Nastavljen trend pada cene jagnjadi | Cene stoke i stočne hrane

0
1044
Agrosaveti---Virtemberg---Nestin---ovce---01

U period za nama evidentirane su niže otkupne cene tovnih svinja, kao i pad cena jagnjadi. Rast cena teladi, tovne junadi i  tovnih bikova zabeležen je na području Kragujevca, Vranja i Beograda.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

Rast otkupnih cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma, tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma i krava za klanje zabeležen je u klancama Šumadijskog regiona. Dominantna cena teladi iznosila je 380 din/kg, tovne junadi 225 din/kg, a krava za klanje 160 din/kg.

Tovne bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma po višim su cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali klaničari sa područja Pčinjskog regiona. Dominirao je iznos od 247 din/kg. U klanicama na području Beograda došlo je do rasta otkupne cene i tovnih bikova HF i SM rase telesne mase preko 500 kilograma u odnosu na prethodni period. Dominantna cena grla SM rase iznosila je 255 din/kg, a kod grla HF rase iznosila je 245 din/kg.

Magnetic 1120x185px

Na pijaci žive stoke u Kraljevu je došlo do pada cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma tokom druge sedmice maja, pošto se promet najčešće odvijao po ceni od 450 din/kg. Otkupna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma HF rase bila je niža u nedelji za nama, pošto je dominirao iznos od 200 din/kg.

Klaničari sa područja Podunavskog regiona po nižim su cenama otkupljivali telad SM rase telesne mase do 160 kilograma (dominirao je iznos od 350 din/ kg) i tovne bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma (dominirao je iznos od 230 din/kg).

ExelGrow Adama 1120x180

Cena priplodnih krava SM rase bila je niža u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Kragujevcu, jer se prodaja ove kategorije goveda najčešće odvijala po ceni od 150.000 dinara po grlu. Na ostalim prodajnim i otkupnim mestima nije bilo promena u pogledu obima ponude, tražnje i cena teladi, tovne junadi i ostalih kategorija goveda.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Skuplja prasad i tovne svinje na pijacama i u klanicama

Cene tovnih svinja i prasadi

U klanicama na području Beograda evidentiran je pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma. Protekle je sedmice dominirao iznos od 130 din/kg. Pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području Južnobanatskog regiona. Za razliku od njih viša je bila otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma. Dominantna cena prasadi iznosila je 240 din/kg, a tovnih svinja 145 din/kg.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bile su niže u klanicama na području Srednjebanatskog regiona. Protekle sedmice je dominantna cena iznosila 140 din/kg. Klaničari sa područja Južnobačkog regiona su u sedmici za nama snizili otkupnu cenu tovnih svinja telesne mase od 80 so 120 kilograma na dominantnih 145 din/kg.

Rast prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i krmača za klanje i pad cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma evidentirao je reporter STIPS-a iz Kragujevca na stočnoj pijaci u ovom gradu. Dominantna cena prasadi iznosila je 270 din/kg, krmača za klanje 125 din/kg, dok je cena tovljenika iznosila 145 din/kg.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

U klanicama na području Šumadijskog regiona evidentiran je rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma. Rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma zabeležen je u klanicama na području Jablaničkog regiona, pošto je dominirao iznos od 250 din/kg.

PROČITAJTE I...  Zabeležen rast otkupne cene svinja u klanicama na području Šapca

Na stočnoj pijaci u Loznici je dominantna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma dostigla nivo od 170 din/kg, što ukazuje na rast u odnosu na prethodni period.

Spyrale Adama 1120x1080

Cene ovaca, jagnjadi, dviski i šilježadi

Na pijaci žive stoke u Smederevu došlo je do pada cene jagnjadi na dominantnih 250 din/kg i rasta cene šilježadi na dominantnih 230 din/kg. Pad otkupne cene jagnjadi u klanicama na području Južnobanatskog regiona u odnosu na prethodni period, pošto je dominirao iznos od 240 din/kg.

Reporteri STIPS su protekle sedmice evidentirali pad cena jagnjadi i jaradi na pijaci žive stoke u Kragujevcu. Najčešća prodajna cena jagnjadi iznosila je 320 din/kg, dok je za koze trebalo izdvojiti 110 din/kg. Niža je bila otkupna cena jagnjadi u klanicama na području Šumadijskog regiona u odnosu na prethodni period, jer je dominirao iznos od 230 din/kg. Niža cena jagnjadi bila je tokom druge sedmice maja i evidentirana je u klanicama na području Severnobačkog regiona, pošto je dominirao iznos od 230 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu, došlo je do rasta cene jagnjadi u sedmici za nama, pošto je dominirao iznos od 230 din/ kg. Jagnjad su u sedmici za nama bila skuplja i na stočnoj pijaci u Vranju. Dominantma cena iznosila je 280 din/kg, uprkos ponudi od preko 50 grla. Obim prodaje bio je mali. Rast cene ovaca u toku druge sedmice maja zabeležen je na stočnoj pijaci u Nišu, pošto je dominirao iznos od 160 din/kg.

Cene žitarica i stočne hrane

Prema izveštaju reportera STIPS iz Čačka protekle je sedmice došlo do pada cena pšenice i kukuruza okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove. Dominantna cena oba poljoprivredna proizvoda iznosila je 28 din/kg.

U maloprodajnim objektima na teritoriji Kikinde zabeležen je pad cena sojine sačme na dominantnih 90 din/kg i suncokretove sačme na dominantnih 47 din/kg, uz prosečnu ponudu. Rast cena u odnosu na prvu sedmicu maja sojine sačme, stočnog brašna, pšenice i kukuruza okrunjenog prirodno sušenog upakovanih u džakove zabeležio je reporter STIPS na području Kragujevca. Dominantna cena sojine sačme iznosila je 93 din/kg, za kukuruz je trebalo izdvojiti 25 din/kg, a za pšenicu i stočno brašno 24 din/kg.

PROČITAJTE I...  Nastavljen trend pada cena prasadi i tovnih svinja

Prodajne cene sojine sačme i suncokretove sačme bile su više protekle sedmice i u maloprodajnim objektima na području Kraljeva. Kod sojine sačme je dominirao iznos od 98 din/kg, a kod suncokretove sačme 55 din/kg. Na pijaci u ovom gradu bili su skuplji stočni ječam i kukuruz okrunjen prirodno sušen upakovani u džakove.

Na gazdinstvima u okolini Loznice došlo je do rasta cena sojinog zrna i kukuruza okrunjenog prirodno sušenog upakovanih u džakove. Dominantna cena sojinog zrna iznosila je 80, a kukuruza 30 din/kg. U maloprodajnim objektima evidentiran je rast cena kukuruza i stočnog brašna u odnosu na prethodni period.

Lucerkino seno u balama i pšenica upakovana u džakove najčešće od 50 kilograma bili su jeftiniji na gazdinstvima u okolini Pančeva, pošto je za lucerkino seno trebalo izdvojiti 19 din/kg, a za pšenicu 23 din/kg. Dominantna cena sojine sačme dostigla je iznos od 100 din/kg u maloprodajnim objektima na području Šapca, što ukazuje na rast u odnosu na prethodni period.

Skuplji su tokom druge sedmice maja bili stočni ječam, pšenica i kukuruz okrunjen prirodno sušen upakovan u džakove, na području Smedereva. Za razliku od njih niža je bila cena lucerkinog sena u balama. Na prodajnim mestima u Sremskoj Mitrovici skuplja je bila soja u zrnu, a jeftiniji kukuruz okrunjen, prirodno sušen.

Dominantna cena lucerkinog sena u balama bila je viša na gazdinstvima u okolini Užica, jer je iznosila 18 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstZaštita useva kukuruza od uskolisnih korova
Sledeći tekstTovno govedarstvo na nizbrdici: Stočari traže osnivanje Uprave za stočarstvo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime