Proizvodnja prasadi u Lipničkom šoru

0
726
Agrosaveti---proizvodnja-prasadi---Lipnicki-sor---03

U PROIZVODNJI VAŽNA GENETIKA, ISHRANA, USLOVI DRŽANJA I SELEKCIJA

Proizvodnja prasadi Slobodana Đorđevića iz Lipničkog šora počela je, kako kaže, spontano, ali joj se ozbiljno posvetio. Danas je itekako dobro poznat po svojoj profesionalnosti. U oborima ima jorkšira velikog, ima 40 krmača, a najvažnije mu je da proizvede kvalitet, te je i selekcija veoma oštra.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Sve su mi krmače umatičene, u poreklu. Strogo vodim računa o genetskoj karti, da se prave, dobre krmače osemene sa dobrim nerastovima iz centara za veštačko osemenjavanje. Tako postižem dobre rezultatae. Ja jako vodim računa da se konsultujem i sa naukom, da ljudi koji se time bave daju svoj doprinos. Vršim i selekciju, biram od kojih krmača ide za priplod, vodim računa o svemu. Biram krmače koje imaju dosta mleka, koje dobro jedu, koje su dobre na nogama, a gledam i eksterijer.” – kaže naš domaćin, Slobodan.

Genetika je samo jedan značajan deo slagalice kada je proizvodnja prasadi u pitanju. Bez kvalitetne ishrane nema rezultata, dodaje Slobodan. On ishrani posvećuje puno pažnje. Vodi računa o tome koji hibrid kukuruza daje određenoj kategoriji svinja, a od postavljenih tablica o količinama proteina i ostalih komponenti, ne odstupa.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti---proizvodnja-prasadi---Lipnicki-sor---04

“Strogo vodimo računa u vezi sa ishranom. Koristimo isključivo našu hranu. Sve što pregledamo, radimo analize na GMO, sve sami proizvodimo, nema buđi, nema toksina, jer ako prasići jedu buđavo, oni dobiju proliv, nema od toga onda ništa. Vodimo računa i o kukuruzu, ne koristimo bilo koji kukuruz. Dajemo im kukuruz sa više proteina, biramo kvalitetnije hibride. Sejemo dosta soje, ječam imamo naš. Premikse uzimamo one koji su među najboljima. Svakoj kategoriji pravimo tablicu za ishranu, svaka kategorija dobija tačno određen procenat proteina, ako je manje nema prirasta, a ako je više opet nije dobro.” – objašnjava Slobodan.

PROČITAJTE I...  Pregled cena stoke i stočne hrane tokom jula 2021.

KVALITET IMA TRŽIŠTE

Naš domaćin vodi računa o svakom koraku, a prevencija je osnov, te ni sa bolestima nema problema. Što se tržišta tiče, za kvalitet plasman nije problem, a ni cena nije bila loša, ističe Slobodan, jer je produktivnost na farmi zadovoljavajuća.

pylon galenika jan 023

“Manju produktivnost niko ne može platiti. Tako se mi borimo, povećavajući produktivnost. Sa plasmanom nemam problema, čekaju ljudi kod mene u redu. Ali cena, tu se može diskutovati. Pala je i cena prasadi, oko 250 dinara je, ali je teško u tovu.” – dodaje naš domaćin.

Agrosaveti---proizvodnja-prasadi---Lipnicki-sor---01

IMA NAČINA ZA POMOĆ PROIZVOĐAČIMA

Teška je situacija u tovu, a Slobodan smatra da bi se država trebala umešati, jer za tako nešto prostora itekako ima.

KWS banner 728x90

“Evo dajem jedan primer: kada tovljenici recimo padnu na 130 dinara, meso u kasapnici ne pada, nikad. Ako mesar uzme po tih 130 dinara, a proda po 500, njemu bi trebalo naplatiti ekstra profit, pa da se to oporezuje i od toga vrati stočarima koji su štetovali i prodali po tih 130 dinara.” – predlaže Slobodan.

PROČITAJTE I...  Pregled cena stoke i stočne hrane tokom DECEMBRA 2022.

Smatra naš domaćin da se pravilnicima može pomoći ljudima koji tove svinje, pa osim pomenutog modela, valjalo bi u marketima istaći odakle je meso, kako bi kupac sam odlučio da li želi domaće ili uvozno.

Prethodni tekstMeđunarodni poljoprivredni sajam od 14. do 18. decembra
Sledeći tekstIma li spasa za tovno govedarstvo?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime