U toku akcija spasavanja krava i konja sa Krčedinske ade

0
85
Agrosaveti---Krcedinska-ada---sistem-krava-tele---03
Foto: Arhiva Vertigo produkcije

Pripadnici Vojske Srbije i drugi nadležni organi započeli su juče akciju spašavanja konja i goveda sa Krčedinske ade, ostrva na Dunavu preko puta sremskog sela Krčedin, u opštini Inđija.

Spyrale Adama 1120x1080

Životinje su već danima, zbog visokog vodostaja Dunava a potom i snega, zarobljene na Krčedinskoj adi i nemaju šta da jedu. Kako se čini, do akcije spašavanja je došlo pod pritiskom javnosti, udruženja i medija.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, u dogovoru sa vlasnikom životinja, odneli su prekjuče hranu konjima i govedima. Prevoz životinja skelama je počeo juče.

LIBRETO 1120x180

Kako je rečeno na licu mesta, akcija može trajati naredna dva, tri dana, odnosno, neće stati dok se ne završi, kazao je predstavnik Javnog preduzeća Vojvodine šume.

Problemi na Krčedinskoj adi

Stočar iz Kovilja Milenko Plavšić rekao je u subotu agenciji Beta da mu ne dozvoljavaju da preveze svoje konje i goveda sa Krčedinske ade na Dunavu na kopno i rekao da će životinje u suprotnom uginuti jer nemaju mogućnost za ispašu i jer je vodostaj Dunava visok.

PROČITAJTE I...  Muke mladih stočara: Držimo krave i bikove samo zbog državne zemlje

Plavšić je dodao da je do 2018. godine sve bilo bez problema, da su konji i goveda boravli na Krčedinskoj adi na zemljištu koje je njegovo, a da su posle toga počeli problemi koje je izazvao funkcioner Srpske napredne stranke iz okoline Inđije, sa „svojim ljudima“.

On je kasnije u izjavi medijima precizirao da je reč o Marijanu Rističeviću, koji je to demantovao i najavio mogućnost podnošenja tužbe.

Plavšić je dodao da mu od 2018. godine do danas razni ljudi kradu sa Krčedinske ade krave, junad, telad, konje i naveo da je bio „stotinu puta na policiji“, ali da nije bilo nikakvog efekta.

Milenko Plavšić je stočar koji se, između ostalog, bavi uzgojem podolskih goveda, koja je stara i danas retka rasa prepoznatljiva po velikim rogovima u obliku lire, raspona i do metar i po, sa crnim repom.

Krčedinska ada je jedno od najvećih prirodnih dunavskih ostrva, koje je nastalo pomeranjem toka Dunava na jug, kada je presekao sopstveni meandar i formirao ostrvo.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Glušci

Ada se proteže preko puta Krčedina, sela u Sremu, u opštini Inđija. Sa južne strane ade je glavni tok Dunava a sa severa je stari tok koji se naziva Dunavac. Površina Krčedinske ade je 8,8 kvadratnih kilometara, a njen suvi deo varira u zavisnosti od visine vodostaja Dunava.

Izvor: Beta

Prethodni tekstMed sa obronaka Podvrške Čuke, jedan od najkvalitetnijih u Srbiji
Sledeći tekstZnačaj organske materija za organsku proizvodnju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime