Pregled cena stoke i stočne hrane u MAJU 2022.

0
49824
Agrosaveti---otkup-svinja---01

Tokom maja zabeležena je slaba ponuda teladi SM rase do 160 kg. Malo je bolja bila ponuda prasadi u odnosu na april na prodajnim mestima uključenim u STIPS, ali je promet bio dosta slab. Što se tiče jagnjadi, cena je varirala od 350 do 400 din/kg.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Slaba je bila ponuda teladi SM rase, telesne mase do 160 kilograma tokom maja. Iako je cena varirala od 360 do 690 din/kg, dominirao je iznos od 450 din/kg. Ponuda teladi HF rase, telesne mase do 160 kilograma zabeležena je jedino na pijaci žive stoke u Somboru po ceni od 360 din/kg.

U ponudi tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kg nije bilo promene, jer su se i tokom maja jedino mogla pazariti na stočnoj pijaci u Požarevcu po ceni od 250 din/kg. To ukazuje na rast cene u proseku za 10 din/kg. Prodaja tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma odvijala na pijacama žive stoke u Požarevcu po dominantnoj ceni od 260 din/ kg, Novom Sadu i Somboru po dominantnoj ceni od 380 din/kg.

Magnetic 1120x185px

U kategoriji tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma evidentiran je blagi pad cene, jer se promet odvijao na stočnoj pijaci u Kraljevu po ceni od 360 din/kg i Užicu po ceni od 350 din/kg.

Na tržištu krava za klanje nije bilo promena u pogledu ponude i tražnje u maju. Grla SM rase najčešće su se mogla pazariti po ceni od 150 din/kg u Somboru do čak 250 din/kg u Kraljevu. Promet krava za klanje HF rase zabeležena je na stočnoj pijaci u Somboru, po dominantnoj ceni od 140 din/kg.

ExelGrow Adama 1120x180

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Malo bolja bila je ponuda prasadi u odnosu na april na prodajnim mestima uključenim u STIPS, ali je promet bio dosta slab. Grla telesne mase do 15 kilograma telesne mase mogla se pazariti na sedam stočnih pijaca po dominantnoj ceni od 400 din/ kg. Za grla telesne mase od 16 do 25 kilograma trebalo je odvojiti najčešće od 380 do 400 din/kg, kao i prethodnog meseca. Prodaja je bila na prosečnom nivou.

PROČITAJTE I...  Cene žive stoke i stočne hrane tokom marta

Nastavlja se trend slabe ponude tovnih svinja. Prodaja je bila još slabija nego tokom marta i aprila. Cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kg varirala je od 180 do 240 din/kg. Za tovljenike telesne mase preko 120 kilograma kupci su na šest prodajnih mesta na koliko je evidentirana prodaja trebali da izdvoje od 170 do 180 din/kg, što ukazuje na rast cene u odnosu na prethodni period.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Uobičajeno slaba ponuda krmača za klanje za ovaj period godine bila je na stočnim pijacama u Srbiji. Prodajna cena varirala je od 120 do 150 din/kg, ali je dominirao iznos od 140 din/kg. To ukazuje na pad cene u odnosu na april.

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

Uprkos boljoj ponudi jagnjadi na stočnim pijacama proteklog meseca, obim prodaje bio je slabiji. Cena je najčešće varirala u iznosu od 350 do 400 din/kg. Ponuda dviski i šilježadi bila je na prošlomesečnom nivou na prodajnim mestima uključenim u STIPS. Cene su na većini stočnih pijaca bile nepromenjene u poređenju sa aprilskim, jer su najčešće varirale od 240 do 250 din/kg.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Nastavljen je trend slabe ponude ovaca, a prodaja je bila prosečna. Ovce su se tokom maja mogle pazariti na jedanaest pijaca, a prodajna cena varirala je od 120 do 180 din/kg. Zabeležena je malo slabija ponuda jaradi proteklog meseca u odnosu na prethodni period a ni brojem prodatih grla nisu se mogli pohvaliti odgajivači i trgovci. Evidentirana je prodaja na deset stočnih pijaca po ceni koja je najčešće varirala od 200 do 320 din/kg.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Cene tovne junadi i bikova u porastu

Što se koza tiče, ponuda je bila uobičajeno slaba, a prodaja još slabija. Mogle su se pazariti na pet prodajnih mesta po ceni od 120 din/kg kao i tokom aprila.

Spyrale Adama 1120x1080

Cene žitarica i stočne hrane

Na prodajnim mestima je zabeležena slaba ponuda kukuruza u mesecu za nama. Na tržištu pšenice, stočnog ječma, sojine sačme, suncokretove sačme, lucerkinog brašna i ostalih poljoprivrednih proizvoda koji se koriste za pripremu kvalitetnih hraniva za ishranu domaćih životinja nije bilo značajnijih promena u poređenju sa prethodnim mesecom. Prodaja kukuruza se tokom maja odvijala po dominantnoj ceni od 40 din/kg, kao i prethodnog meseca. Prodaja kukuruza u silosima se najčešće odvijala po ceni od 31 do 35 din/kg, ali je dominirao iznos od 33 din/kg.

Ponuda pšenice upakovane u džakove od 50 kilograma bila je dosta slaba, a mogla se pazariti najčešće po ceni od 45 din/kg. To ukazuje na rast u odnosu na april u proseku za 5 din/kg. U silosima je takođe evidentiran rast cena ove poljoprivredne kulture, pošto se prodaja najčešće odvijala po ceni od 38 do 42 din/ kg.

PROČITAJTE I...  Država kaže tovljenik u otkupu 135-160 din/kg, a šta kažu stočari?

Na tržištu ječma nije bilo značajnijih promena, kako u pogledu ponude, tako i u pogledu prodaje. Što se cena tiče možemo reći da je na pijacama prodajna cena varirala od 38 do 45 din/kg, a silosima od 33 do 39 din/kg. Promet stočnog brašna odvijao se na pijacama u Loznici i Užicu po ceni od 30 din/kg, Čačku po ceni od 33 din/kg i Vranju po ceni od 36 din/kg. Stočno brašno se proteklog meseca moglo pazariti u silosu na području Loznice po ceni od 27 din/kg.

Proteklog se meseca sojino zrno moglo pazariti jedino na pijaci u Loznici, kao i prethodnih nekoliko meseci po ceni od 80 din/kg. U silosima je za ovo stočno hranivo trebalo izdvojiti najčešće od 80 do 90 din/kg. Prodaja sojine sačma se u mesecu za nama odvijala maloprodajnim objektima na području dvanaest gradova. Dominantna cena je kao i prethodnih nekolio meseci iznosila 110 din/kg.

Rast cene suncokretove sačme zabeležen je tokom maja u maloprodajnim objektima u dvanaest gradova uključenih u STIPS, pošto se najčešće kretala od u intervalu od 50 do 70 din/kg. Nije bilo značajnije promene u pogledu ponude i tražnje lucerkinog brašna, u odnosu na prethodi mesec, a dominantna cena iznosila je 50 din/kg. Trend slabe ponude lucerkinog sena, kako na gazdinstvima, tako i na pijacama, nastavlja se i tokom maja. Cena je varirala od 18 do 30 din/kg, a dominirao je iznos od 25 din/kg, kao i tokom aprila.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstISPLATIVOST proizvodnje JAGODA u PLASTENICIMA
Sledeći tekstEfikasna zaštita KROMPIRA od PLAMENJAČE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime