Otkupne cene prasadi u padu u dva regiona | Cene stoke i stočne hrane

0
424
Agrosaveti - Proizvodnja prasadi 07

U period za nama, u klanicama Šumadijskog regiona došlo je do pada cena krava za klanje SM rase. Dok je na stočnim pijacama u Požarevcu, Novom Sadu i Čačku evidentiran rast cene prasadi, mnogi klaničari su po nižoj ceni otkupljuju prasad. Na području Braničevskog regiona zabeležena je niža otkupna cena šilježadi.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

Pad otkupne cene krava za klanje SM rase evidentiran je u klanicama na području Šumadijskog regiona, pošto je dominirao je iznos od 150 din/kg.

Otkupna cena tovne junadi, telesne mase preko 480 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području Južnobačkog regiona, pošto je dominirao iznos od 240 din/kg.

Magnetic 1120x185px

U klanicama na području Moravičkog regiona protekle je sedmice zabeležen otkup muške teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 450 din/kg, dok su se ženska grla najčešće otkupljivala po ceni od 330 dinara za kilogram. U kategoriji tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma dominirao je iznos od 200 din/kg, za tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma klaničari su plaćali 220 din/ kg, dok je kod krava za klanje SM rase dominirao iznos od 140 dinara po kilogramu.

PROČITAJTE I...  Cena svinja skočila: Stočari na nuli, pokrivaju se samo troškovi

Cene tovnih svinja i prasadi

Na stočnoj pijaci u Požarevcu je evidentiran rast prodajne cena prasadi telesne mase do 15 kilograma. Postignut je iznos od dominantnih 280 din/kg. Obim ponude bio je prosečan kao i prethodne sedmice. Prasad telesne mase do 15 kilograma bila su skuplja tokom treće sedmice juna i na stočnoj pijaci u Čačku, jer su se najčešće mogla pazariti po ceni od 250 din/kg. Rast cene prasadi zabeležen je i na pijaci žive stoke u Novom Sadu, jer su se prodavali po ceni od 260 din/kg.

ExelGrow Adama 1120x180

Za razliku od njih, niža je bila prodajna cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma, pošto je dominirao iznos od 140 din/kg.

Krmače za klanje bile su skuplje tokom protekle sedmice na stočnoj pijaci u Kragujevcu, jer je dominirao iznos od 130 din/kg.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Klaničari sa područja Južnobanatskog regiona po nižim su cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali su prasad telesne od 16 do 25 kilograma i tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma. Dominantna cena prasadi iznosila je 220 din/kg, a tovnih sninja 145 din/kg. Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma zabeležen je u klanicama na teritoriji Šumadijskog regiona. Dominirao je iznos od 240 din/kg.

PROČITAJTE I...  Niža cena jagnjadi i jaradi na pijaci u Vranju

U klanicama na području Šapca došlo je do rasta otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Cene ovaca, jagnjadi, dviski i šilježadi

U klanicama na području Braničevskog regiona niža je bila otkupna cena šilježadi u odnosu na drugu sedmicu juna, pošto je dominantna cena iznosila 170 din/kg. Na stočnoj pijaci u Požarevcu, takođe je evidentiran pad iste kategorije ovaca, pošto su se najčešće mogla pazariti po ceni od 200 din/kg.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Čačka protekle je sedmice evidentiran pad cene jagnjadi na dominantnih 230 din/kg, uz dobru ponudu i prosečnu prodaju grla.

Spyrale Adama 1120x1080

Na pijaci žive stoke u Kragujevcu došlo je do pada dominantnih cena jagnjadi i jaradi u sedmici za nama. Za jagnjad je trebalo izdvojiti 220 din/ kg, a za jarad 180 din/kg. Jagnjadi je u ponudi bilo stotinak grla, a jaradi petnaestak.

Na stočnoj pijaci u Vranju evidentiran je pad dominantne cene jaradi. Klaničari sa područja Šapca i okolnih mesta po višim su cenama otkupljivali jagnjad, pošto je dominirao iznos od 270 din/kg. Jagnjad su bila skuplja i na stočnoj pijaci u Nišu, jer su se grla ove kategorije ovaca najčešće prodavala po ceni od čak 320 din/kg.

PROČITAJTE I...  Alarmantno stanje u stočarstvu!

Rast cene jagnjadi evidentiran je protekle nedelje i na stočnoj pijaci u Sremskoj Mitrovici. Dominantna cena dostigla je iznos od 240 din/kg

Cene žitarica i stočne hrane

Na gazdinstvima u okolini Kikinde protekle je sedmice zabeležen pad cene kukuruza okrunjenog, prirodno sušenog, pošto je dominirao iznos od 26 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada došlo je do rasta cena suncokretove sačme na 55 din/kg i stočnog brašna na 33 din/kg.

Dominantna cena sojine sačme bila je niža u odnosu na prethodni period u maloprodajnim objektima na području Kragujevca. Iznosila je 110 din/kg.

Cena kukuruza okrunjenog, prirodno sušenog bila je niža protekle sedmice na gazdinstvima u okolini Pančeva, jer je dominirao iznos od 26 din/kg. Na pijaci u ovom gradu bila je niža cena pšenice. Dominirao je iznos od 25 din/kg.

Pad prodajne cene suncokretove sačme zabeležen je u maloprodajnim objektima na području Požarevca, jer se prodaja najčešće odvijala po ceni od 45 din/kg.

Reporteri STIPS iz Šapca protekle su nedelje zabeležili rast cene pšenice upakovane u džakove na gazdinstvima u okolini na dominantnih 28 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada došlo je do rasta cena suncokretove sačme na 50 din/kg

Izvor: STIPS

Prethodni tekstUskoro počinje konkurs za dodelu praznih seoskih kuća
Sledeći tekstZaštita šljive u narednom periodu od različiti bolesti i štetnih insekata

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime