Proizvodnja jabuka u selu Dubona

0
2002
Agrosaveti - Proizvodnja jabuka u selu Dubona 01

U uslovima suvog voćarenja, bez protivgradne zaštite, uz minimalnu upotrebu hemijskih sredstava, Dragoslav Petrović iz Dubone, dve decenije uspeva da proizvede 20 vagona prvoklasne jabuke godišnje. Dragoslav kaže da je područje, koje je od davnina poznato pod nazivom Zim-Brod, idealno za uzgoj razne vrste voća. Naš domaćin na oko dva i po hektara vodi brigu o preko 5 hiljada sadnica ajdared jabuka a poznat je i po proizvodnji bresaka.

Spyrale Adama 1120x1080

Najbolji orezivač voćnjaka u kraju

S obzirom na to da u tom kraju važi za jednog od najboljih orezivača voćnjaka, zamolili smo ga da, na početku razgovora, objasni koji su to pomotehnički koraci na koje voćari treba posebno da obrate pažnju, naročito prilikom prolećne rezidbe.

Agrosaveti - Proizvodnja jabuka u selu Dubona 02

Pokazujući na primeru jedne svoje sadnice on napominje da je svakoj grani neophodno minimum godinu dana da pripremi rod. Od ključne je važnosti, napominje on, da se obrati pažnja na svaku mladicu koja se pojavila ove godine i sačuva za narednu. Po jednom stablu trebalo bi, ukoliko su blagovremeno ispoštovani svi agrotehnički uslovi, da se dobije rod od oko 30 kilograma voća.

LIBRETO 1120x180

Čađava krastavost i jabučni smotavac smanjuju prinose

Ovaj 43-ogodišnji automehaničar po zanimanju, od malih nogu se, uz oca, učio voćarenju i kako nam uz osmeh dodaje, voćnjak i on zajedno su stasavali. Dovoljno je, kako ističe ovaj poznati voćar, da ne obratite pažnju samo na jedan segment i da vam se to nepovoljno odrazi na prinose.

PROČITAJTE I...  Srbi i dalje najviše vole da sade šljivu

Ajdared sorta jabuka odlično se, kaže on, aklimatizovala na tamošnje uslove ali nije otporna na pepelnicu i venturiu odnosnu čađavu krastavost plodova. Kaže da su visoke temperature doprinele pojavi jabučnog smotavca koji izaziva crvljivost jabuka, te su domaćini prinuđeni na veću hemijsku zaštitu.

Ne žuriti sa berbom

Obilazeći njegov jabučnjak, naš domaćin je zadovoljno razgledao grane koje su se povijale od bogatog roda. Svako stablo rađa mu u proseku 30 kilograma jabuka. Postignut je, kaže i odličan kvalitet. Kako nam je rekao oko 80 odsto roda mu je i ove godine za prvu klasu.

Agrosaveti - Proizvodnja jabuka u selu Dubona 04

Dragoslav ukazuje na još jednu grešku koju pojedini proizvođači često prave prilikom berbe a to je prevremeno ubiranje plodova. On navodi podatak da svaki plod, kako kaže, „nadolazi“, odnosno dobija na volumenu svakih 24 sata te savetuje voćare da ne žure sa berbom već da sačekaju da se plodovi ujednače i dobiju na zrelosti.

Nesiguran plasman – nepovoljna cena

Imao je, kaže sreće što su ga svih ovih godina zaobilazili gradonosni oblaci. Prošle godine je ta vremenska nepogoda ojadila većinu voćara u tom kraju. Petrovići nemaju problema ni sa angažovanjem radne snage i posao oko berbe, koja je bila u toku i za vreme snimanja priloga, teče nesmetano. Problem je, kao i prethodnih godina, sa plasmanom i nepovoljnom cenom, nezadovoljno dodaje naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Voćarska proizvodnja u Čereviću

Kaže da je dozvoljen javašluk na domaćem tržištu i zbog tog nemara stradaju primarni proizvođači dok preprodavci profitiraju. Ovogodišnja otkupna cena jabuka prve klase je, kako razočarano dodaje Petrović, 18 dinara ali je on neće prodati po toj ceni već će je skladištiti u svojoj hladnjači kapaciteta 50 tona, i čekati neke povoljnije uslove, pre svega, ruskih kupaca.

Razmena teorijskih i praktičnih znanja

Slične zaključke i reči nezadovoljstva čula je stručna saradnica Poljoprivredne službe u Mladenovcu, Radmila Koprivica od većine domaćina sa kojima se poslovno sretala ove godine. Negoduju voćari i zbog nesigurnog plasmana i neuređenog tržišta ali prvenstveno zbog, kako su joj navodili, poražavajuće niskih otkupnih cena, koje su ispod svih granica isplativosti.

Agrosaveti - Proizvodnja jabuka u selu Dubona 03

Radmila Koprivica ističe da vrlo rado posećuje porodicu Petrović jer su oni, a pre svega Dragoslav, voćari koji „u malom prstu“ drže proizvodnju jabuka i svaki njihov susret u voćnjaku odlična je prilika za razmenu teorijskih i praktičnih znanja. Radmila Koprivica zadovoljno opisuje rad svog odabranog domaćina navodeći činjenicu da je on stasavao sa voćnjakom poslednjih decenija te ne treba da čude njegovi uspešni prinosi i voćnjak koji je i nakon 20 godina u odličnoj kondiciji a sve to zahvaljujući predanom radu i konstantnoj edukaciji ovog proizvođača.

PROČITAJTE I...  Za kupine u knjaževačkom kraju nema otkupljivača?

U planu savremeni jabučnjak sa protivgradnom mrežom

Na naše pitanje, kakvi su mu planovi u budućnosti, Dragoslav kaže da će se truditi da zadrži postojeće prinose ali, pre svega, kvalitet jabuka i bresaka, zbog kojeg je prepoznatljiv na beogradskim pijacama. Čim se steknu finansijski uslovi za to, dodaje on, podići će mlade zasade jabuka, uz obaveznu protivgradnu mrežu, a nada se da će, kao uzoran proizvođač, moći da računa i na podsticajna sredstva države.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstZa ženske inovativne ideje 100 miliona dinara
Sledeći tekstZa poljoprivrednike u planu besplatne polise osiguranja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime