Zabeležena viša otkupna cena teladi u dva regiona | Cene stoke i stočne hrane

0
392
Agrosaveti---sistem-krava---tele---Krcedinska-ada---02

U period za nama STIPS u svom izveštaju o cenama navodi da su evidentirane viša otkupna cena teladi u klanicama na području Šumadijskog i Podunavskog regiona; rast otkupnih cena prasadi i tovnih svinja tokom protekle sedmice, kao i rast cene jagnjadi u klanicama i na stočnim pijacama. Ceo izveštaj možete pročitati u nastavku.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

Rast otkupnih cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma i pad otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma zabeležen je u klancama Šumadijskog regiona. Dominantna cena teladi iznosila je 420 din/kg, dok je dominantna cena tovnih bikova iznosila 240 din/kg.

Klaničari sa područja Podunavskog regiona po višim su cenama protekle sedmice vršili otkup teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma i tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma. Dominantna cena teladi iznosila je 380 din/kg, dok je dominantna cena tovne junadi iznosila 220 din/kg.

2022 Custodia 1120x1080

Otkupne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma i tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma bile su više u odnosu na prethodni period u klanicama na području Pčinjskog regiona. Dominantna cena junadi iznosila je 260 din/kg dok je kod bikova dominirao iznos od 250 din/kg.

Tovne bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma i krave za klanje po višim su cenama u odnosu na prethodni perid otkupljivali klaničari sa područja Loznice. Dominantna cena tovnih bikova iznosila je 240 din/kg, a krava za klanje 150 din/kg. Protekle je nedelje evidentiran rast otkupne cene krava za klanje u klanicama na području Pirotskog regiona, jer je dominirao iznos od 155 din/kg.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

U klanicama na području Braničevskog regiona došlo je do pada otkupne cene krava za klanje SM rase u odnosu na prethodni period. Dominantna cena iznosila je 150 din/kg. Obim otkupa bio je prosečan.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Nastavljen trend pada cene prasadi na većini prodajnih i otkupnih mesta

Dominantna otkupna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma i tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma bila je izjednačena u klanicama na području Srednjebanatskog regiona, pošto je iznosila 220 din/kg. Za otkupljena grla tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma HF rase odgajivači su dobijali 200 din/kg za otkupljena grla

MPS2022 GBaneri

Cene tovnih svinja i prasadi

U klanicama na području braničevskog regiona evidentiran je rast otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma i krmača za klanje. Protekle je sedmice kod prasadi dominirao iznos od 250 din/kg, tovljenika 150 din/kg, a kod krmača za klanje iznos od 130 din/kg.

Otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bile su više u odnosu na drugu sedmicu maja u klanicama na području Severnobačkog regiona. Dominantna cena prasadi iznosila je 230 din/kg, a tovnih svinja 150 din/kg.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Reporteri STIPS-a iz Čačka su zabeležili rast prodajnih cena prasadi na stočnoj pijaci u ovom gradu. Dominantna cena se izjednačila, pošto je kod obe kategorije iznosila 300 din/kg. Obe kategorije tovnih svinja bile su skuplje u sedmici za nama na pijaci žive stoke u Kragujevcu, uprkos dobroj ponudi. U zavisnosti od telesne mase mogle su se pazariti po ceni od 140 do 150 din/kg.

U klanicama na području Šumadijskog regiona evidentiran je rast otkupne cene krmača za klanje, pošto je dominirao iznos od 130 din/kg. Rast otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma i pad otkupne cene krmača za klanje karakteristika je nedelje za nama u klanicama na području Loznice.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180

Pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području Jablaničkog regiona, pošto je dominirao iznos od 140 din/kg. U istom periodu bila je viša otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na stočnoj pijaci u Leskovcu. Dominantna cena iznosila je 250 din/kg.

PROČITAJTE I...  Skočila cena jagnjadi na području Leskovca, Novog Sada i Kragujevca

Cene ovaca, jagnjadi, dviski i šilježadi

U klanicama na području Braničevskog regiona bile su više otkupne cene jagnjadi i šilježadi tokom treće sedmice maja, pošto je dominantna cena jagnjadi iznosila 250 din/kg, a šilježadi 180 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena ovaca, pošto je dominirao iznos od 150 din/kg. Rast otkupne cene jagnjadi evidentiran je u klanicama na području Loznice. Dominantna cena jagnjadi iznosila je 230 din/kg.

Talisman Skaut Galenika Fitofarmacija 1120x85

Jagnjad su u sedmici za nama bila skuplja i na stočnoj pijaci u Čačku, pa su se najčešće mogla pazariti po ceni od 250 din/kg. Klaničari sa područja Loznice po višim su cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali jagnjad, pošto je dominirao iznos od 230 din/kg. Jarad su bila skuplja na stočnoj pijaci u Vranju, jer su se najčešće mogla pazariti po ceni od 240 din/kg.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Kragujevca, protekle je nedelje bila niža prodajna cena jagnjadi na pijaci žive stoke u proteklom periodu, jer je dominirao iznos od 220 din/kg. Na stočnoj pijaci u Kraljevu, takođe je došlo do pada prodajne cene jagnjadi u poređenju sa drugom sedmicom maja, pošto je dominirao iznos od 220 din/kg.

Adama Zamir 1120x1080

Niža je bila otkupna cena jagnjadi u klanicama na području Nišavskog regiona, pošto je dominirao iznos od 260 din/kg. Prodajna cena ovaca bila je niža na pijaci žive stoke u Nišu, pošto je dominirao iznos 160 din/kg.

PROČITAJTE I...  Pregled cena stoke i stočne hrane u MARTU 2022.

Cene žitarica i stočne hrane

Prema izveštaju reportera STIPS iz Čačka protekle je sedmice došlo do rasta cene pšenice upakovane u džakove. Dominantna cena iznosila je 30 din/kg. Lucerkino seno u balama bilo je jeftinije na gazdinstvima u okolini Kikinde, pošto je najčešće trebalo izdvojiti 18 din/ kg. U maloprodajnim objektima na teritoriji ovog grada zabeležen je rast cena sojine sačme na dominantnih 95 din/kg i suncokretove sačme na dominantnih 48 din/kg, uz prosečnu ponudu. Dominantna cena sojine sačme dostigla je iznos od 110 din/kg, suncokretove sačme 51 din/kg, kukuruza okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove 27 din/kg i stočnog brašna 25 din/kg u maloprodajnim objektima na području Kragujevca, što ukazuje na rast u odnosu na prethodni period.

Pšenica upakovana u džakove najčešće od 50 kilograma bila je skuplja na prodajnim mestima u Pančevu i okolini, pošto je najčešće trebalo izdvojiti 24 do 24,5 din/kg. U maloprodajnim objektima na području Pirota je dominantna cena sojine sačme dostigla iznos od čak 115 din/kg, a stočnog brašna 32 din/kg. To ukazuje na rast cena ovih proizvoda u odnosu na drugu sedmicu maja.

Rast cena sojine sačme i suncokretove sačme evidentiran je i u maloprodajnim objektima na području Požarevca, jer je kod sojine sačme dominirao iznos od 90 din/kg, a kod suncokretove sačme iznos od 45 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstNa vreme otkriveni zabranjeni antibiotici u bagremovom medu
Sledeći tekstZaštita šljive u narednom periodu od infekcija i štetočina

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime