Prirodni načini da ubrzate klijanje SITNIJEG semena povrća

0
2031
klijanje semena
Foto: Pixabay

Nicanje i klijanje semena povrća može da se ubrza na mnogo načina, a najbolje je kada se koriste prirodna sredstva koja istovremeno obavljaju dezinfekciju semena, pa čak formiraju hranljivi i zaštitni sloj.

Klijanje semena može da se ubrza bez ikakvih troškova – potapanjem semena u vodu, o čemu smo detaljno pisali u članku „Ubrzajte klijanje semena jednostavno i lako“. Ovde ćemo se baviti sitnijim semenima kao što su semena od paradajza, kupusa… i još nekim načinima i prirodnim rastvorima koji, ne samo da će ubrzati nicanje i klijanje, već će i pomoći mladim biljkama da budu otpornije na bolesti, da bolje rastu i razvijaju se snadbevajući ih hranljivim materijama.

Zagrevanje semena

Zagrevanje semena je proces kojim se povećava snaga klijavosti seme i ubijaju gotovo svi patogeni. Seme se zagreva u tankom sloju u rerni ili u toploj vodi. Zagrevanje se preporučuje za seme kupusnjača, plavog patlidžana, paradajza… Mora se voditi računa da se seme ne pregreje, jer to može izazvati suprotan efekat.

  • Patlidžan i paradajz na temperaturi od 50 stepeni do 20 minuta.
  • Kupusnjače na temperaturi 52-54 stepena do 20 minuta.
  • Cvekla se zagreva na temperaturu 48-50 stepeni do 25 minuta.
PROČITAJTE I...  Priprema zemljišta u organskom povrtarstvu

Temperatura treba da se postepeno povećava, jer se naglim zagrevanjem smanjuje klijavost.

Rastvo od drvenog pepela

Gotovo potpuno besplatno sredstvo je drveni pepeo. On deluje kao dezinfekciono sredstvo i kao biostimulator. Potrebno je da se u litar vode dodaju dve kašike drvenog pepela i da se ostavi da odstoji 2 dana. Povremeno treba promešati. Nakon 2 dana rastvor se procedi, potopi se seme i pusti da odstoji 3-6 sati.

Rastvor od meda

Za manje količine semena, kao odličan biostimulator može da se upotrebi med. Dovoljna je da se rastvori jedna kašičica meda u jednoj čaši mlake vode. Seme se potopi da odstoji 12-15 sati.

 

Prethodni tekstVrhunska zaštita pšenice od bolesti po razumnoj ceni
Sledeći tekstPovrtarski vodič: Prolećna i letnja setva BORANIJE i uslovi za uzgoj

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime