U toku kontrole IPARD projekata, stižu prva rešenja

0
1003
Agrosaveti - Ipard 01

Prva rešenja za IPARD projekte biće dodeljena za par dana, navode u Ministarstvu poljoprivrede. U toku su takozvane nulte kontrole projekata, što znači da su inspektori i predstavnici Uprave za agrarna plaćanja trenutno na terenu i obilaze poljoprivredna gazdinstva koja su predala zahteve za odobravanje projekata za nabavku mehanizacije.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Nakon ove, prve kontrole na terenu, koja je deo procedure u realizaciji IPARD programa i nakon obrade zahteva, poljoprivrednicima koji su zadovoljili sve kriterijume biće uručena rešenja i tek tada moći će da započnu posao, odnosno da kupe mehanizaciju za koju će dobiti subvenciju iz EU budžeta.

Za to imaju najviše šest meseci, a po nabavci mašine predaju Upravi za agrarna plaćanja drugi zahtev – zahtev za isplatu sredstava.

Adama Sultan 1120x180

Uz zahtev za isplatu poljoprivrednici predaju i račune za robu koju su nabavili, kao i račune za uslugu konsultantskih agencija, ako su im one pomagale u realizaciji projekta. Takođe, i akt nadležnog organa kojima pokazuju da gazdinstvo ispunjava uslove o zaštiti životne sredine i akt o ispunjavanju standarda dobrobiti životinja, ako na gazdinstvu postoji stočarska proizvodnja.

PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja u Perlezu

Nakon toga, novac iz IPARD kase će na račun korisnika stići najduže za šest meseci.

Aneri Galenika 1120x185px

Kako Agrosmart saznaje, još uvek Uprava za agrarna plaćanja nije krenula u kontrolu projekata, odnosno gazdinstava koja su podnela zahteve za nabavku traktora. Konkursi za nabavku poljoprivredne mehanizacije zatvoreni su 26. februara ove godine, a raspisani su u okviru Mere 1 IPARD II programa – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava koja je namenjena fizičkim i pravnim licima.

Polovinim jula trebalo bi da bude raspisan treći javni poziv iz ove mere koji će pored kupovine traktora i mehanizacije uljučiti i izgradnju objekata. Kroz taj konkurs biće dodeljeno 2.915.976.278 dinara.

Brisel na projektu Smart IPARD-a

Konsultantska agencija Smart IPARD je u prva tri poziva iz IPARD programa ugovorila investicije vredne više od šest miliona evra.

Među zahtevima za odobrenje projekata koje je predala Upravi za agrarna plaćanja je i zahtev voćara Dragiše Kovačevića iz Stejanovaca čije je gazdinstvo u junu posetila delegacija Evropske komisije.

Visoki predstavnici Generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj obišli su voćnjak u Stejanovcima, u sklupu aktivnosti Odbora za praćenje implementacije pretpristupnog programa za ruralni razvoj – IPARD II.

PROČITAJTE I...  Dva miliona za očuvanje genetičkih resursa

Izvor: Agronews, Agrosmart

Prethodni tekstPšenica u Šumadiji ove godine lošijeg kvaliteta
Sledeći tekstSrpski proizvođači hrane na Fancy Food Show-u u Njujorku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime