Jagnjag skuplja na području Kragujevca, Šapca i Vranja | Cene stoke i stočne hrane

0
214
Agrosaveti - Cena jagnjetine 01

U period za nama zabeležena je niža otkupna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma, rast cene tovnih svinja i prasadi na otkupnim i prodajnim mestima, te poskupljenje jagnjadi na području tri opštine.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

Tokom prošle nedelje, prema izveštaju STIPS-a, u klanicama na području Šumadijskog regiona došlo je do pada otkupnih cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma i krava za klanje SM rase u odnosu na prethodni period. Dominantna cena tovne junadi iznosila je 210 din/kg, a krava za klanje 150 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je prosečan.

Protekle je sedmice zabeležen pad otkupnih cena tovnih bikova SM i HF rase telesne mase preko 500 kilograma u klanicama na području Beograda. Za grla SM rase plaćali su 250 a za grla HF rase 240 din/kg.

Magnetic 1120x185px

Tovne bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma po nižoj su ceni otkupljivale i klanice sa područja Podunavskog regina. Dominirao je iznos od 235 din/kg. Pad otkupne cene tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma evidentiran je i u klanicama na području Pčinjskog regiona. Otkup je najčešće vršen po ceni od 247 din/kg.

Otkupna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma bila je viša u klanicama na području Raškog regiona, pošto je dominirao iznos od 250 din/kg.

ExelGrow Adama 1120x180

Na stočnoj pijaci u Kraljevu su se tokom prve sedmice juna mogla pazariti telad SM rase telesne mase do 160 kilograma po ceni od 460 din/kg, tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma po dominantnoj ceni od 250 din/kg, krave za klanje SM rase po ceni od 150 din/kg i priplodne junice po ceni od 200.600 dinara po grlu.

PROČITAJTE I...  Cena bikova u Sremu

Klaničari sa područja Nišavskog regiona po višim su cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma, jer je dominirao iznos od 240 din/kg.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Cene tovnih svinja i prasadi

U klanicama na području južno bačkog regiona zabeležen je rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma, pošto je dominirao iznos od 150 din/kg. Na stočnoj pijaci u Novom Sadu je, takođe, bila skuplja ova kategorija svinja, jer su se najčešće mogle pazariti po ceni od 160 din/kg.

Rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležen je u prošloj nedelji i u klanicama na području Južnobanatskog regiona. Dominirao je iznos od 145 din/kg.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Na pijaci žive stoke u Somboru evidentiran je rast prodajnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma (230 din/kg) i obe kategorije tovnih svinja (135/145 din/kg). U istom periodu došlo je do pada dominantne cene krmača za klanje na 100 din/kg. Za razliku od njih, na stočnoj pijaci u Kragujevcu su bile jeftinije obe kategorije tovnih svinja. Tokom protekle sedmice je za grla telesne mase od 80 do 120 kilograma izdvojiti 145 din/kg, a za grla telesne mase preko 120 kilograma 130 din/kg.

U klanicama na području Šumadijskog regiona bila je viša otkupna cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma. Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma karakteristika je prve sedmice juna u klanicama na području Šapca.

Spyrale Adama 1120x1080

Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području Nišavskog regiona. Dominirao je iznos od 190 din/kg.

PROČITAJTE I...  Zabeležen rast cena jagnjadi na stočnim pijacama

Na stočnoj pijaci u Vranju, takođe, je došlo do pada cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 260 din/kg

Cene ovaca, jagnjadi, dviski i šilježadi

Protekle je nedelje reporter STIPS iz Kragujevca zabeležio rast prodajne cene jagnjadi uprkos ponudi oko dvesta grla ove kategorije ovaca. Dominirao je iznos od 230 din/kg.

Otkupna cena jagnjadi bila je viša i u klanicama na području Šumadijskog regiona. U klanicama na području Šapca je došlo do rasta otkune cene jagnjadi na dominantnih 250 din/kg uprkos dobroj ponudi ove kategorije ovaca.

Na pijaci žive stoke u Vranju, takođe je došlo do rasta prodajne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period, pošto je dostignut iznos od 290 din/kg.

Pad otkupne cene jagnjadi evidentiran je tokom prve sedmice juna u klanicama na području Raškog regiona, pošto je dominantna cena iznosila 220 din/kg. Jagnjad je u sedmici za nama bila jeftinija i na pijaci žive stoke u Somboru, pošto je dominirao iznos od 250 din/kg.

Klaničari sa područja Podunavskog regiona protekle su nedelje po nižim cenama u odnosu na poslednju sedmicu maja otkupljivali jagnjad, šilježad i ovce. Dominantna otkupna cena jagnjadi iznosila je 230, šilježadi 210 din/kg i ovaca 140 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Smederevu je došlo do pada cene šilježadi, jer su se najčešće mogli pazariti za 220 din/kg. Na ostalim prodajnim mestima nije bilo promene obima ponude, tražnje i cena jagnjadi, jaradi i ostalih kategorija ovaca i koza.

Cene žitarica i stočne hrane

Lucerkino seno u balama i kukuruz okrunjen prirodno sušen upakovan u džakove bili su skuplji na gazdinstvima u okolini Kikinde u odnosu na poslednju nedelju maja. Za lucerkino seno je najčešće trebalo izdvojiti 19 din/kg, a za kukuruz 25 din/kg. U maloprodajnim objektima na teritoriji ovog grada zabeležen je rast cena sojine sačme na dominantnih 102 din/kg, suncokretove sačme na dominantnih 52 din/kg i stočnog brašna na 32 din/kg.

PROČITAJTE I...  Pregled cena stoke i stočne hrane u MAJU 2022.

Rast cene stočnog brašna evidentiran je u nedelji za nama i u maloprodajnim objektima na teritoriji Kragujevca. Najčešće se moglo pazariti po ceni od 30 din/kg. Pšenica upakovana u džakove najčešće od 50 kilograma bila je skuplja u odnosu na prethodni period na pijaci u Kraljevu. Dominirao je iznos od 32 din/ kg, uz prosečnu ponudu.

Na gazdinstvima u okolini Pančeva došlo je do rasta dominantne cene lucerkinog sena u balama na 20 din/kg, a glavni razlog je dosta slaba ponuda ovog značajnog kabastog hraniva. Na pijaci u ovom gradu bila je skuplja pšenica upakovana u džakove najčešće od 50 kilograma pošto je dominirao iznos od 27 din/kg. U silosima na području Pančeva došlo je do pada dominantne cene sojinog zrna na 78 din/kg.

Suncokretova sačma je protekle sedmice dostigla cenu od čak 66 din/kg u maloprodajnim objektima na području Pirota, što ukazuje na rast u odnosu na prethodni period.

Pad cene lucerkinog sena u balama na dominantnih 20 din/kg i rast cene pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma na dominantnih 27 din/ kg karakteristika je na gazdinstvima u okolini Šapca. U maloprodajnim objektima na teritoriji ovog grada zabeležen je pad cene sojine sačme na dominantnih 95 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Smedereva bili su jeftiniji kukuruz okrunjen prirodno sušen, pšenica, stočni ječam upakovani u džakove i lucerkino seno u balama tokom protekle sedmice.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstKukuruz zaostao u razvoju, pšenica oštećena mrazom
Sledeći tekstNa njivama Pomoravlja niču polja ruža

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime