Novogodišnja JELKA SA BUSENOM: Održavanje i presađivanje

0
300
novogodisnja jelka
Foto: Pixabay

Novogodišnji praznici ne mogu da se zamisle bez okićene jelke u kući. Najbolje je kupiti jelku sa busenom, jer se time sprečava sečenje mladih stabala četinara, a kasnije možete da je presadite na stalno mesto.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Najčešće vrste koje se kupuju kao novogodišnje drvo su zapravo smrče. JKP Zelenilo ima u ponudi i Pačićevu omoriku sa busenom. Može se naći i dugoigličasta ili srebrna jelka. Kako bi biljka bila u dobrom zdravstvenom stanju i nakon praznika i kako biste mogli da je presadite na stalno mesto, potrebno je povesti malo računa o privremenom stanaru u vašem domu.

Jelku ne treba postaviti pored radijatora, jer ne želite da imate punu kuću četina. Ako volite da stavite lampice, bolje koristiti LED svetla koja ne greju.

Adama Sultan 1120x180

S ozbirom da je reč o sobnim uslovima, tokom praznika bi trebalo biljku prskati vodom s vremena na vreme, a supstrat zalivati odstojalom vodom. Ne koristiti hladnu, već mlaku vodu (sobne temperature).  Supstrat u kome se nalazi jelka treba održava umereno vlažnim.

Prilikom kićenja vrha, voditi računa da se ne polomi. Uz vrh može da se postavi drvena olovka, pa na sve to da se stavi ukras.

pylon galenika jan 023

Presađivanje novogodišnje jelke

Kada se praznici završe, biljku treba ostaviti nekoliko dana u hodniku ili prostoriju koja se ne greje, kako bi se prilagodila, pre nego što je iznesete napolje. Sadnja se obavlja kada je temperatura iznad nule.

PROČITAJTE I...  Novi Sad: Od zelenog otpada prave kompost

Takođe, važno je da sadnica ne bude zasađena suviše blizu objekta, a ukoliko ne postoji adekvatno mesto za sadnju, jelku možete odneti u rasadnike „Zelenila“ gde će biti posađene na unapred planiranim površinama.

KWS banner 728x90

Izvor: Ekapija

Prethodni tekstZašto ariljska MALINA stoji u HLADNJAČAMA
Sledeći tekstGLOG: Impresivan zaštitnik zdravlja, a lako se uzgaja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime