Država će do kraja godine isplatiti dugovanja po osnovu podsticaja

0
159
subvencije
Foto: Pixabay

Poljoprivrednik Vukašin Baćina je predvodio delegaciju poljoprivrednika koja je bila na razgovoru sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković u ime proizvođača iz Vojvodine. Rekao je da je dobio obećanje od ministarke da će  dugovanja poljoprivrednicima po osnovu više podsticaja biti isplaćena do kraja 2022.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Baćina je rekao za Betu da se poljoprivrednim proizvođačima duguje oko 60 milijardi dinara i to za premiju za mleko za treći kvarta, za podsticaje za muzne krave i tovnu junad za godinu dana. Takođe, duguju se i podsticaji za mehanizaciju i to za 2 godine, kao i premije za ovogodišnji rod suncokreta.

Problem sa lokalnim samoupravama

Baćina je istakao da poljoprivrednici imaju veliki problem sa lokalnim samoupravama kod izdavanja državnog zemljišta u zakup. Kako navodi, dobro zemljište se izdaje „ortacima“, a ostali dobijaju zemlju koja je teška za obradu i zakorovljena.

Adama Sultan 1120x180

„Zloupotrebe idu do toga da lokalne samouprave više i ne znaju šta je državno zemljište, pa su počeli da izdaju i ono koje ima privatnog vlasnika, što se otkrije kada geometar dođe da odmeri izdatu parcelu ‘državnog’ zemljišta“, rekao je Baćina.

PROČITAJTE I...  Agrorazvoj: Konkretna pomoć subvencijama i savetima

Šta je dogovoreno i predloženo

Kako Baćina navodi, ministarka im je čvrsto obećala da će do kraja 2022. godine biti isplaćeno dugovanje za muzne krave, za sistem krava-tele, kao i za mehanizaciju. Takođe, obećana je i isplata doplate od 7 dinara po kilogramu za suncokret.

Aneri Galenika 1120x185px

Baćina ističe da su se dogovorili da se utvrdi broj svinja u Srbiji i da se na osnovu toga ograniči uvoz živih jedinki i svinjskog mesa. Takođe, ministarki poljoprivrede je predložen uvoz steonih junica i podela mladim poljoprivrednicima koji bi za izvesno vreme vratili isto takvo grlo. Na ovaj način bi se smanjila nestašica mleka, smatra Baćina.

Premija za mleko za treći kvartal ove godine ostaje 10 dinara za litar, a o iznosu premije za sledeću godinu razgovaraće se u toku januara, rekao je  Baćina nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, a prenosi Tanjug.

Izvor: Beta / Euronews

Prethodni tekstUhapšeni inspektori Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede
Sledeći tekstNedeljni pregled cena žive stoke, žitarica i stočne hrane

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime