Cena jaradi viša u Leskovcu, a jagnjad skuplja u Nišu i Smederevu

0
297
Agrosaveti---uzgoj-koza---Kumane---Alpino-koze---02

Prethodne nedelje reporteri STIPS-a zabeležili su rast cene prasadi i tovnih svinja na stočnim pijacama i u klanicama. Na stočnoj pijaci u Užicu, evidentiran je rast cena teladi, tovnih bikova i krava za klanje u odnosu na prethodni period. Cena jaradi je bila viša na stočnoj pijaci u Leskovcu, a jagnjad su bila skuplja u Nišu i Smederevu.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

Protekle su sedmice na stočnoj pijaci u Užicu bila skuplja telad SM rase telesne mase do 160 kilograma (500 din/kg), tovni bikovi SM rase telesne mase preko 500 kilograma (270 din/kg) i krave za klanje SM rase (180 din/kg).

U klanicama na području zatiborskog regiona zabeležen je rast otkupne cene krava za klanje SM rase na dominantnih 175 din/ kg. U klanicama na području jablaničkog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma na 280 din/kg. Prema izveštaju repotera STIPS opkupne cene tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma, kako SM, tako i HF rase, bile su više u odnosu na prethodni period u klanicama na području Beograda. Klaničari sa područja pčinjskog regiona po nižim su cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali tovne bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma, jer je dominirao iznos od 270 din/kg. Obim ponude i otkupa bili su na prosečnom nivou.

2022 Custodia 1120x1080

Na stočnoj pijaci u Vranju su se mogla pazariti jedino telad SM rase telesne mase do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 420 din/kg. Na pijaci žive stoke u Požarevcu su se pored teladi SM telesne mase do 160 kilograma mogla pazariti tovna junad telesne mase od 350 do 480 kilograma po dominantnoj ceni od 200 din/kg. Za otkupljenu žensku telad SM rase telesne mase do 160 kilograma klanice na području zaječarskog regiona plaćale su 330 din/kg, dok je dominantna cena iste kategorije goveda, ali muških grla, iznosila 430 din/kg. Protekle je nedelje vršen otkup još tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma po ceni od 230 din/kg, i krava za klanje SM rase po ceni od 130 din/kg.

PROČITAJTE I...  Jagnjad skuplja u Novom Sadu, a šilježad u Smederevu

Cene tovnih svinja i prasadi

Na pijaci žive stoke u Obrenovcu zabeležen je rast prodajne cene prasadi, a u klanicama na području Beograda bila je viša otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma u odnosu na prethodni period. Obe kategorije prasadi bile su skuplje i na pijaci žive stoke u Novom Sadu, jer su se mogli pazariti po ceni od 230 do 240 din/kg.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma u odnosu na prethodnu sedmicu evidentiran je u klanicama na teritoriji južnobačkog regiona. Dominirao je iznos od 165 din/kg.

Klaničari sa područja srednjebanatskog regiona po višim su cenama protekle nedelje otkupljivali obe kategorije tovnih svinja. Dominantna cena kretala se od 155 do 165 din/kg. U klanicama na području jablaničkog regiona evidentiran je rast otkupnih cena obe kategorije tovnih svinja i krmača za klanje, pošto su za otkupljene tovne svinje u zavisnosti od kategorije plaćali od 180 do 200 din/kg, a za krmače za klanje 160 din/kg.

MPS2022 GBaneri

Rast otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma u nedelji za nama evidentiran je i u klanicama na području mačvanskog region. Dominirao je iznos od 160 din/ kg.

PROČITAJTE I...  Cene teladi i tovnih bikova u porastu | Cene stoke i stočne hrane

Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je niža u nedelji za nama u klanicama na području južnobanatskog regiona. Dominirao je iznos od 160 din/kg.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Protekle su sedmice bila jeftinija prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma na pijaci žive stoke u Čačku. Dominirao je iznos od 230 din/kg.

Cene ovaca, jagnjadi, koza, dviski i šilježadi

Jarad su bila skuplja u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Leskovcu, a dominirao je iznos od 230 din/kg. Pored njih mogli su se kupiti još i jagnjad po ceni od 280 din/kg, ovce po ceni od 130 din/kg i koze po ceni od 120 din/kg.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180

Prodajna cena jagnjadi bila je viša u odnosu na prethodnu sedmicu na pijaci žive stoke u Nišu, jer se prodaja najčešće odvijala po ceni od 300 din/kg. Obim prodaje bio je vrlo slab. Rast dominantne otkupne cene jagnjadi evidentiran je u klanicama na području Podunavskog regiona. Otkup je najčešće obavljan po ceni od 280 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Čačku došlo je do pada prodajne cene jagnjadi, jer su se grla ove kategorije ovaca najčešće mogla pazariti po ceni od 250 din/kg. Jagnjad su protekle nedelje bila jeftinija i na stočnoj pijaci u Kraljevu, jer su se najčešće mogla pazariti po ceni od 280 din/kg. Dominantna cena jagnjadi iznosila je 290 din/kg, dok je za jarad trebalo izdvojiti 230 din/kg, protekle sedmice na stočnoj pijaci u Vranju

Talisman Skaut Galenika Fitofarmacija 1120x85

Cene žitarica i stočne hrane

Prema izveštaju reportera STIPS iz Kikinde, u maloprodajnim objektima na području ovog grada evidentiran je rast cena sojine sačme na 125 din/kg, suncokretove sačme na 62 din/kg i stočnog brašna na 30 din/kg. Protekle se sedmice u silosima na području Kikinde mogao kupiti kukuruz po dominantnoj ceni od 26 din/kg. U silosima na području Beograda došlo je do rasta cene pšenice u rinfuzu, pošto je dominirao iznos od preko 34 din/ kg.

PROČITAJTE I...  Udruženje odgajivača ovaca Srbije

Kukuruz okrunjen prirodno sušen upakpvan u džakove bio je skuplji u odnosu na prvu nedelju novembra na gazdinstvima u okolini Niša i na pijaci u ovom gradu, pošto je dominirao iznos od 28 din/kg.

Adama Zamir 1120x1080

Sojna sačma bila je jeftinija u odnosu na prethodni period u maloprodajnim objektima na području Loznici. Najčešće se mogla pazariti po ceni od 100 din/kg. U silosima na području ovog grada evidentirana je prodaja stočnog brašna po dominantnoj ceni od 25 din/kg. U maloprodajnim objektima na području Pančeva je uprkos dobroj ponudi došlo do rasta dominantne cene pšenice upakovane u džakove, jer je dominirao iznos od 32 din/kg.

Dominantna cena kukuruza okrunjenog prirodno sušenog, pšenice i stočnog ječma upakovanih u džakove najčešće od 50 kilograma iznosila je 35 din/kg na pijaci u Čačku tokom druge sedmice novembra. Isti iznos su trebali da izdvoje i kupci na pijaci u Kraljevu za kukuruz i pšenicu, dok je dominantna cena stočnog ječma iznosila 30 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstCena zakupa državnih njiva približava se ceni zakupa privatnih oranica
Sledeći tekstNovi Dekalb hibridi kukuruza: Vrhunski prinosi i bolja zarada po jedinici površine

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime