Zadrugari u Vojvodini protiv ograničenja

0
244
Agrosaveti - Ograničenja 01

Zemljoradničkim zadrugama su potrebne veće subvencije, ali i ukidanje ograničenja propisanih pojedinim uredbama kako bi mogli više da ulažu u proizvodnju i razvoj, rečeno je na okruglom stolu o investicijama u zadrugarstvu koji je organizovala Pokrajinska vlada.

Merpan-80-WDG-1038x172

ZZ Agro Dunav iz Karavukova okuplja 104 zadrugara i ima 90 zaposlenih, a njen direktor Stevan Stanojković kaže da im smeta ograničenje na 20 hektara po gazdinstvu za podsticaje proizvodnje i osiguranja useva.

Zadruga Agro Klek u istoimenom banatskom selu obrađuje 1.100 hektara, isporučuje dnevno 10 hiljada litara mleka, a proizvodi i 150 tona ribe.

Delan Pro 1068x177px

Radovan Bokić iz te zadruge kaže da im smeta ograničenje od 300 grla stoke za subvencije i navodi da to tera poljoprivrednike u nelegalne tokove.

Ta zadruga plati godišnje za poreze i doprinose milion evra, a ulaže do 400 hiljada evra u razvoj. Bokić smatra da poreska lična karta gazdinstava treba da igra veći ulogu u dobijanju subvencija i bespovratnih sredstava.

Nimrod-1038x172

U Vojvodini 479 poljoprivrednih zadruga

U Vojvodini je registrovano 500 zadruga od toga 479 poljoprivrednih. One su, prema rečima predsednika Zadružnog saveza Vojvodine Radislava Jovanova, uzdanice opstanka malih mesta i zapravo jedina šansa mladima da nađu posao u svom selu.

PROČITAJTE I...  Nekada se u Šumadiji gajila samo moravka, a danas je retkost

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević podseća da je ove godine 20 zadruga iz Vojvodine dobilo 2,5 miliona evra bespovratnih sredstava po republičkim konkursima, dok je isto toliko njih u protekle dve godine dobilo oko 83 miliona dinara iz pokrajinskih fondova. On je najavio da će u budžetu Vojvodine dogodine biti još više novca za poljoprivrednike.

1068x177px

Izvor: Agronews, Danas

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime