Zajedno do bolje podrške mladima u ruralnim sredinama

0
597
Agrosaveti - Podrška mladim poljoprivrednicima 01

Na okruglom stolu o podršci mladim poljoprivrednicima u Srbiji predstavljeni su primeri dobre prakse u okviru projekta Osnaživanje mladih preduzetnika u okviru poljoprivrede.

Adama Maganic 1120x180

Slobodan Živanović iz Ministarstva poljoprivrede rekao je da se radi na Pravilniku za mlade u skladu sa IPA programom 2018-2020. godine u koji su uključeni i mladi u seoskim područjima i dodao da je najveće interesovanje na konkursima za sredstva za stočarsku proizvodnju – oko 80 odsto mladih na ruralu želi da se bavi ovom delatnošću.

„Istraživanje o zapošljavanju mladih koje smo sproveli pokazuje da su tri najperspektivnije oblasti za preduzetništvo i zapošljavanje: kreativne industrije, IT i usluge u poljoprivredi. Imajući u vidu da su mladi na ruralu ugroženiji od svojih vršnjaka iz gradova, Ministarstvo omladine i sporta radi na tome da podrži biznise mladih na selu“, izjavila je Zorica Lutovac iz Ministarstva omladine i sporta.

MPS baneri II

Tokom 2018. godine, u saradnji fondacije Ana i Vlade Divac i projekta nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih, realizovan je pilot projekat pod nazivom „Osnaživanje mladih preduzetnika u okviru poljoprivrede“, čiji je cilj bio da podrži učenike završnih godina srednjih poljoprivrednih škola, projekat su pomogle i opštine Požega i Ruma.

PROČITAJTE I...  Kuga odlaže dolazak “Tenisa”?

Marija Radovanović iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ rekla je da su ključne reči okruglog stola umrežavanje različitih sektora, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou, edukacija, razmena iskustava i znanja i sagledavanje potreba i mogućnosti uključivanja mladih u odlučivanju.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Nastavak projekta i sledeće godine

Prema rečima Uroša Delića iz Fondacije Ana i Vlade Divac, pilot projekat je uspešno završen te da se on nastavlja u narednoj godini uz nove partnere „koji će nam omogućiti da podržimo još više mladih koji žele da se bave poljoprivredom“.

On je naveo da se projekat za sledeću godinu nastavlja u saradnji sa gradovima Požarevac i Prokuplje, kao i opštinama Požega, Gornji Milanovac i Arilje.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Mladen Petković iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu rekao je da taj Sekretarijat u svojim programima intenzivno podržava mlade i žene na selu, ali i upotrebu savremenih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji uz najavu da u sledećoj godini izdvajaju još veći budžet za ovu oblast.

Na Okruglom stolu, koji je održan juče u Beogradu, učestvovali su i predstavnici udruženja poljoprivrednika, mladih i žena sa sela, kao i poljoprivredni preduzetnici i nastavnici poljoprivrednih škola.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Za više informacija posetite: https://www.divac.com/poljoprivreda

Podrška mladim poljoprivrednicima
Izvor: Agronews
Prethodni tekstUzgoj vinograda i proizvodnja vina u Bajši
Sledeći tekstKraljevčani protiv izgradnje mini hidroelektrana

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime