Novi Sad: Od zelenog otpada prave kompost

0
720
Agrosaveti - gradsko zelenil - kompost - 01

U Novom Sadu JKP Gradsko zelenilo sa javnih zelenih površina godišnje prikupi oko 5000 tona zelenog otpada. Do sada je veći deo završavao na gradskoj deponiji, međutim, plan je da se sve prikupljene količine pretvore u kompost.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

U okviru novosadskog Gradskog zelenila u toku je izgradnja postrojenja za kompostiranje, u kojem će biti tretiran zeleni otpad sa javnih površina, poput trave, lišća i orezanih grana.

“Gradsko zelenilo se i ranije bavilo kompostiranjem, ali u daleko manjem obimu i sa nedovoljno adekvatnom opremom. Ovim projektom ćemo mi to raditi na jedan savremen način i što se tiče tehnologije i mehanizacije. Ono što je važno jeste da je skoro sav taj zeleni otpad koji se prikupljao sa javnih gradskih površina, završavao na gradskoj deponiji, a sada će kompletan zeleni otpad biti donet na kompostno polje i putem procesa kompostiranja prerađen.” – kaže za Agrosavete, Jelena Budimčić, iz JKP Gradsko Zelenilo Novi Sad.

2022 Custodia 1120x1080

Agrosaveti - gradsko zelenil - kompost - 02

ONO ŠTO JE NEKADA BIO OTPAD, SADA DOBIJA NOVU VREDNOST

Kompost koji bude dobijen, odnosno humus, ponovo će biti, tako reći, vraćen u grad prilikom sadnje novog zelenila, ističe naša sagovornica. Na taj način, nešto što je do sada bio otpad, sada dobija svoju namenu i vrednost. To pozitivno doprinosi i ekonomskoj slici samog gradskog preduzeća.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja šampinjona u Zrenjaninu

“Na ovaj način doprinosimo očuvanju životne sredine, a zadovoljavamo i princip kružne ekonomije. Osim što nestaju troškovi odnošenja zelenog otpada na deponiju, na ovaj način mi dobijamo jedan gotov proizvod koji je praktično nastao u prirodi.” – dodaje Budimčić.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Agrosaveti - gradsko zelenil - kompost - 03

ZA SADA SE PRIKUPLJA SAMO ZELENI OTPAD SA JAVNIH POVRŠINA

Gradsko zelenilo već uveliko prikuplja zeleni otpad, a do jeseni će i samo postrojenje biti završeno. Očekuje se da uskoro budu spremni svi koraci koji su neophodni za kompostiranje na jedan savremen način.

Za sada će se kompostirati samo zeleni otpad prikupljen sa gradskih javnih površina. Postoji ideja da u tome učestvuje i svih 11 opština koje gravitiraju ka Novom Sadu.

MPS2022 GBaneri

Inače, projekat se realizuje u saradnji sa nemačkom agencijom GIZ, a vrednost projekta je 390.000 eura.

Prethodni tekstOdgajivači svinja imali sastanak sa ministrom
Sledeći tekstPčelarstvo porodice Petrović u selu Skrađani

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime