Zaštita KRUŠKE PRED BERBU sprečava naglo propadanje zrelih plodova

0
1619
kruska galenika fitofarmacija
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Zasadi kruške se nalaze u fenofazi „plodovi do 70% svoje veličine“ do fenofaze „početka sazrevanja“. Međutim, padavine u proteklom periodu stvorile su povoljne uslove za razvoj prouzrokovača skladišnih oboljenja. Ukoliko se rod kruške ne zaštiti pre berbe može doći do propadanja plodova tokom berbe i skladištenja.

U zasadima kruške je neophodno sprovesti zaštitu od prouzrokovača skladišnih oboljenja koje prouzrokuju Botrytis cinerea, Monilinia fructigena, Penicillium expansum, Colletorichum gleosporoides, Gleosporium spp., Alternaria spp. kako kasnije ne bi došlo do ispoljavanja simptoma u toku berbe i u skladištu.

Za potpunu zaštitu zasada od prouzrokovača skladišnih oboljenja kompanija Galenika-Fitofarmacija preporučuje primenu fungicida FLUX u količini 1 l/ha.

Takođe, u toku je intenzivno piljenje larvi druge generacije jabukinog smotavca (Cydia pomonella). U cilju sprečavanja ubušivanja larvi u plodove, proizvođačima se preporučuje primena insekticida POLUX u količini 0,5 l/ha.

Za bolji kvalitet i obojenost plodova preporuka je primena đubriva SOLUVEG PREMIUM u količini 3-5 kg/ha ili FERTIGAL SILIKA u količini primene 1-2 l/ha.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

PROČITAJTE I...  Zaštita zasada kruške u fenofazi "mišije uši" do fenofaze belih balona
Prethodni tekstProizvodnja povrća na otvorenom u Mačvi: Borba sa bolestima, sušom i vranama
Sledeći tekstZbog loše cene mleka, stočari rasprodaju krave!

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime