Pregled cena stoke i stočne hrane u poslednjoj nedelji decembra 2021.

0
733
Agrosaveti - Svinje 05

U poslednjoj nedelji decembra reporteri STIPS-a zabeležili su više otkupne cena teladi i tovnih bikova SM rase. Na području Šumadijskog regiona došlo je do rasta otkupnih cena prasadi, kao i jagnjadi. Pogledajmo i konkretne cene.

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

Otkupne cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma dostigla je iznos od 440 din/kg u klanicama na području podunavskog regiona. Viša je, takođe, bila i otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma, jer je dominirao iznos od 270 din/kg.

Klanice sa područja Loznice i okolnih mesta, protekle su nedelje, po višim cenama u odnosu na predhodnu sedmicu otkupljivale tovnu junad telesne mase od 350 do 480 kilograma, tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma i krava za klanje. Za otkupljenu junad klaničari su palaćali 270 din/ kg, tovne bikove 280 din/kg a za krave za klanje 220 din/kg.

Sultan 1120x180

Reporter STIPS iz Pirota evidentirao je rast otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma na 320 din/kg u klanicama na ovom području. Najčešća otkupna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma SM rase iznola je 280 din/kg, dok je dominantna cena krava za klanje iznosila 150 din/kg u klanicama na području Jablaničkog regiona.

Na ostalim prodajnim i otkupnim mestima nije bilo promene u pogledu ponude i cena teladi, junadi i ostalih kategorija goveda.

LG 1120x185px

Cene tovnih svinja i prasadi

U klanicama na području Šumadijskog regiona došlo je do rasta otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i obe kategorije tovnih svinja. Za otkupljenu prasad klaničari su plaćali 250 din/kg, dok je otkupna cena tovljenika varirala od 150 do 170 din/kg u zavisnosti od telesne mase.

PROČITAJTE I...  Proizvođači svinja ocenjuju: Nema ništa od izvoza u EU i dalje uvozimo njihove prasiće

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu došlo je do rasta cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i pada cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilgrama i krmača za klanje. Za prasad su kupci trebali da izdvoje 240 din/ kg, za tovne svinje 140 din/kg, a za krmače 125 din/kg.

Neoram 1120x1080

U klanicama na području Šumadijskog regiona niža je bila otkupna cena krmača za klanje. Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su skuplja i na pijaci žive stoke u Kraljevu, jer je dominirao iznos od 270 din/ kg. Otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, obe kategorije tovnih svinja i krmača za klanje bile su više u klanicama na području Loznice.

Cene ovaca, jagnjadi, koza, dviski i šilježadi

Rast cene jagnjadi karakteristika je stočne pijace u Kragujevcu u poslednjoj sedmici decembra. Kupci su trebali da izdvoje 350 din/kg. Kod jaradi je dominirao iznos od 200 din/kg, dviski 160 din/kg, a kod ovaca i koza 120 din/kg.

Timac AGRO Tečna đubriva

U klanicama na području Šumadijskog regiona registrovan je, takođe, rast otkupne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period. Na pijaci žive stoke u Kraljevu, došlo je do pada cene jagnjadi, pošto je tokom protekle nedelje dominirao iznos od 330 din/kg. U klanicama na području Raškog regiona je dominantna otkupna cena jagnjadi iznosila 310 din/kg, a ovaca 120 din/kg .

PROČITAJTE I...  Udruženje odgajivača ovaca Srbije

Reporter STIPS iz Loznice protekle je sedmice zabeležio rast otkupnih cena jagnadi i ovaca u klanicama na području ovog grada i okoline. Za otkupljenu jagnjad odgajivači su dobijali 370 din/kg, a za ovce 150 din/kg. U klanicama na području podunavskog regiona registrovan je rast otkupne cene šilježadi.

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01

Cene žitarica i stočne hrane

Nešto slabija bila je ponuda kukuruza tokom decembra na prodajnim mestima uključenim u projekat STIPS u odnosu na prethodni mesec. Zadržan je trend slabe ponude pšenice, stočnog ječma, sojine sačme, suncokretove sačme, lucerkinog brašna i ostalih poljoprivrednih proizvoda koji se koriste za pripremu kvalitetnih hraniva za ishranu domaćih životinja. U pogledu cena može se reći da je došlo do rasta kod pojedinih kultura.

Dominantna cena kukuruza je tokom decembra na prodajnim mestima centralne Srbije iznosila 35 din/kg. U Vojvodini je na pijacama cena kukuruza, upakovanog u džakove proteklog meseca najčešće varirala od 26 do 29 din/kg. U silosima je dominirao iznos od 26 din/kg.

Dominantna prodajna cena stočnog ječma upakovanog u džakove od 50 kilograma, takođe, je bila viša u odnosu na prethodni mesec na pijacama, pošto je iznosila 34 din/kg. Prodaja ove žitarice evidentirana je u silosima na području Subotice po ceni od 28 din/kg kao i tokom novembra.

PROČITAJTE I...  Zabeležena viša otkupna cena teladi u dva regiona | Cene stoke i stočne hrane

Prodaja pšenice upakovane u džakove od 50 kilograma odvijala se tokom decembra najčešće po ceni od 35 din/kg. U silosima je cena pšenice u rinfiuzi varirala od 26 do 35 din/kg. Promet stočnog brašna je kao i prethodnog meseca zabeležen na pijacama u Loznici i Užicu po dominantnoj ceni od 30 din/kg. Stočno brašno se proteklog meseca moglo pazariti u silosu na području Loznice po ceni od 27 din/kg, što ukazuje na rast cene u odosu na novembar.

Soja u zrnu mogla se pazariti na pijaci u Loznic po ceni od 80 din/kg i na pijaci u Sremskoj Mitrovici po dominantnoj ceni od 72 din/kg. Cena ovog stočnog hraniva u silosima se kretala od 74 din/kg u Pančevu do 80 din/kg u silosima na području Sombora. Kao i prethodnog meseca sojina sačma se mogla pazariti u maloprodajnim objektima na području devet gradova. Dominantna cena ove značajne komponente iznosila je 110 din/kg, što ukazuje na rast u odnosu na decembar.

Prodaja sojine sačme zabeležena je u silosima na području Subotice po ceni od 95 din/kg. Prodajna cena suncokretove sačme je u maloprodajnim objektima na području Srbije varirala od 50 do 60 din/kg. Cena lucerkinog brašno je u mesecu za nama iznosila 50 din/kg, a obim ponude i tražnje se nije značajnije menja u odnosu na prethodni mesec. Uobičajena je bila ponuda i tražnja lucerkinog sena na gazdinstvima a prodaja se odvijala po ceni koja je varirala od 18 do 30 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstHibrid KUKURUZA rane FAO GRUPE 330, pogodan za SUŠNE uslove
Sledeći tekstSrbija posle 40 godina dobija dva nova nacionalna parka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime