Proizvodnja kornišona za izvoz – udruženje Banatska lenija

0
2355
Agrosaveti - Uzgoj kornisona za izvoz 01

Da udruživanje proizvođača može odvesti do sigurnog, kvalitetnog i isplativog plasmana proizvoda ove godine pokazuje i primer udruženja povrtara „Banatska lenija“ iz Kikinde. I pored teške poljoprivredne godine, proizvodnja kornišona je bila uspešna.

Adama Maganic 1120x180

Postojanje više od decenije, oko 150 članova i oko 30 aktivnih proizvođača bilo je dovoljno da im nemačka proizvodna kuća poveri proizvodnju ovog povrća najviše klase. Nekolicini povrtara, koji su kornišone uzgajali i prethodnih nekoliko godina, ove godine pridružilo se još njih.

Ovo udruženje dobilo od Opštine Kikinda na korišćenje opštinsku parcel, plastenike, priključke za vodu i struju. Osim pojedinačnih proizvodnji, ovi povrtari sve uspešnije su i ozbiljnije ulaze i u proizvodnju kornišona kojih i nema toliko na tržištu, a traženi su. Ono što je najbitnije našli su sigurnog otkupljivača koji je u Srbiji prisutan već 4 godine i možda još bitnije – sigurnu isplatu.

MPS baneri II

Udruživanje kao ključ uspeha

Zoran Gocić jedan je od nekolicine kikindskih povrtara koji već nekoliko godina bavi proizvodnjom kornišona prve i druge klase. Kako kaže, reč je o dosta zahtevnoj povrtarskoj kulturi koja najviše iziskuje hrane i vode.

PROČITAJTE I...  Gorelo žito u kikindskom ataru: Vatrena stihija zahvatila više od 30 hektara pšenice

Zoran je trenutno na sredini branja svog ovogodišnjeg roda kornišona i zadovoljan je godinom. Ovom povrću, u plasteničkoj proizvodnji, ove godine najviše su pretili insekti i plamenjača. Ipak, generalno gledano, Zoran je zadovoljan rodom. Prednost ove proizvodnje, kao i njegove kolege iz Udruženja, vidi u sigurnom plasmanu. Kako i sam kaže to je u današnje vreme, zaista veoma bitna stavka u povrtarskoj proizvodnji.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Oba naša proizvođača vide prednost u udruživanju kao i u odabiru kulture koje nema mnogo na tržištu. Iako zahtevna, proizvodnja kornišona se zaista isplati. Ipak, kako kažu, nije lako u današnje vreme animirati i ostale povrtare da rizikuju sa novim kulturama, čak iako je plasman zagarantovan.

Osnivanjem zadruge plasman proizvoda ovih kikindskih povrtara mogao bi biti još bolji. Ostaje u narednim godinama da pokažu da li će se i u kojoj meri i ostali proizvođači ohrabriti da se okušaju u novim proizvodnjama ili pak prošire postojeće.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstZa nove mašine i opremu 1.500.000 dinara
Sledeći tekstProizvodnja krastavaca u Hrtkovcima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime