je profesor Christina Grozinger.

Otkriveni su i isti virusi, u različitim vrstama pčela. Time je potvrđeno da oni slobodno cirkulišu među pčelama.  Istraživači smatraju da postoji još mnogo virusa, koji čekaju da budu otkriveni.

Izvor: Agronews, Agroklub

Prethodni tekstVreli talas devastirao polja pšenice u Evropi
Sledeći tekstOrganska proizvodnja povrća i voća u Velikoj Moštanici

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime