Nedeljni pregled: Cene jagnjadi varirale u zavisnosti od ponude i tražnje

0
449
sjenicka pramenka jagnje ovca
Foto: Vertigo produkcija / U našema ataru

U nedelji za nama, reporteri STIPS-a evidentirali su višu otkupnu cenu teladi SM rase u klanicama na području Braničevskog regiona. Takođe, zabeležena je visa cena prasadi na području Požarevca i Kraljeva, a pad cene na području Čačka, Leskovca, Novog Sada. Cene jagnjadi varirale su od mesta do mesta. U nastavku pročitajte i konkretne cene.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Protekle je sedmice zabeležen rast otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma u klanicama na području braničevskog regiona. Dominirao je iznos od 480 din/kg. Ponuda grla bila je prosečna, a obim prodaje dosta slab. Pored teladi vršen je otkup tovne junadi telesne mase do 300 kilograma po dominantnoj ceni od 360 din/kg i krava za klanje SM rase po dominantnoj ceni od 170 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Požarevcu došlo je do pada prodajne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 din/kg. U sedmici za nama dominirao je iznos od 260 din/kg, a ponuda je bila prosecna. Prodajna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma i tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma bile su više u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Užicu. Za telad su kupci trebali da izdvoje 500 din/kg, a za tovne bikove 350 din/kg.

Adama Sultan 1120x180

Rast otkupne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma u zabeležen je u klanicama na teritoriji nišavskog regiona protekle sedmice. Dominantna cena iznosila je 370 din/kg. U klanicama na teritoriji moravičkog regiona došlo je do rasta tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma i tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma. Kod obe kategorije goveda dominirao je iznos od 330 din/kg.

Otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma bila je niža tokom protekle nedelje u klanicama na području južno-banatskog regiona, jer je otkup najviše vršen po ceni od 300 din/ kg.

pylon galenika jan 023

Prodajna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma i tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma ostale su nepromenjene u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Kraljevu. Za telad su kupci trebali da izdvoje 690 din/kg, za tovne bikove 360 din/kg, a za krave za klanje 250 din/ kg.

PROČITAJTE I...  Otkupna cena teladi skočila u Smederevu, a pala u Kragujevcu

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Klaničari sa područja Braničevskog regiona po višim su cenama u odnosu na prethodni period vršili otkup prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, pošto je dominirao iznos od 300 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma. Dominirao je iznos od 160 din/kg.

KWS banner 728x90

Na pijaci žive stoke u Požarevcu evidentiran je pad prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, pošto se prodaja nejčešće odvijala po ceni od 390 din/kg. Rast prodajnih cena tovnih svinja evidentiran je na stočnoj pijaci u Kraljevu. Za grla telesne mase od 80 do 120 kilograma trebalo je izdvojiti 230 din/kg, a za grla preko 120 kilograma Na stočnoj pijaci u Čačku došlo je do pada prodajnih cena obe kategorije prasadi, pošto je najčešća cena grla telesne mase do 15 kilograma iznosila 380 din/kg, a grla telesne mase od 16 do 25 kilograma po dominantnoj ceni od 350 din/kg.

Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su jeftinija protekle sedmice i na stočnoj pijaci u Leskovcu. Najčešće su se mogla pazariti po ceni od 390 din/kg. Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma zabeležen je i u klanicama na teritoriji južnobačkog regiona, jer je dominirao iznos od 380 din/ kg.

PROČITAJTE I...  Alarmantno stanje u stočarstvu!

Klaničari sa područja nišavskog regiona po nižim su cenama u odnosu na prvu nedelju maja vršili otkup prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, pošto je dominirao iznos od 320 din/kg. Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su jeftinija protekle sedmice i na stočnoj pijaci u Nišu. Najčešće su se mogla pazariti po ceni od 350 din/kg.

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

Prema izveštaju reportera STIPS iz Požarevca otkupna cena jagnjadi bila je viša u odnosu na prvu sedmicu maja u klanicama na području Braničevskog regiona, pošto je dominirao iznos od 360 din/kg. Za razliku od jagnjadi otkupna cena šilježadi bila je niža, jer se otkup najčešće obavljao po ceni od 160 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Požarevcu zabeležen je pad prodajne cene ovaca na dominantnih 140 din/kg. U periodu 9.-15. maja tekuće godine zabeležen je pad otkupne cene jagnjadi na dominantnih 390 din/kg na stočnoj pijaci u Novom Sadu. Ponuga grla bila je prosečna, a prodaja slaba.

Otkupna cena jagnjadi bila je niža tokom druge sedmice maja u klanicama na području nišavskog regiona, pošto je dominirao iznos od 300 din/kg. Za razlliku od njih viša je bila otkupna cena ovaca. Dominirao je iznos od 170 din/kg. Na stočnoj pijaci u ovom gradu evidentiran je, takođe, pad prodajne cene jagnjadi na rast prodajne cene koza, jer je dominiro iznos od 130 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Užicu došlo je do pada prodajne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period, jer je dominirao iznos od 330 din/kg. U klanicama na području zlatiborskog regiona, takođe, je evidentiran pad otkupne cene jagnjadi na 330 din/kg. Jagnjad su u sedmici za nama bila jeftinija i na stočnoj pijaci u Smederevu, jer se prodaja najčešće odvijala po ceni od 380 din/kg. U klanicama na području ovog grada i okoline niža je bila otkupna cena jagnjadi, jer je dominirao iznos od 330 din/kg.

PROČITAJTE I...  Zabeležen rast cena jagnjadi na stočnim pijacama

Cene žitarica i stočne hrane

Kukuruz okrunjen prirodno sušen upakovan u džakove od 50 kilograma bio je jeftiniji u odnosu na prethodni period na gazdinstvima u okolini Kikinde. Dominirao je iznos od 39 din/kg. Na gazdinstima u okolini Niša evidentiran je rast cene pšenice na 38 din/kg. Dominantne cene poljoprivrednih proizvoda u maloprodajnim objektima na području Loznice nisu se menjale u odnosu na prvu sedmicu maja. Za sojinu sačmu su kupci trebali da izdvoje 110 din/kg, suncokretovu sačmu 110 din/kg, kukuruz 40 din/kg, pšenicu 35 din/kg i stočno brašno 30 din/kg.

Kupci sa područja Beograda su protekle nedelje mogli da pazare sojinu sačmu po ceni od 100 din/kg i suncokretovu sačmu po ceni od 61 din/ kg. Na gazdinstvima u okolini Pančeva bili su skuplji lucerkino seno u balama kukuruz i pšenica u odnosu na prethodnu nedelju. Za lucerkino seno su kupci trebali da izdvoje 31 din/kg, kukuruz 34.5 din/kg, a za pšenicu 40.50 din/kg.

Na pijaci u Nišu bila je skuplja pšenica protekle nedelje, pošto je doinirao iznos od 45 din/kg. Reporter STIPS iz Smedereva zabeležio je u sedmici za nama pad prodajnih cena pšenice i kukuruza na gazdinstvima u okolini ovog grada, jer je dominantna cena pšenice iznosila 32 din/ kg, a kukuruza 33 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstUzgoj krava na pašnjacima i prevara mlekare
Sledeći tekstSetva i đubrenje HELJDE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime