Zahvaljujući izvozu, nikad viša cena junetine

0
778
Agrosaveti - Cena junećeg mesa 01

Cena junećeg mesa na domaćem tržištu poslednjih pet godina nije bila viša. Junetina u otkupu trenutno košta oko 2,4 evra po kilogramu dok je višegodišnji prosek bio od 1,9 do maksimalno dva evra.

Adama Maganic 1120x180

Stručnjaci navode da su dogovoreni izvozni poslovi sa Turskom razlog ovakvog stanja na tržištu, koje odgovara proizvođačima ali ne i kupcima.

U trgovinskim lancima, i mesarama, kilogram junećeg buta juče je koštao od 780 do 810 dinara. To je oko 20 odsto više od cene koju je ova vrsta mesa postizala sredinom prošle godine. Za isti iznos sada je moguće kupiti dva kilograma svinjetine ili tri kilograma pilećeg mesa.

MPS baneri II

Sporazum o slobodnoj trgovini potpisan sa Turskom, omogućio je domaćim proizvođačima izvesnije poslovanje i delimično sigurnu prodaju, koju do sada nisu imali. Dogovorena izvozna kvota je 5.000 tona što bi, prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, moglo da bude ispunjeno već sledećeg meseca.

S druge strane, rast cena mogao bi da doprinese smanjenju potrošnje ove vrste mesa na domaćem tržištu. Ona je i u redovnim okolnostima bila mala jer se u Srbiji godišnje, po stanovniku, potroši svega tri do četiri kilograma ove vrste mesa.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Sledeće godine udvostručena izvozna kvota

Prema najavama, izvozna kvota za Tursku, od naredne godine, mogla bi da bude udvostručena pa je neizvesno dalje kretanje cena u maloprodaji.

PROČITAJTE I...  Farma svinja u selu Donje Livadice

Petar Matijević, vlasnik industrije mesa „Matijević“ i jedan od najvećih proizvođača junećeg mesa u Srbiji, kaže za Politiku da Srbija ima skupu proizvodnju junadi, da otkupne cene nisu bile ni realne ni isplative za proizvođače kao i da nisu menjane punih 10 godina. On ipak smatra da, čak i ako se povećaju kvote za izvoz u Tursku, neće doći do novih poskupljenja.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

„Uvozićemo i mi i Evropa iz Amerike, Australije, čim padnu carine. Sve ovo govori koliko smo malo tržište, kada je količina od 5.000 tona uspela da nas poremeti. Kao što nas je sve već poremetilo otvaranje 16 radnji nemačkog lanca“ – kaže Matijević.

U Srbiji se tovom junadi bavi više od 6.000 gazdinstava, sa godišnjom proizvodnjom od oko 75.000 tona mesa. U posao sa Turskom uključeni su mnogi proizvođači, a za pripremu mesa odabrana je klanica „Čajetina“.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, nedavno je za naš list rekao da Srbija ima nameru da omasovi ovu vrstu proizvodnje. Već su, kako je dodao, ukinute carine za uvoz teladi, a sledeće godine biće povećane i subvencije za tov.

PROČITAJTE I...  Romanovske ovce u Šumadiji

Izvor: Agronews, Politika

Adama Forapro 1120x180
Prethodni tekstPoglavlje 12: Srbija tek na pola puta
Sledeći tekstPale akcije ”Bajera” posle presude ”Monsantu”

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime