Drveni pepeo i SADNJA KROMPIRA: Tajna boljeg ukusa i većih prinosa

0
9119
krompir
Foto: Pixabay

Svi želimo da imamo krupne i ukusne gomolje kada dođe vreme za vađenje krompira. Zato je potrebno od samog početka da se potrudimo. Krompir traži dosta hraniva, a tu na scenu stupa drveni pepeo.

Spyrale Adama 1120x1080

Ukoliko nemate sajnjak, drveni pepeo je izuzetno koristan u baštovanstvu. Naime, on sadrži fosfor, kalijum, kalcijum, bor i mnoge druge esencijalne minerale za razvoj biljaka. Ipak, sa njim treba biti oprezan. Prvo, jako je važno da je reč o pepelu koji je nastao isključivo sagorevanjem drvene mase. Takođe, važno je biti oprezan po pitanju količine, jer drveni pepeo alkalizuje zemljište. I na kraju, treba znati kojim biljkama odgovara, a kojim ne.

Upotreba drvenog pepela pre i tokom sadnje krompira

Što se tiče krompira, drveni pepeo povećava sadržaj skroba i daje mu bolji ukus, a može i da poveća prinos za 10-15 odsto.  Može se koristiti na dva načina: pre i tokom sadnje krompira. Pre sadnje, krompir koji je raspoređen u gajbe da se prosuši i naklija, pospe se pepelom. Za 10 kilograma krompira dovoljno je pola kilograma drvenog pepela. Posebno je koristan za isečen krompir koji se naklijava. Kada se pepeo pospe po njemu, isečeni delovi se brže suše, odnosno sprečava se pojava truleži.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u Subotici

Kada je reč o upotrebi pepela tokom sadnje, postupak je sledeći. Nakon što se iskopa kanal za sadnju krompira, pospe se šaka-dve pepela po sadnom mestu. Nakon toga se pepeo prekrije sa tankim slojem zemlje, kako krompir ne bi došao u direktan kontakt sa njim. Zatim se u kanal stavljaju krompiri, sa okcima okrenutim na gore, a zatim se zatrpaju zemljom.

Kako smo naveli, drveni pepeo je bogat kalijumom, a upravo je kalijum zadužen za regulaciju ravnoteže vode u biljkama. Takođe, učestvuje u transportu hrane unutar biljaka i stvaranju šećera i skroba. Bez dovoljno kalijuma, krompir će biti osetljiv na velike temperaturne oscilacije, sušu, štetočine i bolesti.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Ukoliko ove godine ne želite da kopate kanale za krompir, nego biste da probate lakši način, preporučujemo da pročitate: Uzgoj KROMPIRA POD SLAMOM: Lako i jednostavno, leđa sačuvana

Važna napomena: Za korišćenje pepela tokom sadnje krompira, neophodno je znati kakva je pH vrednost zemljišta. Naime, krompir voli blago kiselo zemljište. Sa druge strane pepeo smanjuje kiselost zemljištu, te ukoliko je zemlja neutralne pH vrednosti ne treba koristiti pepeo, jer će krompir biti podložniji bolestima. Takođe, drveni pepeo se nikada ne koristi istovremeno sa azotnim đubrivima, jer može da dođe do neželjenih efekata, poput gubljenja ovog hraniva.

PROČITAJTE I...  Šargarepa o kojoj se priča i van granica naše zemlje

Izvori: Vegetablegardener / Growveg

Prethodni tekstVunu niko neće ni besplatno da uzme
Sledeći tekstZaštita i ishrana pšenice: Prvi tretman pšenice u fazi intenzivnog porasta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime