Zajedno do bolje podrške mladima u ruralnim sredinama

0
513
Agrosaveti - Podrška mladim poljoprivrednicima 01

Na okruglom stolu o podršci mladim poljoprivrednicima u Srbiji predstavljeni su primeri dobre prakse u okviru projekta Osnaživanje mladih preduzetnika u okviru poljoprivrede.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Slobodan Živanović iz Ministarstva poljoprivrede rekao je da se radi na Pravilniku za mlade u skladu sa IPA programom 2018-2020. godine u koji su uključeni i mladi u seoskim područjima i dodao da je najveće interesovanje na konkursima za sredstva za stočarsku proizvodnju – oko 80 odsto mladih na ruralu želi da se bavi ovom delatnošću.

„Istraživanje o zapošljavanju mladih koje smo sproveli pokazuje da su tri najperspektivnije oblasti za preduzetništvo i zapošljavanje: kreativne industrije, IT i usluge u poljoprivredi. Imajući u vidu da su mladi na ruralu ugroženiji od svojih vršnjaka iz gradova, Ministarstvo omladine i sporta radi na tome da podrži biznise mladih na selu“, izjavila je Zorica Lutovac iz Ministarstva omladine i sporta.

ExelGrow Adama 1120x180

Tokom 2018. godine, u saradnji fondacije Ana i Vlade Divac i projekta nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih, realizovan je pilot projekat pod nazivom „Osnaživanje mladih preduzetnika u okviru poljoprivrede“, čiji je cilj bio da podrži učenike završnih godina srednjih poljoprivrednih škola, projekat su pomogle i opštine Požega i Ruma.

PROČITAJTE I...  Inovativni plastenik za đake poljoprivrednih škola

Marija Radovanović iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ rekla je da su ključne reči okruglog stola umrežavanje različitih sektora, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou, edukacija, razmena iskustava i znanja i sagledavanje potreba i mogućnosti uključivanja mladih u odlučivanju.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Nastavak projekta i sledeće godine

Prema rečima Uroša Delića iz Fondacije Ana i Vlade Divac, pilot projekat je uspešno završen te da se on nastavlja u narednoj godini uz nove partnere „koji će nam omogućiti da podržimo još više mladih koji žele da se bave poljoprivredom“.

On je naveo da se projekat za sledeću godinu nastavlja u saradnji sa gradovima Požarevac i Prokuplje, kao i opštinama Požega, Gornji Milanovac i Arilje.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Mladen Petković iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu rekao je da taj Sekretarijat u svojim programima intenzivno podržava mlade i žene na selu, ali i upotrebu savremenih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji uz najavu da u sledećoj godini izdvajaju još veći budžet za ovu oblast.

Na Okruglom stolu, koji je održan juče u Beogradu, učestvovali su i predstavnici udruženja poljoprivrednika, mladih i žena sa sela, kao i poljoprivredni preduzetnici i nastavnici poljoprivrednih škola.

Spyrale Adama 1120x1080

Za više informacija posetite: https://www.divac.com/poljoprivreda

Podrška mladim poljoprivrednicima
Izvor: Agronews
Prethodni tekstUzgoj vinograda i proizvodnja vina u Bajši
Sledeći tekstKraljevčani protiv izgradnje mini hidroelektrana

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime