Zadrugari u Vojvodini protiv ograničenja

0
775
Agrosaveti - Ograničenja 01

Zemljoradničkim zadrugama su potrebne veće subvencije, ali i ukidanje ograničenja propisanih pojedinim uredbama kako bi mogli više da ulažu u proizvodnju i razvoj, rečeno je na okruglom stolu o investicijama u zadrugarstvu koji je organizovala Pokrajinska vlada.

Spyrale Adama 1120x1080

ZZ Agro Dunav iz Karavukova okuplja 104 zadrugara i ima 90 zaposlenih, a njen direktor Stevan Stanojković kaže da im smeta ograničenje na 20 hektara po gazdinstvu za podsticaje proizvodnje i osiguranja useva.

Zadruga Agro Klek u istoimenom banatskom selu obrađuje 1.100 hektara, isporučuje dnevno 10 hiljada litara mleka, a proizvodi i 150 tona ribe.

LIBRETO 1120x180

Radovan Bokić iz te zadruge kaže da im smeta ograničenje od 300 grla stoke za subvencije i navodi da to tera poljoprivrednike u nelegalne tokove.

Ta zadruga plati godišnje za poreze i doprinose milion evra, a ulaže do 400 hiljada evra u razvoj. Bokić smatra da poreska lična karta gazdinstava treba da igra veći ulogu u dobijanju subvencija i bespovratnih sredstava.

U Vojvodini 479 poljoprivrednih zadruga

U Vojvodini je registrovano 500 zadruga od toga 479 poljoprivrednih. One su, prema rečima predsednika Zadružnog saveza Vojvodine Radislava Jovanova, uzdanice opstanka malih mesta i zapravo jedina šansa mladima da nađu posao u svom selu.

PROČITAJTE I...  Uzgoj virtemberg ovaca u Sirigu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević podseća da je ove godine 20 zadruga iz Vojvodine dobilo 2,5 miliona evra bespovratnih sredstava po republičkim konkursima, dok je isto toliko njih u protekle dve godine dobilo oko 83 miliona dinara iz pokrajinskih fondova. On je najavio da će u budžetu Vojvodine dogodine biti još više novca za poljoprivrednike.

Izvor: Agronews, Danas

Prethodni tekst”Al Dahra” preuzela sve radnike PKB-a
Sledeći tekstProizvodimo sve bolja vina

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime