Pregled cena stoke i stočne hrane tokom OKTOBRA 2022.

0
128491
Agrosaveti - Farma svinja Cantavir 02

Nastavljen je trend slabe ponude teladi SM rase do 160 kg, a cena je varirala od 360 do 650 din/kg. Na tržištu prasadi na prodajnim mestima u Srbiji nije bilo značajnime promene u odnosu na septembar. Slaba ponuda i bolja tražnja jagnjadi i jaradi uslovila je rast cena poslednje nedelje na pojedinim stočnim pijacama u Srbiji tokom oktobra.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Nastavljen je trend slabe ponude teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma tokom oktobra na prodajnim mestima uključenim u projekat STIPS. U obimu prodaje nije bilo značajnijih promena u odnosu na septembar. Što se cena tiče varirala je kao i prethodnog mesca od 360 do 650 din/kg.

Na tržištu teladi HF rase telesne mase do 160 kilograma situacija je nepromenjena, jer se prodaja odvijala na stočnoj pijaci u Somboru, a dominirala je cena od 360 din/kg. Tovna junad telesne mase od 350 do 480 kilograma mogla se kao i prethodnog meseca pazariti jedino na stočnoj pijaci u Požarevcu po dominantnoj ceni od 430 din/ kg.

Adama Sultan 1120x180

Prodaja tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma odvijala se na stočnoj pijaci u Novom Sadu po dominantnoj ceni od 370 din/ kg i na stočnoj pijaci u Somboru po dominantnoj ceni od 380 din/kg. Dominantna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma iznosila je 350 din/kg tokom proteklog meseca, što ukazuje na blagi pad u odnosu na septembar.

Najčeša prodajna cena krava za klanje tokom oktobra iznosila je 240 din/kg, a mogle su se kupiti na pet pijaca žive stoke u Srbiji. Promet krava za klanje HF rase odvijao se na stočnoj pijaci u Somboru po dominantnoj ceni od 140 din/kg, kao i tokom septembra.

Aneri Galenika 1120x185px

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Nije bilo značajnime promene na tržištu prasadi na prodajnim mestima u Srbiji u odnosu na septembar. Prodaja prasadi telesne mase do 15 kilograma odvijala se na šest prodajnih mesta, a dominantna cena iznosila je 320 din/kg, što ukazuje na blagi pad cene u odnosu na septembar.

PROČITAJTE I...  Skočila cena jagnjadi na području Leskovca, Novog Sada i Kragujevca

Slaba do prosečna bila je ponuda prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma tokom oktobra, a promet se odvijao na trinaest stočnih pijaca po dominantnoj ceni od 300 din/kg kao i prethodnog meseca. Nastavljen je trend dosta slabe ponude tovnih svinja na većini prodajnih mesta uprkos očekivanjima odgajivača i prodavaca da će tražnja za ovom kategorijom svinja biti veća nego prethodnog meseca.

Cena grla telesne mase od 80 do 120 varirala je u intervalu od 200 do 300 din/kg, ali je ipak dominirao iznos od 280 din/kg. Promet se odvijao na devet prodajnih mesta po ceni od 170 do čak 300 din/kg, ali je dominirao iznos od 240 din/kg. Nije bilo promene u obimu ponude i tražnje krmača za klanje a cena je zadržala prošlomesečni nivo, pošto je dominirao iznos od 180 din/kg.

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

Slaba ponuda i bolja tražnja jagnjadi i jaradi uslovila je rast cena poslednje nedelje na pojedinim stočnim pijacama u Srbiji tokom oktobra. Prodajna cena jagnjadi varirala je od 300 do 400 din/kg, ali je dominirao iznos od 350 din/kg kao i tokom prethodnog meseca.

Nastavljen je trend vrlo slabe ponude dviski i šilježadi, a mogle su se pazariti na šest stočnih pijaca u Srbiji. Najčešće su se mogle pazariti po ceni od 280 din/kg. Na tržištu ovaca bez značajnijih promena, a prodaja se odvijala na dvanaest prodajnih mesta, kao i prethodnog meseca. Cena se, takođe, nije menjala, pošto je dominirao iznos od 180 din/kg.

PROČITAJTE I...  Uzgoj alpske i sanske rase koza

U ponudi jaradi nije bilo promena a mogli su se pazariti na sedam pijaca žive stoke. Cena se kretala od 200 din/kg u Čačku i Kragujevcu, do 320 din/kg na pijaci u Vranju. Koze su kupci proteklog meseca mogli da pazare na četiri stočne pijace uključene u STIPS, a cena se nije menjala u odnosu na prethodni period, jer je dominirao iznos od 120 din/kg.

Cene žitarica i stočne hrane

Nešto bolja bila je ponuda kukuruza roda 2022. godine na prodajnim mestima uključenim u projekat STIPS. Što se tiče tržišta pšenice, stočnog ječma i ostalih poljoprivrednih proizvoda, uključenih u pripremu kvalitetne stočne hrane, situacija je nepromenjena u odnosu na septembar u pogledu obima ponude i tražnje. Dominantna cena kukuruza na pijacama u Srbiji kretala se od 40 do 45 din/ kg, ali je najčešće varirala od 44 do 45 din/ kg, u zavisnosti da li je prirodno ili veštački sušen.

U silosima se cena kukuruza kretala u intervalu od 32 do 37 din/kg, ali se prodaja najčešće odvijala po ceni od 35 din/kg. Pšenica se proteklog meseca na pijacama mogla pazariti po ceni od 40 do 50 din/kg, ali je iznos najčešće varirao od 40 do 43 din/kg. U silosima je proteklog meseca dominirala cena od 38 din/kg, što ukazuje na rast u odnosu na prethodni period. Obim ponude i tražnje stočnog ječma bili su slabi na pijacama uključenim u projekat STIPS. Prodaja ove žitarice odvijala se na četiri pijace po ceni koja je varirala od 40 do 47 din/kg. U silosima je cena varirala od 33 do 38 din/kg, što ukazuje na rast u odnosu na prethodni mesec.

PROČITAJTE I...  Cena bikova u Sremu

Uobičajen promet stočnog brašna koje se tokom oktobra moglo pazariti na četiri pijace po ceni koja je varirala od minimalnih 32 din/kg do maksimalnih 38 din/kg. Što se silosa tiče ovo koncentrovano stočno hranivo se moglo pazariti jedino na području Loznice po dominantnoj ceni od 32 din/kg, što ukazuje na rast u odnosu na septembar. U maloprodajnim objektima je, takođe, evidentiran rast cene ovog hraniva, jer su kupci najčešće trebali da izdvoje iznos od 36 din/kg.

Dominantna cena sojinog zrno je proteklog meseca kao i tokom septembra iznosila 80 din/kg, a mogla se pazariti jedino na piijaci u Loznici. U silosima je prodajna cena sojinog zrna varirala od 78 do 83 din/kg. Promet sojine sačme evidentiran je proteklog meseca u maloprodajnim objektima na području jedanaest gradova po dominantnoj ceni od 110 din/kg, kao i tokom septembra.

Suncokretova sačma se tokom oktobra prodavala u maloprodajnim objektima na području jedanaest gradova u Srbiji obuhvaćenoh STIPS-om, a cena se nije bitnije menjala, jer je dominirao iznos od 65 din/kg.

Nastavljen je trend slabe ponude lucerkonog sena u balama, a obim tražnje bio je nešto veći u poređenju sa prethodnim periodom, jer su odgajivači domaćih životinja pripremali zalihe stočne hrane za predstojeću zimu. Cena ovog kabastog stočnog hraniva varirala je od minimalnih 22 din/kg, na području Vranja, do maksimalnih 35 din/kg, na području Kikinde i Šapca.

Izvor: STIPS

 

Prethodni tekstPK Zlatibor povećao otkupnu cenu mleka
Sledeći tekstPet načina da iskoristite opalo lišće u bašti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime