Na njivama Pomoravlja niču polja ruža

0
51
ruze
Foto: Pixabay

U Pomoravlju, gde su tradicionalno najzastupljenije žitarice kukuruz i pšenica, sve je više poljoprivrednika koji se bave uzgojem ruža.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Poljoprivrednici u Pomoravlju umesto pšenice i kukurza počinju da gaje ruže, koje prodaju kao rezano cveće, ali i za potrebe medicine, kozmetike, u kulinarstvu.

Uzgajivači ruža u Pomoravlju, razmišljaju i o proizvodnji „ružinog ulja“ koje ima široku primenu i veoma lekovita svojstva, mnogo je skupo, ali im zato trebaju mnogo veći ružičnjaci, jer je za jedan litar „etarskog ulja, u zavisnosti od kvaliteta, potrebno tri do pet tona ružinih latica“.

Coltrane 1120x180

Latice se beru u maju i početkom juna u jutarnjim satima, kada se latice tek otvaraju.

Savetodavac Poljoprivredne savetodavne stručne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić je podsetio da je lekovitost cveta ruže opisana još u starim kineskim i egipatskim zapisima, ali tek kada je iz Persije doneta u Evropu, postaje cenjena kao biljka koja može da leči.

Talisman Plamen 1120x185

Osnovnu lekovitu komponentu ruža predstavlja njeno eterično ulje koje se dobija parnom destilacijom sveže ubranih cvetova. Za pet mililitara ulja potrebno je prikupiti 12.000 cvetova što ga čini veoma skupim preparatom, objasnio je Simić.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja kala u plastenicima

Simić savetuje da ružičnjake treba podizati u mestima zaklonjenim od vetrova, da budu na sunčanoj strani, na ravnom do blago nagnutom terenu.

Timac AGRO Tečna đubriva

Izvor: Tanjug

Prethodni tekstJagnjag skuplja na području Kragujevca, Šapca i Vranja | Cene stoke i stočne hrane
Sledeći tekstUzgajanje borovnice sve popularnije i u opštini Petrovac na Mlavi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime