Kasna žetva kukuruza na jugu Srbije

0
113

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova i velikih suša tokom letnjih dana, a potom i obilnih padavina, ratari u celoj zemlji još uvek skidaju kukuruz sa pojedinih parcela. Setva ozimih kultura će se obaviti nešto kasnije nego inače. Dragan Đermanović iz sela Partate koje se nalazi u opštini Lebane, na oko 20 hektara uzgaja pšenicu, lucerku, i kukuruz koji upravo ovih dana žanje koristeći svaki dan bez padavina.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Ovaj deo Srbije je nedavno zahvatilo veliko nevreme i grad. Uslovi za rad u njivi su otežani, zemlja suva, pa se iza mašina diže veliki oblak prašine. Pored toga svaki dan praćen kišom stvara dodatne nevolje ratarima i ometa berbu kukuruza. Naš sagovornik kaže da je godina bila izuzetno teška, a rod slabiji nego ikada pre.

Stajnjak kao neizostavan sastojak u receptu dobrog roda, može da poveća prinos i za 20%. Stajsko đubrivo sastoji se od 75% vode, 25% suve materije, azota fosfora, i kalijuma. Pored biljnih hranjivih elemenata, stajsko đubrivo popravlja fizičke, hemijske i biološke osobine zemljišta. To bi trebalo da zna svaki ratar koji se na ozbiljan načim bavi proizvodnjom i projektuje prinose.

Adama Sultan 1120x180

Loš rod kukuruza i visoke cene repromaterijala

Loš rod kukuruza odrazio se neminovno i na cenu. Pored toga cene đubriva i drugog repromaterijala su naglo skočile. Dragan kaže da će ove godine poslovati na nuli, kao i mnogo njegovih komšija. Kukuruz prevashodno koristi za ishranu stoke i pitanje je kako će uspeti da namiri njihove potrebe.

PROČITAJTE I...  Pioneer dani polja kukuruza u Bavaništu

Agrosaveti kasna zetva 02

Dobra strana je što Dragan ima svoje silose i može da skladišti kukuruz. Posle skidanja useva na red dolazi, nešto kasnija, setva pšenice.

galenika psenica LG 1120x185px

Savetodavci iz poljoprovredene službe u Leskovcu redovno obilaze teren i daju savete koji mogu da unaprede proizvodnju ratara. Naš sagovornik ističe da u teškim godinama poput ove ne pomaže čak ni primena kompletne agrotehnike.

Popljoprivreda je poznatija i kao “fabrika pod vedrim nebom”, pa su teške godine sastavni deo proizvodnje sa kojom su ratari kroz godine naučili da se hvataju u koštac. Upravo u ovako nepovoljnim godinama pomoć države bi bila više nego značajna.

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstStočari traže povećanje otkupne cene mleka ili će blokirati Imlek
Sledeći tekstKUMKVAT: Lekovito voće, RAĐA ZIMI i lako se GAJI u SAKSIJI

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime