Nicanje i klijanje semena povrća može da se ubrza na mnogo načina, a najbolje je kada se koriste prirodna sredstva koja istovremeno obavljaju dezinfekciju semena, pa čak formiraju hranljivi i zaštitni sloj.
Klijanje semena može da se ubrza bez ikakvih troškova – potapanjem semena u vodu, o čemu smo detaljno pisali u članku „Ubrzajte klijanje semena jednostavno i lako“. Ovde ćemo se baviti sitnijim semenima kao što su semena od paradajza, kupusa… i još nekim načinima i prirodnim rastvorima koji, ne samo da će ubrzati nicanje i klijanje, već će i pomoći mladim biljkama da budu otpornije na bolesti, da bolje rastu i razvijaju se snadbevajući ih hranljivim materijama.
Zagrevanje semena
Zagrevanje semena je proces kojim se povećava snaga klijavosti seme i ubijaju gotovo svi patogeni. Seme se zagreva u tankom sloju u rerni ili u toploj vodi. Zagrevanje se preporučuje za seme kupusnjača, plavog patlidžana, paradajza… Mora se voditi računa da se seme ne pregreje, jer to može izazvati suprotan efekat.
- Patlidžan i paradajz na temperaturi od 50 stepeni do 20 minuta.
- Kupusnjače na temperaturi 52-54 stepena do 20 minuta.
- Cvekla se zagreva na temperaturu 48-50 stepeni do 25 minuta.
Temperatura treba da se postepeno povećava, jer se naglim zagrevanjem smanjuje klijavost.
Rastvo od drvenog pepela
Gotovo potpuno besplatno sredstvo je drveni pepeo. On deluje kao dezinfekciono sredstvo i kao biostimulator. Potrebno je da se u litar vode dodaju dve kašike drvenog pepela i da se ostavi da odstoji 2 dana. Povremeno treba promešati. Nakon 2 dana rastvor se procedi, potopi se seme i pusti da odstoji 3-6 sati.
Rastvor od meda
Za manje količine semena, kao odličan biostimulator može da se upotrebi med. Dovoljna je da se rastvori jedna kašičica meda u jednoj čaši mlake vode. Seme se potopi da odstoji 12-15 sati.