Rakija iz digitalne destilerije sa ETF-a

0
2274
Agrosaveti - Digitalna destilerija 01

Najsavremenija destilerija u Srbiji nalazi se na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Pogon za proizvodnju rakije finansiralo je Ministartvo nauke, a automatizovali su ga profesori i studenti. Uskoro će moći da modernizuju i postrojenja fabrika koje do 30. novembra apliciraju za evropski projekat automatizacije proizvodnih pogona. ETF je partner, a projekat može biti vredan do 250.000 evra.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Od tradicionalnog srpskog kazana digitalna destilerija razlikuje se po tome što se u svakom trenutku očitava nivo alkohola. Temperatura komine podešava se na tastaturi na kojoj se unose i parametri recepture. Nema potrebe za preddestilacijom takozvanim prepekom. Tehnologija možda ne može da nadmaši druženje pored kazana.

Tehnologija garant ujednačenog kvaliteta

Ali što se tiče kvaliteta i ukusa može da ima samo bolji, kaže Goran Kvaščev, profesor automatike na ETF-u i dodaje da ukus ne može da bude lošiji jer je tradicionalno znanje preneto na mašinu i primenom savremenih tehnologija obezbeđuje se da rakija uvek ispadne kvalitetna.

Adama Sultan 1120x180

Dušan Karić je master rad pisao upravo o destileriji. Sa tim znanjima nije otišao u svet već u preduzetničke vode. „Mislim da ima budućnosti zato što male kompanije pružaju mogućnost saradnje sa zemljama zapadne Evrope i samim tim obezbeđuju bolje finansijske uslove„, objasnio je Karić.

PROČITAJTE I...  Kako popraviti greške nakon pečenja voćne rakije

„Kvalitet naših studenata je takav da su oni veoma rado viđeni i u domaćim i u stranim kompanijama, a što je najbolje oni imaju sve veći motiv da ostaju ovde. Da iskažu svoje potencijale na izazovnim poslovima“, istakao je Milo Tomašević dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

pylon galenika jan 023

Sve više firmi u Srbiji ulaže u informacione tehnologije

Bilo da se bave telekomunikacijama ili poljoprivredom, bilo da su velike ili porodične sve više firmi u Srbiji ulaže u informacione tehnologije jer tako ubrzavaju i pojeftinjuju proizvodnju.

„Kompanije nama prilaze često sa njihovim idejama i budžetima koje mogu da investiraju u saradnju sa nama, ali takođe i zajedno apliciramo za različite projekte počev od inovacionih vaučera koje finansira Inovacioni fond“, navodi Milica Đurić Jovičić iz Inovacionog centra ETF-a.

KWS banner 728x90

Ona dodaje da će uskoro moći da modernizuju i postrojenja fabrika koje do 30. novembra apliciraju za evropski projekat automatizacije proizvodnih pogona. ETF je partner, a projekat može biti vredan do 250.000 evra

Izvor: Agronews, RTS

Prethodni tekstProglašen pobednik Delta Biznis Inkubatora
Sledeći tekstZimnica od organskog voća i povrća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime