Merenje plodnosti zemljišta: Šta je EC i zašto je važan

0
1163
zemlja
Foto: Pixabay

Postoji nekoliko različitih indikatora koje poljoprivrednici mogu da koriste za analizu zemljišta kako bi stekli kompletan uvid u to, šta se dešava sa njihovim parcelama. Jedna od efikasnih mera koja se koristi kao dobar opšti pokazatelj plodnosti zemljišta je električna provodljivost.

Spyrale Adama 1120x1080

Električna provodljivost (EC) zemljišta je njegova sposobnost da sprovodi električnu struju i pokazatelj je dostupnosti hranljivih materija u zemljištu. Što je EC veći, to znači da ima više negativno naelektrisanih čestica (gline i organskih čestica) u zemlji, pa samim tim i više katjona (koji imaju pozitivno naelektrisanje) i koji se zadržavaju u zemljištu. To su, na primer, natrijum, amonijum, kalcijum, magnezijum, bakar, cink, mangan…

Optimalni nivoi EC u zemljištu se kreću od 110 do 570 miliSimensa po metru (mS/m). Ukoliko je previsok EC, odnosno, ukoliko ima previše natrijuma i magnezijuma, to može da bude štetno. Niža EC vrednost se obično detektuje u peskovitim zemljištima sa malo organske materije, dok se previsoki EC obično nalazi u zemljištima sa visokim sadržajem gline.

Na EC zemljišta utiču brojna svojstva tla i da bi se EC koristio kao indikator plodonosti zemlje, neophodno je da se razume odnos između EC i drugih svojstava zemljišta. Tekstura, salinitet i vlaga su svojstva tla koja najviše utiču na nivoe EC zemljišta.

PROČITAJTE I...  Ratari treba da znaju za N-min metodu: Smanjuje troškove i povećava prinose

Tekstura

Pesak ima nisku EC (1-10 mS/m), dok glina visoku EC (20-800 mS/m). To znači da peskovita zemljišta imaju lošu sposobnost skladištenja i zadržavanja katjona i lakše gube hranljive materije od glinovitih zemljišta. Sa druge strane, glinovita zemlja može mnogo bolje da skladišti i zadržava katjone, odnosno, manje gubi hranljive materije od peskovite zemlje. Shodno tome, manje đubriva je potrebno za zemljišta sa višim EC, jer će se manje izgubiti kroz ispiranje.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Takođe, tamo gde nije poznata tekstura zemljišta, preko EC može da se dobija predstava, a na osnovu gore navedenih normi.

Salinitet

EC zemljišta se često koristi kao mera saliniteta, odnosno količine soli u tlu. Opšte pravilo za salinitet je da su veoma visoke EC vrednosti (>1600 mS/m) pokazatelj jako zaslanjenih zemljišta. Niske vrednosti EC (0-200 mS/m), s druge strane, ukazuju na nezaslanjenost zemljišta.

Katjon koji najznačajnije utiče na salinitet je natrijum, posebnokada je u zemljištu veći od 100 mg/kg.

Vlaga

Kada se meri EC na terenu, što je veća vlaga u zemljištu, to će EC u trenutku očitavanja biti veći. Drugim rečima, što je više vlage, to je više katjona u ratvoru u zemlji. Generalno, voda je dobar električni provodnik i što ima više vode u zemljištu, to je bolja sposobnost zemlje da sprovede električni impuls.

PROČITAJTE I...  BioPlug - Ostatke razgradi humus izgradi

EC zemljišta, slično kao i pH, je dobar opšti pokazatelj plodnosti zemljišta. Može se koristiti kao prikaz kapaciteta zemljišta da skladišti hranljive materije, kao indikator teksture zemljišta i kao indikacija viška ili manjka hranljivih materija u zemljištu (npr. prekomerni nivoi natrijuma koji dovode do saliniteta).

Uvođenje dobre poljoprivredne prakse upravljanja plodnošću zemljišta će doprineti održavanju optimalnih nivoa EC zemljišta. Dve najvažnije stvari koje treba uzeti u obzir su da na zemljištima sa niskim EC treba rešiti nedostatak hranljivih materija, a na zemljištima sa visokim EC, nakupljanje hranljivih materija.

Izvor: PSSS
Dipl. inž. poljoprivrede Marija Janjić

Prethodni tekstNovogodišnja JELKA SA BUSENOM: Održavanje i presađivanje
Sledeći tekstNemački ministar poljoprivrede na protestu zajedno sa farmerima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime