KUMKVAT: Lekovito voće, RAĐA ZIMI i lako se GAJI u SAKSIJI

0
2421
kumkvat japanska pomorandza 02
Foto: Pixabay

Kumkvat ili japanska pomorandža je citrusno voće koje ima niz pozitivnih dejstva na naše zdravlje. Veoma je ukusno, a od svih vrsta citrusnog voća najlakše se gaji u saksiji. Bogato rađa i to decenijama.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kumkvat su, zapravo, male pomorandže, koje se obično konzumiraju cele (sa korom) dok sazrevaju, a daju kiselkasto-slatki ukus. Mogu da se koriste i za pripremu marmelada, džema, slatka.

Drvo kumkvata predivno izgleda u saksiji. U pitanju je manje zimzeleno stablo, koje ima tamnozelene kožaste listove i daje narandžaste ovalne plodove. Jako bogato rađa, a interesantno je što je kora ploda slatka. Meso japanske pomorandže zadrži nekoliko semenki i ima divan slatko-kiselkasti ukus koji se savršeno uklapa u još slađu koru.

Adama Sultan 1120x180

Biljka je veoma otporna na hladnoću, a može da izdrži temperature i do minus 12 stepeni Celzijusovih. Cveta na leto, a sazreva krajem oktobra, početkom novembra meseca. Plodovi mogu da ostanu na drvetu još mese-dva nakon zrenja. Snažan citrusni miris sredinom leta je nešto što će vas svake godine oduševljavati.

Kumkvat i lekovitost

Kumkvat je veoma lekovit. Fenomenalan je izvor vitamina C, a plodove daje zimi, kada nam je ovaj vitamin najpotrebniji. Jača naš imunitet, a štiti i od kancerogenih bolesti, jer je sadrži velike količine fitonutrijenata flavonoida kao što su karoten, tanin, zeksantin. Antioksidanti i fitonutrijenti štite telo od slobodnih radikala koji su zaslužni za nastanak mnogih bolesti.

galenika pylon 1120x85

Poboljšava kardiovaskularno zdravlje, snižava povišen holesterol i trigliceride u krvi što utiče na dobar protok krvi i smanjenje rizika od moždanog i srčanog udara.
Takođe, štiti od dijabetesa i pojave upalnih procesa u organizmu.

PROČITAJTE I...  Uspešna zaštita jabuke od JABUKINOG SMOTAVCA

Sadnice možete nabaviti u mnogim rasadnicima u Srbiji.

Svoje drvo kumkvata možete da uzgajate u većoj saksiji, čak i na terasi. Uz pravilnu negu, drvo kumkvat rađa godinama ukusno voće.

Kumkvat – uzgoj i nega

U našim uslovima kumkvat se uglavnom gaji u saksiji. Možete da koristite i drvenu žardinjeru ili lepu veću ukrasnu saksiju ili bilo koju veću posudu koja na dnu ima rupe za odvod viška vode.

Uzgoj je izuzetno lak. Potrebno vam je standarna zemlja za citruse, a od vas biljka očekuje zalivanje i prihranu. Kumkvat ne morate da orezujete, jer je u pitanju patuljasta sorta, visine oko 150-180 cm, koje daje jako veliki broj plodova.

Ne preporučuje se baštenska zemlja. Različite vrste glinovitee zemlje nikako ne treba koristiti, jer se vrlo teško suše, što će negativno da utiče na zdravlje korena biljke. Kao što smo napomenuli, sa zemljom za citruse nećete imati nikakvih briga, a nećete morati da razmišljate ni o pH ravnoteži tla.

Kada presadite sadnicu u saksiju, potrebno je da je premestite na mesto koje je u delimičnoj senci, zaštićeno od vetra. Kada biljka dođe sebi od presađivanja, premestite saksiju na osunčano mesto. Dosta sunca je od jake važnosti za kumkvat, jer je reč o tropskoj biljci.

PROČITAJTE I...  Uzgoj trešnje braće Simić iz Mačkovca

Kada su baš jake vrućine, sklonite ga na mesto gde je indirektno sunce, jer direktno sunce može da sprži biljci listove.

Ukoliko će ostati u zatvorenom prostoru, kumkvat stavite kod prozora gde ima puno svetla, ali indirektnog sunca.

Zalivanje i prihrana

Biljku redovno zalivajte da zemljište bude vlažno, ali ne i previše mokro. Ukoliko se desi da ste preterali sa vodom, lišće biljke će da se opusti, izgledaće kao da vene i poče će da žuti. Isto će da se desi i ako je drvo žedno, to jest, niste sipali dovoljno vode.

Ipak, u slučaju da je zemlja previše mokra, možete da iznesete drvo napolje ili da ga stavite u kadu, da uklonite tanjirić ispod saksije i da pustite da se zemlja ocedi. Nakon toga možete da prilagodite raspored zalivanja.

Redovno đubrite svoj kumkvat i to svakog februara, maja i avgusta. Koristite prihranu za citruse.

Zaštita tokom zime

Kada dođe zima i temperatura padne, preporuka je da se biljka unese u zatvoren prostor. Stavite je kod prozora gde ima najviše svetlosti i sunca. Ukoliko ostane napolje, a temperatura padne ispod izdržljivosti biljke, može da umre za bukvalno 12 sati. To ne želite da se desi.

PROČITAJTE I...  Uzgoj jagode: Zarada već prve godine

Kako u kućama i stanovima imamo grejanje, najbolje je s vremena na vreme prskajte listove vodom.

Kumkvat je spreman za branje kada su plodovi mekani na dodir i imaju tamnonarandžastu boju. Preporuka je da ih isečete makazama sa drveta, da ne kidate plodove, kako ne biste oštetili biljku.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstKasna žetva kukuruza na jugu Srbije
Sledeći teksteAgrar: Onlajn registracija poljoprivrednih gazdinstava od 1. jula 2022.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime