Povrtarski vodič: Prolećna i letnja setva BORANIJE i uslovi za uzgoj

0
7988
boranija
Foto: Pixabay

Boranija se kod nas najčešće seje u proleće, a setva se vrši kada prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva, u aprilu. Kako se pravilno seje i koji su uslovi potrebni za uspešno gajenje saznaćete u narednim redovima.

Adama Maganic 1120x180

Boranija se, zapravo, može sejati dva puta. Jednom kada prođe opasnost od kasnih mrazeva (april-maj) i drugi put u leto. Boranija se seje na dubini od 5 – 7 cm kod lakših zemljišta ili na 3 – 4 cm kada su teža zemljišta. Setva se uglavnom obavlja u redove ili kućice (3-4 semenke po kućici). Setva se obavlja 50 do 100 cm razdaljine, kako bi bilo dosta prostora za odrasle biljke.

Uslovi za uspešno gajenje boranije

Navodnjavanje je obavezno, naročito za drugu setvu, jer su tada i više temperaturе, а boranija zahteva dosta vlage. Ona može podneti kratkotrajnu sušu, ali je osetljiva na suv vazduh. Visoke temperature i suv vazduh mogu biti uzrok opadanjа cvetova. Navodnjavanje se radi tako da ide uz brazdu a nikako po listu i veštačka kiša ne dolazi u obzir, jer dolazi do pojave bolesti po listovima.

Paradajz 1120x180

Leti tražimo sorte sa kraćim periodom vegetacije, do 2 meseca. I leti i u proleće boranija daje mahune koje su pogodne za preradu ili za potrošnju.

PROČITAJTE I...  Kako sa gaji kineski kupus - PAK CHOI

Boranija ima veće zahteve u pogledu plodnosti, odgovaraju joj zemljšta pH reakcije 5,6 do 6,4. Najbolje uspeva kada se seje posle korenastog i lukovičastog povrća ili posle strnina (ako se seje u postrnoj setvi). Ne sejati posle leguminoza i kupusnjača.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Prihrana i okopavanje

U toku vegetacije boranija se okopava 2-3 puta, prvi put nakon pojave redova. Prihana se obavlja, takođe, 2-3 puta. Ne treba đubriti stajnjakom, već samo mineralnim đubrivima. Poželjna je i folijarna prihrana. Okopavanje se obavlja plitko i potrebno je da zemljište bude suvo, odnosno navodnjava se posle okopavanja.

Ukoliko vas interesuju iskustva drugih povrtara u uzgoju boranije, preporučujemo da pročitate članak ili pogledate video prilog na kraju članka: Proizvodnja boranije u selu Glogonj.

Krompir 1120x180

Na kraju, važno je podsetiti da se ručna berba obavlja dva do tri puta, a prinosi su tako veći na manjim površinama. Što se tiče većih površina, isplativa je samo mehanizovana jednokratna berba.

Izvor i autor: PSSS, dipl. ing. Miljković Mira

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstPrirodni načini da ubrzate klijanje SITNIJEG semena povrća
Sledeći tekstRaspisan javni poziv za subvencije za kvalitetna priplodna grla

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime