LISTOVI crne ribizle – efikasan biljni lek

0
660
crna ribizla listovi
Foto: Pixabay

Ribizla ima lekovita svojstva, a nisu zdravi samo plodovi, već i listovi. Malo je poznat čaj od listova crne ribizle koji služi za jačanje imunog sistema, pružanje dobrog raspoloženja i snage, ali i kao efikasan lek za lečenje reumatizma.

Adama Asorbital 1120x180

Listovi ribizle je najbolje osušiti nakon branja. Sakupljaju se na početku cvetanja, jer tada imaju najviše hranljivih materija i vitamina. Nakon sušenja, mogu da se upotrebljavaju za pripremu čaja dve do tri godine.

Listovi crne ribizle su veoma efikasni u lečenju reumatizma, a posebno reumatoidnog artritisa. Pokazalo se da list ove biljke deluje odlično na sve tegobe koje nastaju od preterane, nekontrolisane i neadekvatne reakcije imunog sistema. List ribizle sadrži, pored flavonoida, i tanine što je posebno zanimljivo za ljude koje muči Kronova bolest ili hronična upala debelog creva. Ipak, korišćenje listova crne ribizle nema smisla ukoliko koristite kortikosteroide, ali može se kombinovati sa nesteroidnim protivupalnim lekovima, navodi poznati travar Momčilo Antononijević na svom portalu Snaga Bilja.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Osim toga, odlično je sredstvo protiv upala, virusa, za spuštanje holesterola. Pojačava znojenje i smanjuje mokraćnu kiselinu u krvi, a tinktura ublažava reumatizam. Često se koristi kao prirodan lek kada „popuste“ živci objašnjava Magično bilje.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja i sušenje lekovitog bilja u selu Dobrić

Za pripremu domaćeg čaja potrebno je dva prstohvata osušenih i usitnjenih listova crne ribizle. Staviti ih u dva decilitra proključale vode i nakon 15 minuta procediti i popiti čaj. Čaj se pije tri puta na dan (uvek sveže spremljen) između obroka.

1120x180px

Važna napomena: Primena lekovitog bilja i delova lekovitih biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste, dojilja ili je reč o deci obavezno se prvo konsultujte sa lekarom.

Prethodni tekstRatari prizivaju sneg i mraz kako bi se zaustavio nagli rast pšenice
Sledeći tekstKoristan vodič za ISHRANU PRIPLODNIH KRMAČA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime