Cena zakupa državnih njiva približava se ceni zakupa privatnih oranica

0
691
zemlja
Foto: Pixabay

U oglasima opština i gradova za javno nadmetanje u prvom planu za izdavanje državnih njiva u zakup cena arende približava se ceni zakupa privatnih oranica.

Spyrale Adama 1120x1080

Na zvaničnoj stranici Uprave za poljoprivredno zemljište opštine i gradovi objavljuju oglase za zakup državnim oranica, preko koje je moguće i digitalno javno nadmetanje fizičkih i pravnih lica.

Predmet javnog nadmetanja su plodne njive, a izdaju se i livade, pašnjaci, napušteno zemljište na 15 godina zakupa, a ima i parcela koje se izdaju na jednu i tri godine.

LIBRETO 1120x180

U oglasima u prvi plan uočava se da se cena arende približava ceni zakupa privatnih njiva. Međutim, ima i parcela čiji je zakup svega nekoliko hiljada dinara što je, verovatno, procenjeno na osnovu niza faktora, kao što su kvalitet zemlje, lokacija, veličina njive.

Prošle godine prosečna cena zakupa je bila 213 evra po hektaru. Sada po oglasima cene zakupa iznose i 400 evra u dinarima.

U agroekonomskoj 2021. godini Uprava za poljoprivredno zemljište je u zakup dala preko 280.000 hektara, i ta površina je do sada nešto umanjena zbog, u međuvremenu, sprovedene restitucije.

PROČITAJTE I...  Država iz restitucije izuzela najbolje zemljište

Dnevnik

Prethodni tekstMeki kozji sir sa PEPELOM proglašen za najbolji na svetu
Sledeći tekstCena jaradi viša u Leskovcu, a jagnjad skuplja u Nišu i Smederevu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime