Nedeljni pregled: Skuplja prasad i tovne svinje na pijacama i u klanicama

0
1127
Agrosaveti---farma-svinja---Bac---03
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Reporteri STIPS-a zabeležili su višu cenu prasadi i tovnih svinja, kako na pijacama, tako i u klanicama. Rast cene jagnjadi evidentiran je u Požarevcu, Nišu, Čačku, Leskovcu i Vranju. U nastavku su konkretne cene žive stoke, ka oi cene stočne hrane.

Adama Asorbital 1120x180

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Na stočnoj pijaci u Vranju došlo je do rasta proodajne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma, pošto je postignut rekordni iznos od 520 din/kg. Otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma bila je viša u odnosu na drugu sedmicu aprila u klanicama na području pčinjskog regiona, jer je dominirao iznos od 345 din/kg. Protekle je sedmice evidentiran rast prodajne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma na stočnoj pijaci u Novom Sadu, pošto je dominirao iznos od 380 din/kg.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Požarevca na stočnoj pijaci u ovom gradu evidentiran je rast prodajne cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na dominantnih 450 din/kg. U klanicama na području braničevskog regiona došlo je do rasta otkupnih cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma i tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma u odnosu na prethodnu sedmicu. Dominantna cena teladi iznosila je 430 din/kg, dok je kod tovne junadi dominirao iznos od 350 din/kg uz prosečnu ponudu i tražnju.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma bila je viša u sedmici za nama u klanicama na području Šapca, pošto su odgajivači iz ovog kraja za otkupljena grla dobijali 325 din/kg. Klanice na području zlatiborskog regiona vršile su otkup teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 500 din/kg, tovne bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma po dominantnoj ceni od 320 din/kg i krave za klanje po dominantnoj ceni od 200 din/kg.

PROČITAJTE I...  Otkupna cena teladi skočila u Smederevu, a pala u Kragujevcu

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Na stočnoj pijaci u Požarevcu došlo je do rasta cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, pa je dominantna cena dostigla iznos od 400 din/kg. Rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma evidentiran je protekle sedmice u klanicama na području braničevskog regiona. Za otkupljenu prasad odgajivači su dobijali 320 din/kg, a za tovne svinje 170 din/kg. Broj otkupljenih grla bio je prosečan.

1120x180px

Prema izveštaju reportera STIPS iz Čačka protekle je sedmice došlo do rasta prodajne cene muške teladi SM rase, pa su se najčešće mogla pazariti za 450 din/ kg. Obe kategorije prasadi i tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma bili su skuplji na pijaci žive stoke u Novom Sadu, pošto su se prasad mogla pazariti po ceni od 400 do 420 din/kg, a tovne svinje za 200 din/kg. U klanicama na teritoriji južnobačkog regiona evidentiran je rast otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma. Odgajivači su za otkupljenu prasad dobijali 400 din/kg, a za tovne svinje 190 din/kg protekle sedmice.

Dominantna otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period i u klanicama na području Šapca i okolnih mesta, pošto je iznosila 350 din/kg. Klaničari sa područja Niavskog regiona po višim su cenama vršili otkup prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja teesne mase preko 120 kilograma. Za otkupljenu prasad plaćali su 380 din/kg, a za svinje 130 din/kg.

Adama Soratel 1120x1080

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

U klanicama na području braničevskog regiona došlo je do rasta otkupih cena jagnjadi i šilježadi u odnosu na prethodnu sedmicu. Najčešća cena po kojoj su klaničari plaćali jagnjad iznosila je 350 din/kg, dok je u kategoriji šilježadi dominirao je iznos od 170 din/kg. Na stočnoj pijaci u Požarevcu bula su skuplja jagnjad ( 380 din/kg) i ovce ( 150 din/ kg).

PROČITAJTE I...  Otkupna cena tovne junadi u porastu u Šapcu i Čačku

Otkupna cena jagnjadi i ovaca bila je viša protekle sedmice u klanicama na području nišavskog regiona, pošto je u kategoriji jagnjadi dominirao iznos od 400 din/kg, a kod ovaca iznos od 160 din/kg. Rast prodajne cene jagnjadi zabeležen je i na stočnoj pijaci u Nišu, jer su se najčešće mogla pazariti za 450 din/kg. Jagnjad su protekle sedmice bila skuplja i na pijaci žive stoke u Čačku uprkos dosta dobroj ponudi ove kategorije ovaca. Dominantna cena iznosila je 380 din/kg.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Na pijaci žive stoke u Leskovcu došlo je do pada prodajne cene ovaca koje su se najčešće mogle pazariti po dominantnoj ceni od 130 din/kg. Obim ponude i prodaje bio je prosečan. Protekle su sedmice jagnjad, ovce i jarad bii skuplji na stočnoj pijaci u Vranju. Dominantna cena jagnjadi bila je 380 din/kg, ovaca 160 din/kg i jaradi 330 dn/kg. Pad cene jagnjadi u odnosu na prethodni period evidentiran je na stočnoj pijaci u Kraljevu. Dominirao je iznos od 390 din/kg. U klanicama na području zlatiborskog regiona, takođe, je došlo do pada otkupne cene jagnjadi. Dominirao je iznos od 340 din/kg.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Otkupne cene tovnih bikova skočile, a cene teladi u padu

Cene žitarica i stočne hrane

Reporter STIPS iz Kikinde je evidentirao rast prodajne cena kukuruza okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove od 50 kilograma na gazdinstvima u okolini Kikinde. Dominirao je iznos od 40 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada došlo je do rasta prodajnih cena sojine sačme na dominantnih 126 din/kg, suncokretove sačme na 70 din/ kg.

Adama Tomigan XL 1120x180

Na pijaci u Čačku došlo je do pada cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog, pšenice i stočnog ječma upakovanih u džakove od 50 kilograma, pošto je kod sva tri poljoprivredna proizvoda dominirao iznos od 40 din/kg. Kukuruz okrunjen prirodno sušen upakovan u džakove od 50 kilograma bio je jeftiniji u odnosu na prethodni period na gazdinstvima u okolini Niša. Dominirao je iznos od 38 din/kg.

Protekle je sedmice zabeležen rast dominantne cene pšenice u rinfuzu u silosima na području Beograda. Dominirao je iznos od 39.38 din/kg. Na gazdinstvima u okolini Pančeva bilo je skuplje lucerkino seno u balama, a jeftinija pšenica u odnosu na prethodnu nedelju. Za lucerkino seno su kupci trebali da izdvoje 30 din/kg, a za pšenicu 36 din/kg. Lucerkino seno u balama bilo je jeftinije u nedelji za nama na gazdinstvima u okolini Požarevca, jer se najčešće moglo pazariti po ceni od 20 din/kg.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Izvor: STIPS

Prethodni tekstReč poljoprivrednika: Za mene, ovo je JEDINI način za produktivno bavljenje stočarstvom
Sledeći tekstBugari idu na jug Srbije po osnovne namirnice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime