Zimnica od organskog voća i povrća

0
1354
Agrosaveti - Proizvodnja organske hrane 01

Rađevina je poslednjih godina postala poznata i po proizvodnji organskog voća i povrća. Pored uzgajanja krompira, paprike, maline i kupine, sve više Rađevaca odlučuje se i da na tržište plasira gotove proizvode poput ajvara, i ostale zimnice.

Spyrale Adama 1120x1080

Od jednog do četiri plastenika sa organskim povrćem porodica Pavlović došla je vrednim radom za četiri godine, a u proces proizvodnje uključeni su svi članovi. U planu im je i širenje posla, odnosno proizvodnja od oko hiljadu sadnica rasade i oko tri hiljade tegli zimnice.

„Mi smo počeli iz hobija, proizvodili smo rasad prvo i ostvarili smo neki sitan prihod, i onda smo došli na ideju da proširimo proizvodnju, kako je rasada recimo samo tokom proleća, onda smo došli na ideju da proizvodimo i gotov proizvod“, kaže Boško Pavlović iz Brištice za RTS.

LIBRETO 1120x180

Sve što proizvedu u svom domaćinstvu, Pavlovići plasiraju na tržište. U nameri da se izdvoje od ostalih proizvođača, pored ajvara i kiselih paprika, počeli su da proizvode i različite vrste drugih salata.

„Krenuli smo sa sušenim paradajzom, malo da izađemo iz te klasične proizvodnje, pa smo pokušali sa sušenim, za njega treba malo veća količina, suši se na suncu, malo se dodaje maslinovog ulja, pakuje se u tegle tako da ne bude baš u tipu klasične zimnice“, objašnjava Mladenka Pavlović.

PROČITAJTE I...  Popis poljoprivrede u oktobru

Podsticaji za organsku proizvodnju i seoski turizam

Osim podsticaja za organsku proizvodnju, opština Krupanj uključila je seoska domićinstva i u turističku ponudu u nameri da gostima predstave ono čime se, kažu, najviše ponose – vredne ljude i prirodne proizvode.

„Naši sugrađani proizvode sokove od maline, sokove od kupine, rakiju, ajvar, zimnicu, kisele paprike, sir, kajmak, bundeve, med, gljive, krompir, znači sve prirodno što može naša Rađevina da ponudi“, kaže direktor TO Krupanj Aleksandar Petrović.

U Rađevini se proizvodnjom organske hrane bavi još oko sedemdeset domaćinstva. S obzirom na velike prirodne potencijale i rodnu zemlju očekuju da ih narednih godina bude i više.

Izvor: Agronews, RTS

Prethodni tekstRakija iz digitalne destilerije sa ETF-a
Sledeći tekstSyngenta – Sorte pšenice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime