Vrhunska zaštita pšenice od bolesti po razumnoj ceni

0
477
custodia psenica adama 1
Foto: Adama

U optimalnim uslovima, biljne bolesti mogu brzo da dovedu gubitka roda, te je za postizanje visokih prinosa pšenice i ječma obavezna primena fungicida. Custodia® je moćan fungicid kompanije Adama koji će efikasno zaštititi list i klas i omogućiti vam da sačuvate planirani prinos.

Adama Maganic 1120x180

Fungicid Custodia® je sistemični fungicid sa protektivnim, kurativnim i eradikativnim delovanjem za suzbijanje prouzrokovača svih ekonomski značajnih bolesti lista i klasa strnih žita. Predstavlja jedinstvenu kombinaciju dve proverene i potvrđene aktivne materije u praksi, a to su Azoksistrobin (120 g/l) i Tebukonazol (200 g/l) koji pripadaju različitim hemijskim grupama i imaju različit mehanizam delovanja.

Visoko kompatibilnim molekulima odličnog sinergizma, fungicid Custodia® obezbeđuje potpunu kontrolu bolesti, a istovremeno sprečava i pojavu rezistentnosti.

pšenici na najvišem nivou kontroliše prouzrokovače sive pegavosti lista i klasa (Septoria spp.), pepelnice (Erysiphe graminis), rđa (Puccinia spp.), fuzarioze klasa (Fusarium spp.). Odlično delovanje na rđu, fungicid Custodia dokazao je još jednom 2023. godine koju je obeležio ekstremno jak pritisak ovog patogena.

U ječmu se primenjuje za zaštitu od prouzrokovača mrežaste pegavosti ječma (Pyrenophora teres), pepelnice (Erysiphe graminis hordei) i sočivaste pegavosti ječma (Rhynchosporium secalis).

PROČITAJTE I...  KOMPLETNA zaštita SOJE od KOROVA

Način delovanja

Azoksistrobin efikasno sprečava klijanje spora i infekciju useva, što praktično znači da uništava prouzrokovača bolesti pre nego što dođe do zaraze lista i klasa i sprečava patogenezu. Pored preventivnog, Azoksistrobin ima i kurativno delovanje zbog translaminarnog i lokal-sitemičnog širenja u biljci.

Tebukonazol je odličnog preventivnog, kurativnog i eradikativnog delovanja kao triazol. Maksimalni fungicidni efekat dostiže u početnoj fazi patogeneze, odnosno nakon ostvarene infekcije i klijanja spora. Zaustavlja rast i razvoj micelije u biljnom tkivu, sprečavajući sporulaciju patogena i dalje širenje bolesti.

Pored moćne zaštite od bolesti, fungicid Custodia® obezbeđuje takozvani „zeleni efekat“, što dovodi do produženog perioda vegetacije, produženog perioda nalivanja zrna, a krajnji rezultat su bolji kvalitet roda i veći prinos.

Glavne prednosti

  • Jedinstvena kombinacija dve proverene i potvrđene aktivne materije u praksi;
  • Širok spektar delovanja i visoka efikasnost za potpunu kontrolu bolesti lista i klasa kod pšenice i ječma;
  • Dvostruki mehanizam delovanja odlaže mogućnost razvoja rezistentnosti;
  • „Zeleni efekat“ nakon primene. Poboljšavaju se fotosintetički procesi, aktivnosti stoma i sl. što rezultuje boljim usvajanjem vode i azota od strane biljaka i poboljšanom pokretljivošću fotoasimilata. Krajnji rezultat je produženje vegetacije, povećanje prinosa i kvaliteta zrna strnih žita, kao i bolji hektolitar.
PROČITAJTE I...  Rutava buba - ponovo hara voćnjacima

Način primene

Zahvaljujući širokom spektru delovanja, fungicid Custodia® je fleksibilan u primeni. Koristi se od faze bokorenja, tokom vlatanja, klasanja i početkom cvetanja.

U usevu pšenice i ječma za suzbijanje prouzrokovača bolesti pepelnice, rđe i sive pegavosti lista i klasa tretman se primenjuje od fenofaze vlatanja do faze cvetanja. Za suzbijanje prouzrokovača truleži klasa tretiranjem od kraja klasanja do punog cvetanja.

Količina primene je 0,8 l/ha uz utorašk vode od 200 do 400 l/ha.

Adama Forapro 1120x180

Za više informacija kontaktirajte predstavnike kompanije Adama na terenu https://bit.ly/kontaktADAMA

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Kompanija Adama

Prethodni tekstMatičnjak: Uzgoj, korist i upotreba
Sledeći tekstPrirodni načini da ubrzate klijanje SITNIJEG semena povrća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime