Cena jagnjadi u padu u otkupu i u prodaji

0
518
jagnjad
Foto: Vertigo produkcija

Protekle sedmice reporteri STIPS-a zabeležili su rast cena teladi, tovne junadi i tovnih bikova na prodajnim i otkupnim mestima. Evidentiran je rast cena tovnih svinja i prasadi, a pad otkupne i prodajne cene jagnjadi.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

Prema izveštaju reportera STIPS iz Kraljeva na stočnoj pijaci u ovom gradu, došlo je do rasta prodajne cene teladi telesne mase do 160 kilograma. Dominirao je iznos od 510 din/kg.  Na stočnoj pijaci u Pirotu evidentiran je rast prodajne cene teladi SM rase, telesne mase do 160 kilograma, pošto je dominirao iznos od 420 din/kg. Dominirao je iznos od 510 din/kg.

U klanicama na području Raškog regiona bila je, takođe, viša otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma. Dominirao je iznos od 490 din/kg.

2022 Custodia 1120x1080

Tovni bikovi telesne mase preko 500 kilograma SM rase i krave za klanje SM rase otkupljivani su po višim cenama u odnosu na prethodni period u klanicama na području Pirotskog regiona. Dominantna cena tovnih bikova iznosila je 260 din/kg, dok je kod krava dominirao iznos od 160 din/ kg.

Rast otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma na dominantnih 280 din/kg karakteristika je druge sedmice septembra u klanicama na području Šapca.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Otkupna cena teladi SM rase, telesne mase do 160 kilograma bila je viša u klanicama na području Braničevskog regiona, jer je dominirao iznos od 400 din/kg, a obim ponude i otkupa bio je prosečan.

U klanicama na području Beograda došlo je do rasta otkupnih cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma HF i SM rase u odnosu na prethodni period. Kod grla SM rase dominirao je iznos od 270 din/kg, a kod grla HF rase iznos od 250 din/kg.

MPS2022 GBaneri

Rast otkupnih cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma i tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma bile su više u klanicama na području Srednjebanatskog regiona. Kod obe kategorije tovnih goveda dominirao je iznos od 230 din/kg, a obim ponude i otkupa bio je dosta slab.

PROČITAJTE I...  Cene teladi i tovnih bikova u porastu | Cene stoke i stočne hrane

Cene tovnih svinja i prasadi

U klanicama na području Južnobanatskog regiona je evidentiran rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma protekle sedmice. Dominirao je iznos od 160 din/kg. Obim otkupa bio je prosečan.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na 180 din/kg i pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 220 din/kg karakteristika je druge sedmice septembra u klanicama na području Šapca.

Prodajna cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma bila je viša u sedmici za nama na pijaci žive stoke u Novom Sadu. Mogle su se najčešće pazariti za 150 din/kg.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180

Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 220 din/kg evidentiran je u klanicama na području Šumadijskog regiona. Obe kategorije prasadi bile su jeftinije u odnosu na prethodni period i na stočnoj pijaci u Čačku. Dominantna cena prasadi telesne mase do 15 kilograma iznosila je 230 din/kg, dok je kod grla telesne mase od 16 do 25 kilograma dominirao iznos od 220 din/kg.

PROČITAJTE I...  Niže otkupne i prodajne cene teladi, tovne junadi i tovnih bikova

Prodajna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša na stočnoj pijaci u Kraljevu, jer se prodaja najčešće odvijala po ceni od 220 din/kg. Za razliku od njih zabeležen je pad cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 150 din/kg. Dominantna otkupna cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša u odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama na području Raškog regiona, pošto je dominirao iznos od 220 din/kg.

Talisman Skaut Galenika Fitofarmacija 1120x85

Cene ovaca, jagnjadi, dviski i šilježadi

Otkupna cena jagnjadi, šilježadi i ovaca bila je niža u odnosu na prvu sedmicu septembra u klanicama na području Braničevskog regiona protekle sedmice. Kod jagnjadi je dominirao iznos od 270 din/kg. Za otkupljenu šilježad su klaničari plaćali 210 din/kg, a za ovce 120 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Čačku evidentiran je pad prodajne cene jagnjadi, pošto su se najčešće mogla pazariti za 240 din/kg. Pad dominantne cene jagnjadi zabeležio je i reporter STIPS iz Užica na stočnoj pijaci u ovom gradu, jer je dominirao iznos od 230 din/kg. Jagnjad su protekle sedmice bila jeftinija i na stočnoj pijaci u Čačku. Dominirao je iznos od 300 din/kg.

Adama Zamir 1120x1080

U klanicama na teritoriji Šapca i okoline zabeležen je rast otkupne cene jagnjadi u odnosu na prvu sedmicu septembra. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 290 din/kg.

PROČITAJTE I...  Pregled cena žive stoke i stočne hrane tokom juna

Rast prodajne cene ovaca zabeležen je u sedmici za nama na pijaci žive stoke u Kraljevu, pošto je dominirao iznos od 140 din/kg.

Cene žitarica i stočne hrane

U maloprodajnim objektima na području Kikinde evidentiran je rast dominantne cene sojine sačme na 122 din/kg. Obim ponude ove značajne komponente za pripremu stočne hrane bio je prosečan. Pad cene suncokretove sačme u odnosu na prethodni period evidentiran je u maloprodajnim objektima na području Kragujevca. Dominirao je iznos od 51 din/kg.

U silosima na području Beograda bila je skuplja pšenica u rinfuzu, pošto se prodaja najčešće odvijala po ceni od 27,5 din/kg. Rast prodajne cene pšenice i kukuruza, okrunjenog, prirodno sušenog upakovanih u džakove od 50 kilograma u odnosu na prethodni period zabeležen je na gazdinstvima u okolini Pančeva. Dominantna cena kukuruza iznosila je 25.5 din/kg, a pšenice 25 din/kg. Pšenica je u ovom periodu bila skuplja i u maloprodajnim objektima i na pijaci u ovom gradu.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Požarevca protekle su nedelje u maloprodajnim objetima na području ovog grada bile više dominantne cene suncokretove sačme (50 din/kg) i stočnog brašna ( 25 din/kg). Dominantna cena sojine sačme iznosila je 105 din/kg, dok se sucokretova sačma najčešće mogla pazariti za 57 din/kg u maloprodajnim objektima na području Kraljeva protekle sedmice. Na pijaci u ovom gradu zabeležena je prodaja pšenice i stočnog ječma po ceni od 28 din/kg i kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog po ceni od 32 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstSudbina krava i konja na Suvoj planini i dalje neizvesna: Građani se javljaju da pomognu
Sledeći tekstUskoro konkurs Svetske banke za stočare

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime